GÜNDEM

Bafra`da Siyasete Emek Verenler

 
 710
Bafra`da Siyasete Emek Verenler - Av. Natık Hacıömeroğlu`nun konuşması kimilerinin takdirini ve alkışını alırken bir kesimden de tepki gördü.
Bafra Haber

 |  - Av. Natık Hacıömeroğlu`nun konuşması kimilerinin takdirini ve alkışını alırken bir kesimden de tepki gördü.

21-22 Nisan 2012 tarihleri arasında Bafra Kültür Merkezi’nde düzenlenen Potansiyellerinden hedeflerine Bafra Sempozyumu’nun 5. oturumuna konuşmacı olarak katılan eski siyasetçi Av. Natık Hacıömeroğlu’nun konuşması kimilerinin takdirini ve alkışını alırken bir kesimden de tepki gördü.

Hacıömeroğlu’nun özellikle siyasete emek verenler listesinde mevcut birkaç AK Parti milletvekilinin adını anmaması AK Partililerce tepkiyle karşılandı.

Hacıömeroğlu konuşmasında hayatını kaybeden belediye başkanları ve vekilleri yad etti ve siyasete emek verenlerin unutulmaması gerektiğini vurgulayarak 41 kişilik bir liste okudu.

Hacıömeroğlu konuşmasının bu bölümünde Bafra’ya, Bafra siyasetine emek verenlerin unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, ismi unutulmaya yüz tutmuş simaların adlarını hatırlattı.


BAFRA`nm SİYASİ HAYATINA GENEL BİR BAKIŞ
Av. Natık HACIÖMEROĞLU

Bafra`da sivil inisiyatifin varlığı ve etkisinin tartışıldığı bir ortamda öncelikle bu sempozyumun fikir babalığını yapan, sempozyumu düzenleyen, arka planda kalıp mutfak çalışmasını yürüten... bu esere (ben bu olaya eser diyorum) hangi boyutta olursa olsun katkısı bulunan herkese bir Bafralı olarak yürekten teşekkür ediyorum.`

Buradan tarihe not düşüyorum. Ortak akıl ve ortak iradeniz, sizlerin bu işe başlarken belirlediğiniz ortak hedefleri de aşacak Bafra`yı hak ettiği seviyelere getirecektir. Bu etkinlik Bafra`nın geleceği için bir milat oluşturacaktır.

BAFRA`DA SİYASİ HAYAT

Bafra`da siyaset deyince ne anlaşılır` Bafra`da siyaset başka yerlerde yapılanlardan farklı mıdır`
Bafra`da siyasal kültür hangi düzeydedir, ne gibi özellikler taşır` Öncelikle bu soruların cevaplanması gereklidir. Biz anlatacaklarımızla bu soruların cevaplarını bulmaya çalışacağız.
Dışarıdan bakanların dahi rahatlıkla tespit edebileceği gibi Bafra`da siyasal kültür hep Türkiye ortalamasının üstünde olmuştur. Siyasi mücadele seviyeli yürütülmüştür. Buna günlük hayattan bir örnek vermek gerekirse, siyasal mücadelelerin yoğun olduğu dönemlerde dahi, siyasal partilerin ilçe bazındaki yetkili ve temsilcilerinin günlük propaganda çalışmaları esnasında birbirlerini eleştirmeleri, onların akşam olunca aynı masa etrafına oturup birlikte yemek yemelerine mani olmamıştır, olamamıştır. Bu küçümsenecek bir tablo değildir. Bu tablo, bu geleneğini yerleştiren Bafralının övünebileceği bir şeydir.
Bu noktada, Bafralı olarak bildiğimiz, kendini Bafralı olarak hisseden Bafra`ya hizmet edip aramızdan ayrılmış olan milletvekillerimizden,
İsmail IŞIN, Ömer GÜRİŞ,   Muzaffer ÖNDER,  Fevzi CEYLAN, İlyas Sezai ÖNDER, Doğan Kitaplı, Nafiz KURT ve Erdoğan SEZGİN` i rahmetle anıyorum.

Yine Belediye Başkam olarak hizmet edip aramızdan ayrılmış olan Çakırzade RAHMİ ÇAKIR, Enderunzade İSMAİL ENDERUN, Zihni LOKMAN, Kamil ÇUHACI, Ahmet ÇAKIN, Mustafa ERGİN, Necati BORA, Mahmut BARUTÇU, Ali KALE ve Duha SERTKAYA`yı huzurlarınızda rahmetle anıyorum.
Bu anma fark edilebileceği üzere 60-70 yıl gibi bir geçmişi kapsamaktadır. Bu arada isimleri unutulanlar var ise onları da rahmetle andığımı belirtiyorum.

Burada amacım, sayılan birkaç ismi öne çıkarmak değil, sadece siyasetin içinde olmuş siyasete katkıda bulunmuş isimleri anmaktır.

Yıllarca bu işin içinde bulunmuş, bu işin ne kadar zor ve meşakkatli olduğunu bilen biri olarak bu ilginin, bu teşekkürün onlardan esirgenmemesi gerektiğini düşünüyorum. Özetle söylemek gerekirse bu bağlamda Bafra`ya hizmet edenlerden isimlerini sayamadıklarımız dahil merhum olanlara rahmet, sağ olanlara da sağlık ve mutluluklar diliyorum.

