GÜNDEM

Bafra Sele Sepet Şenliğine Hazırlanıyor

 
 53
Bafra Sele Sepet Şenliğine Hazırlanıyor - Türkiye`de ve dünyada bir tek Bafra`da kutlanan ve 6 asırlık bir geçmişi olduğu söylenen Sele sepet Şenlikleri, Bafra Belediyesi`nin öncülüğünde 1 Temmuz akşamı iftardan sonra kutlanacak.
Bafra Haber

 | Bafra haber - Türkiye`de ve dünyada bir tek Bafra`da kutlanan ve 6 asırlık bir geçmişi olduğu söylenen Sele sepet Şenlikleri, Bafra Belediyesi`nin öncülüğünde 1 Temmuz akşamı iftardan sonra kutlanacak.

Her yıl Ramazan ayının 14`nü 15`ini bağlayan gece kutlanan Sele sepet Top Kandil Şenlikleri için tüm hazırlıklar yapıldı. Bafra Belediyesi 3.000 adet feneri programa katılacak öğrencilere ve muhtarlar eli ile de mahallelerde çocuklara dağıtıyor.

Sele Sepet Şenlikleri 1 Temmuz akşamı iftardan sonra çocukların ellerinde sele sepet fenerleriyle mahallerinde ev ziyaretleri ile başlayacak. Saat 21.00`de Bafra Hüseyin Kurumahmutoğlu Gençlik Merkezi önünde toplanılıp Fener alayı düzenlenecek ve Yeni Kent Meydanı`na gidilecek. Burada ise Kukla gösterileri, Animasyonlar, çeşitli eğlenceler ve sürpriz etkinlikler düzenlenecek.

Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin konu hakkında şunları söyledi: "Dünyada bir tek Bafra`da kutlanan geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan Sele Sepet Şenlikleri kültürümüzün en önemli unsurlarından biridir. Yıllar önce yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle bu şenliklerimizin kutlama şekli değişti. Daha sonra ise aslına uygun olmaktan oldukça uzaklaştı. Bu husus haklı olarak basınımız ve yazarlarımız tarafından her yıl dile getirildi. Biz de aynı görüşleri paylaşıyorduk. Bu yıl Bafra`mızın en önemli kültür değerinin aslına uygun hale getirilmesi için ilk adımları attık.

Ellerinde fenerler, dillerinde maniler ile Sele sepet Şenlikleri`nin öznesi sevgili çocuklarımızdır. Bununla birlikte büyükler de çocukları sevindirenlerdir. Kısacası Sele sepet Şenlikleri çocuklar, gençler, büyükler olmak üzere bay ve bayan herkesi bir araya getirmektedir. Bir sevgi, saygı dayanışma, iklimi oluşturmakta. Komşuluk ilişkilerini güçlendirmektedir.

Bafra`mızın Ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımında ve gündeme gelmesinde Sele sepet Şenlikleri`nin çok etkili olacağına inanıyorum. Sele sepet Şenlikleri`nin tarihi ruhuna ve aslına uygun olması için bu yıl attığımız bu ilk adımda emeği gecen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze, idarecilerimize, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimize, muhtarlarımıza, basınımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, Başta Bafra Belediyesi Kültür Müdürlüğümüz olmak üzere ilgili müdürlüklerimiz ile personelimize çok teşekkür ediyorum. Bu ilk adımda bazı eksikliklerimiz olabilir bunları da hep beraber önümüzde ki yıllarda düzelteceğimizi bilmenizi rica ederim.

SELE SEPET ŞENLİKLERİ HAKKINDA BİLGİ:
Bilindiği gibi Mübarek Ramazan ayının millet hayatımız üzerinde çok önemli tesirleri vardır. Yalnız Ramazan ayının Bafra insanı ve bilhassa Bafralı çocuklar açısından çok ayrı bir anlamı daha vardır. Çocuklar, Ramazan ayının on beşinci gecesini iple çekerler. Zira o gece onlar için güzel duyguların pekiştiği gecedir. Her yıl, Mübarek Ramazan ayının 14`ünü 15`ine bağlayan gece Bafra`mız da şenlikler yapılır. Buna "Sele-Sepet Şenlikleri" denir. Hatta bu gece yıllardır sele-sepet gecesi olarak bilinmektedir. Sele sepet şenliklerimizin  6 asırlık  bir geçmişi olduğu söylenmekte ve dünyada bir tek Bafra`mızda kutlanmaktadır.

Sele-sepet gecesi büyüklerle küçüklerin daha çok kaynaştığı, çocukların sevindirildiği, onlara izzeti ikramda bulunulduğu gecedir. Eğlenmeleri, gülmeleri için bir gün önceden hazırlıklar yapılır. Herkes çocuğuna halk arasında "sele-sepet" denilen fenerler alır. Daha sonra gelecek küçük misafirler için şeker, bozuk paralar veya meyve bulundurulur.

Sele-sepet gecesi şenliklerle başlar.
Vakit ise iftarın peşinden gelen zaman parçasıdır.
Çocuklar gruplar halinde kümelenir. Küçükten büyüğe doğru boy sırasına geçerler. En önde genellikle iki yaşlarında çocuklar bulunur.

Bir anda ilçenin bütün cadde ve sokakları bu küçüklerin, ellerindeki fenerlerin ışığıyla aydınlanır; Belirli bir düzen içinde evleri gezmeye başlarlar, ilk durakta şu maniler söylenir;

"Sele-sepet top kandil,
Aç kapıyı ben geldim,
Ay da yıl da bir kere,
Kapınıza ben geldim."

"On bir ayın sultanı,
Geçiyor Ramazan ayı,
Açın kapınızı bize,
Amca, hala, teyze, dayı."

Kapı açılır. Evin hanımı ve beyi birlikte çocuklara sırayla ikramda bulunur. Onların saçını okşarlar. Öğüt verici güzel sözler söylerler. Bazı hane sakinleri kapılarını mahsustan açmazlar. Sabırsızlanan küçükler, bu sefer onlar için ayrı mani söylerler;

"Açın kapınızı bize,
Uğur gelir evinize,
Eğer bahşiş verirseniz,
Bolluk getiririz size."
Gecikerek açılan kapıdan gülümseyen yüzler çıkar. Oyunları tutmuştur. Ve kendileri için özel mani söyletmişlerdir. Karşılığında hepsine teker teker bozuk para verirler.

Bu arada çocuklardan birinin sele-sepeti yanar. Başlar ağlamaya. Bunu gören babası hemen yenisini alır, çocuk da memnuniyetini hemen dile getirir;

Ev ziyaretleri mani ile devam eder;
"Ey evin sakinleri,
Verin bize telkinleri,
Sele-sepet geçiyor,
İkram edin şekerleri."

Her gidilen evden muhakkak bir ikramda bulunulur. Alınan şeker, para vb. hediyeler ellerdeki sele-sepetin içine konulur. Dakikalar çok çabuk ilerler. Artık teravih vakti yaklaşmıştır.
Son olarak şu mani söylenir;
"Büyükleri sayalım,
Küçükleri sevelim,
Ramazan ayı geçiyor,
Kıymetini bilelim."

Teravih sonrasında ise evlerde sohbetler olur, kahveler, limonatalar içilir, meyveler yenir Bu şenlik nesillere aktarılarak devam eder.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Bafra Sele Sepet Şenliğine Hazırlanıyor içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0