GÜNDEM

Bafra`daki 8 Gencin Yargılandığı Cinsel İstismar Davası

 
 282
Bafra`daki 8 GencinYargılandığı Cinsel İstismar Davası - Samsun`un Bafra ilçesinde görülen çocuğun cinsel istismarı davasında Hakim, suçla ilgili kanunun, mahkemeye, olaya özgü takdir marjı tanımadığı gerekçeleriyle, iptal edilmesi amacıyla Anayasa Mahkemesine başvurdu.
Bafra Haber

 |  - Samsun`un Bafra ilçesinde görülen çocuğun cinsel istismarı davasında Hakim, suçla ilgili kanunun, mahkemeye, olaya özgü takdir marjı tanımadığı gerekçeleriyle, iptal edilmesi amacıyla Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Türk Ceza Kanunu`nun söz konusu fıkrası, cinsel istismarın "vücuda organ veya benzer bir cisim sokulması" suretiyle yapıldığının belirlenmesi durumunda bu fiili gerçekleştiren kişilere mahkemeye hiçbir takdir yetkisi tanımadan en az 16 yıl hapis cezası verilmesini  öngörüyor.

Anayasa Mahkemesi ise geçen hafta buna benzer bir başvuruyu değerlendirerek, Türk Ceza Kanunu`nun çocuklara yönelik cinsel istismarlara verilecek cezayı belirleyen 103.  Maddesinin 2. fıkrasının Anayasa`ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesine hükmetti.
AYM tarafında oy çokluğuyla alınan 11 Aralık tarihli karar Resmi  gazete`de yayımlandı. Söz konusu fıkra hakkında verilen iptal hükmü 1 yıl sonra yürürlüğe girecek.

Anayasa Mahkemesi, söz konusu fıkranın "mahkemeye olaya özgü takdir marjı  tanımadığı" ve "onarıcı hukuk kurumları öngörmediği" gerekçeleriyle Anayasa`nın  2. maddesinde belirtilen hukuk devleti ilkesini ihlal ettiğine karar verdi.

BAFRA`DAKİ DAVA
Şubat Ayında Bafra`da meydana gelen olayda 8 lise öğrencisi genç, 15 yaşından küçük kız çocuğuna (suçun işlendiği tarihte 14,5 yaşında) cinsel istismar ve çocuğa ait müstehcen görüntüleri saklama iddiası ile tutuklanmıştı.

Bafra Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasında, Bafra Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ferhat Güven, sanıklar hakkında uygulama ihtimali bulunan 5237 Sayılı TCK`nın 103. Maddesinin iptali istemi ile Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Sanık avukatları tarafından tutuklu yargılanan 8 gencin tahliyesi talep edildi.

BAFRA`DAKİ OLAY
Şubat ayında yaşları 18 ile 19 arasında olan 8 lise öğrencisi genç, suç zamanı 15 yaşından küçük bir kızla ve kızın rızası ile beraber olmuş ve kızın başka bir sebepten şikayeti ile olay ortaya çıkmıştı.

Mevcut kanununa göre; suç mağduru kız 15 yaşından 1 gün dahi küçük olsa ve rızası olsa da, suçu işleyen 16 yıldan az olmamak şartıyla cezalandırılıyor.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Bafra`daki 8 Gencin Yargılandığı Cinsel İstismar Davası içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0