GÜNDEM

Bafra Eğitim Sen`den Müdür Atamalarına Tekpki

 
 1632
Bafra Eğitim Sen`den Müdür Atamalarına Tekpki - Bafra Eğitim Sen başkanı Tacettin Koca; "Rotasyonla görevlerine son veremediğiniz okul müdürleri yeni yönetici atama yönetmeliği ile görevlerine son verilmeye çalışılmaktadır."        dedi.
Bafra Haber

 |  - Bafra Eğitim Sen başkanı Tacettin Koca; "Rotasyonla görevlerine son veremediğiniz okul müdürleri yeni yönetici atama yönetmeliği ile görevlerine son verilmeye çalışılmaktadır."        dedi.

Bafra Eğitim Sen atanan okul müdürleri ile ilgili bir basın açıklaması yayımladı.

Tacettin Koca açıklamasında şunlara değindi:

Rotasyonla görevlerine son veremediğiniz okul müdürleri yeni yönetici atama yönetmeliği ile görevlerine son verilmeye çalışılmaktadır. Bugün ilçemizde ortaya çıkan müdür belirleme puanlarına baktığımızda, birçok okul müdürü artık eski görevlerine devam edemeyeceklerdir.

Basında belirtildiği üzere 75 ve üzeri puan alan okul yöneticilerinin atanması ise kesin değildir. Yönetici atama yönetmeliğinin, " Madde 16 "   " (1) Dört yıllık görev süresi sona eren müdürlerden halen görev yapmakta oldukları eğitim kurumundaki görevlerinin uzatılması için başvuruda bulunanların görev süreleri, Ek-1`de yer alan Form üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda 100 üzerinden 75 ve daha üstü puan almaları halinde, il millÃÆ'Æ`   ® eğitim müdürünün teklifi üzerine valinin onayı ile uzatılır."       ifadesi gereği il milli eğitim müdürü teklif etmedikçe ve vali onaylamadıkça görev sürelerinin devamı gerçekleşmeyecektir.

Daha üzerinden beş yıl gibi bir süre geçmeden önce müdürleri sonra müdür yardımcılarını rotasyon adı altında, çalıştıkları kadrolardan aldınız ve başka okullarda çalışmak zorunda bıraktınız. Bu yöntemle birçok yöneticinin görevlerini bırakacaklarını ya da emekliliğe ayrılacaklarını düşünmüştünüz. Rotasyonla istediğiniz sonucu alamayınca, bu defa yeni bir kanunla, beş yıl çalışan tüm müdürlerin görevlerinin sona ermesini sağladınız.

Bugün gelinen süreçte ilçemizde çalışan birçok okul müdürünün,  yeni yönetici atama yönetmeliği gereği, aldıkları puan değerlendirmesi sonucunda görevleri sona ermiştir. Puan değerlendirmesinde ortaya konulan kriterler ise görünüşte katılımcılığı sağlayan değerlendirmeler gibi sunulmuş olup sözde demokrasi sosundan başka bir şey değildir. Müdüre oy verecek seçilmiş iki öğretmenin toplam oylamadaki payı yüz üzerinden 10 gibi komik bir orandır. Katılımcılık adı altında okul çalışanlarının adına iki öğretmenin belirlenmesi sürecinde okul çalışanlarından memurlar ve hizmetliler bu oylamaya yönetmelik gereği katılamamışlardır. Demokrasi diye savundukları, sözde katılımcılığı esas aldıkları bir yerde öğretmenin dışındaki diğer eğitim emekçilerini yok saymışlardır. Demokrasi adı altında okul müdüründen memnuniyetin belirlenmesinde okul aile birliği başkanı, okul öğrenci temsilcisi, en yaşlı ve genç öğretmen ve seçilmiş iki öğretmenin belirleyebildiği toplam pay %40`dır. Milli Eğitim Müdürlüğünün belirlediği pay ise % 60`dır. Okullarımızdaki eğitim emekçilerinin belirlediği oran ile milli eğitim müdürlüklerinin belirlediği oran ve sayı çokluklarını göz önüne aldığımızda, siyasi iktidar, müdür kadrolarının belirlenmesinde aslan payını kendi lehine olacak şekilde düzenlemiştir.

