GÜNDEM

Bafra'da Karaköy İstişare Toplantısı Düzenlendi

 
 2296
Bafra'da Karaköy İstişare Toplantısı Düzenlendi - Bafra Haber/ Yalçın Köse - İhalesi iptal edilen Karaköy TİGEM tesislerinin Bafra`ya kazandırılması amacı ile Bafra Öğretmenevinde geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi.
Bafra Haber

 |  - Bafra Haber/ Yalçın Köse - İhalesi iptal edilen Karaköy TİGEM tesislerinin Bafra`ya kazandırılması amacı ile Bafra Öğretmenevinde geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi.

Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Göksel Başar`ın organize ettiği toplantıya Bafra Kaymakamı Ali Katırcı, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl ve Bafra Ticaret Borsası Başkanı Namık Kibaroğlu başkanlık etti.
Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven, Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdür Yardımcısı Gökhan Hacıömeroğlu`nun da katıldığı toplantıya çok sayıda üretici, işadamı ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Göksel Başar toplantının açılış konuşmasında Karaköy TİGEM İşletmeleri hakkında bilgi ve ihale durumu hakkında bilgiler verdi.

Bafra TSO Başkanı Göksel Başar yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Karaköy Harası 9 bin dönüme yakın kuru tarım, 2 Bin 400 dönüm çeltik ve 8 Bin 590 dönüm bataklıktan oluşmaktadır.

Bilindiği üzere TİGEM Genel Müdürlüğü, Karaköy tarım işletmesini 30 yıllığına kiraya vererek burada ki faaliyetlerini bitirme kararı almıştır.

BAFRA KAMUOYU BASKISI İHALE İPTAL ETTİRDİ
İhale aşamasında Bafra kamuoyunun tepkisi ile ihaleye tek teklif verilmesi gerekçe gösterilerek kiralama yapılmamıştır. Tekrar kiraya verilmesi gündeme geldiğinde biz bölge insanı olarak neler yapabiliriz. Bunu konuşmak için burada toplanmış bulunmaktayız.

KARAKÖY HARAMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ
Karaköy haramıza sahip çıkmalıyız. Buranın bölgemizin insanları tarafından kiralanıp işletilmesi bizim için öncelikli ve önemlidir. Ama şunu da unutmamalıyız ki bizim insanımız alsın derken, ülke ekonomisine en faydalı şekilde burayı işletmek de birinci hedef olmalıdır.

PROFESYONELCE DÜŞÜNÜLMELİ
Karaköy kiraya verildiğinde sahip çıkacak bir ekibe ihtiyaç vardır. Yoksa 50 kişi bulsak her biri 50 bin lira verseler burayı alsak düşüncesi ile yola çıkmak yanlış olur.  Profesyonelce düşünerek yola çıkmalı ve mutlaka uzman bir şirket tarafından proje dosyası hazırlanmalıdır. Bu şekilde yapılmazsa TİGEM Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirmeye alınacağını düşünmüyorum." dedi.
Başkan Başar sözlerini "Sevgili hemşerilerim, gün bugündür. Gelin topraklarımıza sahip çıkalım." diyerek tamamladı.

Göksel Başar`ın konuşmasının ardından Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven ve Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdür Yardımcısı Gökhan Hacıömeroğlu toplantıya katılanlara TİGEM hakkında bilgiler verdi.

Bilgilendirmenin ardından söz alan Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, Birlik beraberlik içinde çalışılması gerektiğini, Kendilerinin oda olarak ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını ve bu ihaleyi bölge dışından birinin almasının bölgeyi sıkıntıya sokacağını dile getirdi.

OSMAN PARLAK: 300 AİLE YETİŞTİRELİM
İşadamı Osman Parlak, "Karaköy harasına sosyal olarak bakalım. 20 bin dönüm arazimi var.  300 aile düşünelim ve AB projesi yapalım. Bu 300 köylü aileye çiftçiliği öğretelim, köylüden profesyonel, işi bilen çiftçi üretelim."  dedi.

ALİ KULOĞLU: ŞİRKET KURALIM
İşadamı Ali Kuloğlu, " Ben bu sektörde 2,5 yıldır varım. Benim önerim, burada Ziraat odamız var, buradan 3 bin vatandaş bulalım, her biri 5 bin TL versin. Bu toplamda 15 milyon TL yapar. Gerekli mercilere gidip Bafra`nın kaynaklarına sahip çıkacağız ve işleteceğiz dediğimizde kimse karşı çıkamaz. Bu parayı bankada hesap açarak toplayacağız ayda 500 TL taksitle ödense kimse maddi zorluk çekmez ve bu profesyonel şirket tecrübeleri ile bir şirket kuralım. Sermayemiz olmazsa bankadan kredi çekerek yapılamaz. Hayvancılık ve üretim ile birlikte laboratuvar oluşturup çiftçilere üreticiliği öğreteceğiz ve bu projelerle gidersek Tansu Çiller`in zamanında yaptığı gibi 1 lira kira almazlar bizden." dedi.

İSMAİL KOPARAN: KİRA BEDELİ ÇOK YÜKSEK
Çiftçi İsmail Koparan, "Kira bedeli çok yüksek. Onun düşürülmesini istiyoruz.  Biz kendi aramızda devletimizin önemle desteklediği projeyi ve haranın 2 Bin 500 dönümlük alanda ise sertifikalı çeltik tohumu ıslahı ve üretimi yapma düşüncesindeyiz. Tabi ki isteyen herkes bize katılabilir. Bizim gibi düşünen ve bu düşüncemize katkıda bulunmak isteyen herkes ile birlikte çalışmaya hazırız."
Toplantı ilerleyen tarihlerde tekrar yapılmak üzere son buldu.

KARTIG
Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Bafra'da Karaköy İstişare Toplantısı Düzenlendi içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0