SAMSUN

KARADENİZ BALIKÇILIĞININ SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI' PANELİ

 
 166
KARADENİZ BALIKÇILIĞININ SORUNLARIVE ÇÖZÜM YOLLARI' PANELİ - Cumhuriyet'in 75. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde Samsun Tarım İl Müdürlüğü ve Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Samsun Şubesi tarafından 'Karadeniz Balıkçılığının Sorunları ve Çözüm Yolları' konulu bir panel düzenlendi.
Bafra Haber

 | Bafra haber - Cumhuriyet'in 75. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde Samsun Tarım İl Müdürlüğü ve Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Samsun Şubesi tarafından 'Karadeniz Balıkçılığının Sorunları ve Çözüm Yolları' konulu bir panel düzenlendi.

Samsun Vali Yardımcısı Kemal Özgün, 19 Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Gülümser, Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Yusuf Demir, Doç. Dr. Musa Sarıca, Karadenizbirlik Genel Müdürü Yusuf Ergün, Toprak Mahsülleri Ofisi Bölge Müdürü Namık Anarat ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.
Tek-Gıda İş Sendikası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen panelde konuşan Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Samsun Şubesi Başkanı Dr. Habib Efil, Samsun Valiliği ve 19 Mayıs Üniversitesi'nin destek sağlaması halinde Samsun'da kıyısı olan ülkelerin katılacağı bir uluslararası balıkçılık sempozyumunun düzenlenebileceğini açıkladı. Mevcut meselelerin büyüklüğüne bakıp ümitsizliğe kapılmamak gerektiğini açıklayan Habib Efil, "Bir mera kanununun 30 yılda çıktığını düşünürsek, bazı şeylerin değiştirmenin kolay olmadığı anlaşılır. Balıkçılık konusunda Samsun'daki avlak ve trol sahalarının Ankara'dan belirlendiği sistem yapıyı işlemez hale getirmektedir. Sadece balıkçılık konusunda değil çoğu alanda yetkiyi mahalli idarelere devredecek yeni bir Mahalli İdareler Yasa Tasarısı hazırlanıp kanunlaştırılmalıdır" dedi.

"TÜRKİYE'NİN BALIK VARLIĞI AZALIYOR"
Türkiye'nin yıllık balık varlığının tedbirsizlikten dolayı sürekli bir azalma içerisinde olduğunu belirten Tarım İl Müdürü Mehmet Taşan, acil önlemler alınması gerektiğini söyledi. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'nin, su ürünleri potansiyeli bakımından çok zengin kaynaklara sahip olduğunu da vurgulayan Mehmet Taşan, "Yıllık 450 bin ton olan balık üretimimizin yüzde 77'si Karadeniz'den elde edilmektedir. Kültür balığı üretiminde bu oran yüzde 19'dur. Son yıllarda Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerdeki sanayinin ve nüfusun artması sonucu sanayi ve evsel atıkların arıtılmadan denize boşaltılmaları sonucu balıkçılık olumsuz yönde etkilenmektedir. Çarşamba ve Bafra ovaları ile birlikte 413 bin hektar olan tarım arazisi ile önemli bir bitkisel üretim potansiyelinin yanı sıra, 380 büyükbaş hayvan varlığı ile hayvansal üretim potansiyeline de sahip olan Samsun'da deniz ve kültür balıkçılığı için önemli ölçüde su ürünleri potansiyeli mevcuttur. İlimizde kültür balıkçılığı yaygınlaşmıştır. İç sularda 7, denizde 2 işletme faaliyete geçmiştir. Ayrıca, ilimizde 12 adet su ürünleri kooperatifi faaliyet göstermektedir. Bütün bunlar Samsun için balıkçılığın önemini ortaya koymaktadır" diye konuştu.

"KARADENİZ ŞANSLI BÖLGE"
Panelde bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Kemal Özgün ise, beslenme ve ülke nüfusunun artmasıyla büyük problemlerin meydana geldiğini belirterek, konunun önemli olduğunu söyledi. Dünyada artık kırmızı ete rağbet edilmediğini, beyaz etin özellikle de balık etinin ilgi gördüğünü kaydeden Kemal Özgün, "Karadeniz Bölgesi denizi, akarsuları ve gölleri ile şanslı bir konumdadır. Ancak, her geçen gün artan sanayileşme, bilinçsiz gübreleme ve yanlış ilaçlamanın beraberinde getirdiği çevre kirliliği, balık varlığını azaltmaktadır. Bu sebeple bilinçli ve kontrollü davranmak zorundayız" diye konuştu. Panelde daha sonra İsmail Mert, Recep Bircan, Yaşar Kayabaşı, Süleyman Demir, Ülkü Ataç, Ali Pamuk ve Zekeriya Yazıcı, kültür balıkçılığı ve yetiştiriciliği konusunda bilgiler verdiler.
Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • KARADENİZ BALIKÇILIĞININ SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI' PANELİ içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0