Sendikamız Eğitim-Sen olarak yıllardır söylediğimiz gibi okul müdürlerinin, okul bünyesinde çalışan eğitim emekçilerinin yapacağı seçimle belirlenmesi sürecinin doğruluğu gün gibi ortaya çıkmıştır. Çünkü bu yeni yapılan atama usulünde gerçek katılımcılık rafa kaldırılmıştır. Kriterlerin objektifliğinin bu kadar değişkenlik gösterdiği bir durum önceden belirlenenlerin atanmasından başka bir işe yaramamaktadır. Yapılan müdür değerlendirmeleri sonucu sendikamız Eğitim-Sen üyesi müdürlerimizden hiç birinin barajı geçecek puanı alamaması da bu durumun somut göstergesidir. Bu durum ataması yapılamayacak olan müdürlerin sendikal dağılımına bakıldığında daha net bir şekilde anlaşılacak durumdadır.  

Şimdi gelinen süreçte sendikalarında müdür ve müdür yardımcılığı için kurslar düzenleyen sendikalar, bu yaptığınız uygulamaların bugün bir karşılığı kalmış mıdır? Sınavda başarılı olmuş müdür ve müdür yardımcılığı kadroları çıkartılan yasa ile bir günde yok olurken binlerce eğitim emekçisinin hakkını hala nasıl korumayı düşünmektesiniz? Bu günlerde, biz hükümete yakın sendikayız nasılsa bizim isteklerimiz yerine getirilecek duygusuyla, bu çıkartılan yasalara, yönetmeliklere ses çıkartamayan sendika yönetici ve üyeleri, aslında tüm kadrolar sizin üyelerinize ait olsa dahi, yinede sadece bir sendikanın üyelerinin isteklerini bile memnun etmekten uzaktadır. Gün gelir devran döner, bu çıkan yasalar ile önce sizlerin elindeki görevleriniz sona erer. Çünkü siyaseten bir makama gelenler yine siyaseten bu makamlarından uzaklaşırlar.

Öğretmene rotasyon uygulaması ile ilgi madde torba tasarıda kanunlaşmıştır. Bu yasa gereği bakanlığın yapacağı düzenleme ile önümüzdeki dönemde öğretmenlerimiz zorunlu rotasyona zorlanacaklardır. Bu kanun meclis gündeminde görüşülürken sendikamızın dışında kimse sesini çıkartmamıştır. Öğretmene yönelik kavimler göçü gerçekleşirken, o günlerde sesini çıkartmayan sendikalar üyelerine hangi sözü söyleyeceklerdir?

Eğitim Sen, kurulduğu günden bugüne eğitim yöneticilerinin Bakanlık tarafından yukarıda açıkladığımız gibi siyasi tercihlere göre belirlenmesi ve atanmasına karşı çıkmış, eğitim yöneticilerinin bütün eğitim bileşenlerin katılımıyla yapılacak seçimlerde kendi yöneticilerini kendilerinin seçmesini savunmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı`nın eğitim yöneticilerinin siyasi iradenin belirlediği idari makamlar tarafından belirlenmesi konusunda neden bu kadar ısrarcı olduğu, açıklanan değerlendirme sonuçları ile bir kez daha görülmüştür.

Sendikamız objektiflikten ve hakkaniyetten uzak bir şekilde yapılan değerlendirmeler sonucunda görevleri sona erdirilen Eğitim Sen üyesi okul müdürlerine verilen puanların iptaline karar verilmesi istemiyle dava hazırlıklarına başlamıştır. Eğitim Sen olarak, somut hiçbir bilgi ve belgeye dayanmadan, tamamen soyut ve politik değerlendirmelerle düşük puanlar verilerek üyelerimizin yöneticilik görevine son verilmesine asla seyirci kalmayacak, bu konuda her tür hukuksal ve örgütsel mücadeleyi yürütecektir. 

Sendikamız Eğitim-Sen olarak tüm eğitim emekçilerinin aleyhine olan tüm düzenlemelere geçmişte karşı olduğumuz gibi bugün de karşı olmaya devam edeceğiz. Eğitim emekçilerini ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye bu doğrultuda mücadele etmeye devam edeceğiz. Sendikamız Eğitim-Sen eğitim emekçilerinin geçmişten bugüne ve geleceğe tüm haklarının savunucusu ve sürdürücüsü olmaya devam edecektir. 

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Bafra Eğitim Sen`den Müdür Atamalarına Tekpki içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0