ULUSAL

Bafra Cezaevi'nde Tutuklu Bulunan Trans Bireyler 40 Gündür Açlık Grevinde

 
 3505
Bafra Cezaevi'nde Tutuklu Bulunan TransBireyler 40 Gündür Açlık Grevinde - İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu, LGBTİ İstanbul Dayanışma Derneği ve Hàªvà® LGBTİ, Bafra T Tipi Hapishanesi'nde 60 gündür açlık grevinde olan trans kadınlara ilişkin İHD İstanbul şubesinde basın toplantısı düzenledi.
Bafra Haber

 |  - İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu, LGBTİ İstanbul Dayanışma Derneği ve Hàªvà® LGBTİ, Bafra T Tipi Hapishanesi'nde 60 gündür açlık grevinde olan trans kadınlara ilişkin İHD İstanbul şubesinde basın toplantısı düzenledi.

İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu adına konuşan Hatice Onaran, Türkiye hapishanelerinde yaşanan hak ihlallerine ve baskılara değinerek tecridin ve tacizin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Ardından Hevi LGBTİ aktivisti Asya Elmas, basın açıklamasını okudu. Trans kadınların Bafra T Tipi Hapishanesi'nde 40 gündür açlık grevinde olduklarını hatırlatan Elmas, hapishanede sistematik şekilde cinsel tacize ve şiddete maruz kalan trans kadın Avşa Erkuş'un ise 60 gündür grevde olduğunu ve sağlık durumunun gittikçe kötüleştiğini bildirdi.

CAN GÜVENLİĞİ BAHANESİYLE SÜRGÜN
Elmas, Erkuş'un 2009'da Giresun İnfaz Kurumu'nda görevlinin cinsel istismarına maruz kaldığını ve delillerle birlikte mahkemeye başvuru yapması üzerine cinsel tacizde bulunan memurun hapis cezasına çarptırıldığını bildirdi.

Elmas, Erkuş'un da can güvenliği olmadığı bahanesiyle Tokat'a sürüldüğünü ifade etti. Erkuş'un Tokat'ta da aynı insanlık dışı uygulamalara maruz kaldığını ve bu olayların ardından Niğde, Gümüşhane ve Bafra'ya sürüldüğünü kaydetti.

"˜ORTADA TACİZ YOKTUR, ÇÜNKÜ AVŞA TRAVESTİDİR!`
Avşa Erkuş, gönderdiği mektupta yaşadıklarını şöyle anlatıyor:"Yüzüm gözüm tanınmayacak hale geldikten sonra hastaneye gönderilmeyip kurum revirince basit bir raporla geçiştirilmek istendi. Ancak olay günü olan 23 Aralık 2013 tarihinden bir gün sonra fenalaşmam ile acilen Bafra Devlet Hastanesi`ne kaldırılıp tedavim yapılarak detaylı rapor verildi. Ve kurumdaki bazı personel ve idareciler yanıma gelerek bana saldıran memurun psikolojik sorunları olduğunu, antidepresan ilaçlar ile ayakta durduğunu, şikayetimden vazgeçmemi, aksi takdirde tarafım için iyi olmayacağını söylediler."

Kamera kayıtları ve hastane raporlarına rağmen Avşa Erkuş'un şikayetlerinin"kovuşturmaya gerek olmadığı" gerekçesiyle geçiştirildiğini kaydeden Elmas, idarenin,"Ortada taciz yoktur, çünkü Avşa travestidir. Travesti oluşundan ötürü taciz hayatın olağan akışına aykırıdır, mümkün değildir" sözlerini kınadıklarını açıkladı.

60 GÜNDE 22 KİLO KAYBETTİ
"Bütün bu yaşadıklarından sonra açlık grevine giren Avşa ise mektubu yazdığı sırada açlık grevinin 60. günündeydi ve bu süreçte 22 kilo kaybetti" diyen Asya Elmas, cezaevlerinde trans kadınların uğradığı her türlü şiddetin birinci dereceden sorumlusunun Adalet Bakanlığı ve hükümet olduğunu vurguladı. Avşa Erkuş ve tüm trans kadın mahpuslara uygulanan baskılara derhal son verilmesini isteyen Elmas, "Trans kadın mahpuslar yalnız değildir" dedi.

"˜TECRİT İÇİNDE TECRİT KABUL EDİLEMEZ`
Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İstanbul LGBTİ Derneği'nden Çîrûsk Arat, olayın takipçisi olacaklarını söyledi, milletvekillerinden oluşan bir heyetin inceleme yapmak için Avşa Erkuş'un bulunduğu hapishaneye gideceğini bildirdi. LGBTİ'ler için yapılacak cezaevlerine ilişkin soruyu değerlendiren Arat, "Tecrit içinde tecrit uygulamasına karşıyız. Tüm bunları kamuoyu oluşturarak, kampanyalarımızla önleyeceğiz" dedi.

İHD Cezaevi Komisyonu Üyesi Seza Mishoruz ise, Avşa Erkuş ve diğer trans kadın tutukluların durumunu değerlendirdi, "Bu dışarıdaki zulmün içeriye taşınmasıdır" dedi.

 

KAYNAK: http://www.baskahaber.org/2014/04/bafra-cezaevinde-tutuklu-bulunan-trans.html

Bafranın haberi, bafra