Siyaset, kısa bir tarifle yönetme sanatı, hizmet üretme ve hizmeti sunma sanatı. Ama yaşanılanı, tarifi kadar basit değil. Onun için siyasetle uğraşmanın çok kolay olmadığı, siyasetin sağlam bir kişilik, ilkeli ve tutarlı davranış, hoşgörü, sabır, cesaret ve fedakarlık gerektirdiği çok rahatlıkla söylenebilir.

SİYASETE "TEMEL"CE BİR BAKIŞ...
Esasında siyasetle uğraşmak bütün bunlardan da öte bir şey. Bilinen bütün özelliklerinin dışında bence bir sevdadır siyaset. Hani biz böyle diyoruz ama bakalım bizim Temel ne düşünüyor siyaset için. Bilinen bir fıkradır ama yine de anlatalım:

Bizim Temel düşünmüş taşınmış, milletvekili olmaya karar vermiş. Adaylığını açıklamış.
Arkadaşı Dursun Ali duymuş bunu: "Ula Temel, sen milletvekili olacakmişsun, doğri midur` Haaa..." demiş.
Temel: Açıkladum adaylığımı..."
"Uyyy Temel... sen deli misun`"
Temel cevap vermiş: "Şart midur `" 
Fıkra böyle, yorum sizin.

Siyaset çok yönlü olmayı da gerektiren gerçekten zor bir sanattır. Siyaset ufuk ister, öngörü ister, hoşgörü ister ve hele de fedakârlık ister.

Burada siyasetin doğasından kaynaklanan çok önemli bir özelliğinden söz etmek istiyorum. Siyasal güç çok büyük bir güçtür. Bu gücün çok dikkatli ve doğru kullanılması gerekir.

Düşünün milyonlarca kişinin gücü, karar verme ve uygulama konumunda bulunan tepedeki bir siyasal kadronun elinde toplanmaktadır. Hatta buna demokratik olarak doğru olmasa da bir kişide toplanıyor bile denebilir.

Hani daha çok eski 19 Mayıslarda kule denen bir gösteri olurdu. Öğrencilerden önce halka şeklinde alt sıra oluşturulur. Sonra üstüne bir sıra daha oluşturulur. Bu böyle devam eder ve en tepedeki de Türk bayrağını çıkarırdı.

İşte bu, siyasetteki hizmet bayrağıdır. Kulenin en üstündekini oraya çıkaran, tabanı oluşturanlardır. Yani siyasal tabirle ifade edersek siyasetin çilesini çeken, -adına ne derseniz deyin- ocak, bucak, belde veya ilçe, en alt düzeydeki siyasi teşkilatlardır.

Bu gerekçelerle, bu işi hiçbir karşılık beklemeden, hizmet aşkıyla yapanlardan, bu hizmet kulesinin oluşmasına omuz verenlerden vefa duygusunu esirgemeyelim diyorum.

Vefa duygusu, sadece siyasetle uğraşanlara gösterilmesi gereken bir duygu mudur` Tabii ki değil. Ama konumuz Bafra`da siyaset olunca bu konunun önemini bir kere daha belirtmek istiyorum.

Yeri gelmişken burada yine son 50-60 yıllık zaman kesitinde parti kadrolarında görev yapmış akıllarda kalan siyasi kişileri de anmak istiyorum. Bu konudaki hassasiyetimin amacı şu: Hizmet edenle etmeyen, çalışanla çalışmayan, hizmet vermiş gibi görünenle verdiği hizmeti dahi söylemekten çekinenler bir olmasın. Gerçekten hizmet edenler anılsın, takdir görsün istiyorum. Şimdi okuyacağım liste 6 kişilik bir komisyon tarafından hazırlanmıştır ve alfabetik olarak sıralanmıştır.

SİYASETE EMEK VERENLER...
Ahmet KURUMAHMUTOGLU
Aktekkeli HİDAYET
Aktekkeden Muhittin YAYLA
Bahri CÖMERT
Cemal BAYRAKTAR
Feyyaz SEZGÎN
Gazibey`den Alaattin BAKAN
Günaydm KORUR
Habil DEMİRCAN
Hakkı YILDIZ
Hamit ÖZKAN
Hasan TERZİOĞLU
Hüseyin BAYRAK
Hüseyin ÜNLÜ
İbrahim YAVUZ
İsmail ÇIRADAR
İsmail SİPER
Kaşif BAŞKAYA
Kemal DÖNÜM
Kolay`dan Fikret ÖZTÜRK
Mahmut BAYRAKÇI
Mazhar KADIOĞLU
Mehmet ANARAT
Mehmet İÇTEN
Mehmet HACIÖMEROĞLU
Mehmet TÜRKKÖYLÜ
Mehmet UNCU
Muhlis ARIKAN
Mustafa HOC AOĞLU
Nihat KARAÇOCUK
Nihat MÜDERRİSOĞLU
Nihat TABAK
Niyazi TABAK
Ramazan UNCU
Resai AYTÜNÜR
Resai YILMAZ
Sami YILMAZ
Şadiye TERZİOĞLU
Ural GÜZELOĞLU
Üstün ÇUHACI
Üzeyir GÖNÜL
 
Bu listede olanlardan ölenlere rahmet, sağ olanlara sağlık ve mutluluklar diliyorum...

NATIK HACIÖMEROĞLU`NUN SEMPOZYUM KONUŞMASININ TAMAMI


Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Bafra`da Siyasete Emek Verenler içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0