SAMSUN

Başbakan Yardımcısı Canikli: "Tüm Avrupa İçin Bir 'Nazi' Yaklaşımıdır"

 
 667
Başbakan Yardımcısı Canikli: "TümAvrupa İçin Bir 'Nazi' Yaklaşımıdır" - Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye karşı tutumlarını eleştirerek, "Bunlar tüm Avrupa için bir 'Nazi' yaklaşımıdır" dedi
Bafra Haber

 |  - Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye karşı tutumlarını eleştirerek, "Bunlar tüm Avrupa için bir 'Nazi' yaklaşımıdır" dedi

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, bir dizi programa katılmak için geldiği Samsun'da, Avrupa ülkelerinin Türk siyasetçiler hakkında tutunduğu tavra tepki gösterdi.

İlk olarak Samsun Valiliğini ziyaret eden Canikli, Valilik Anı Defterini imzaladıktan sonra makama geçti. Vali İbrahim Şahin ile görüştükten sonra Samsun Büyükşehir Belediyesini ziyaret eden Canikli, burada önemli açıklamalarda bulundu.

Canikli'nin konuşmasının öncesinde sunum gerçekleştiren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Köylerimize öncelik vererek 3 yıl içerisinde köylere 300 milyon TL'lik hizmet yaptık. Bunun yanında köy kalkınmasını daha öncelikli hale nasıl getirebiliriz diye kurduğumuz bir daire başkanlığı ile hayvancılığı, arıcılığı, kesme çiçekçiliği teşvik etmek gibi bir sürü şeye hamle yaptık. Şehrimizin spor ve sağlık alt yapısı çok iyi durumda. Çevre projelerimizi çok önemsiyoruz. Özellikle ilçelerimizde atık su arıtma tesisi olmamasını kabullenemiyoruz. Şu an Vezirköprü, 19 Mayıs, Çarşamba gibi ilçelerimizin atık su arıtma projeleri hazır. Biz atık su artıma tesisi olmayan ilçe bırakmayacağız. Tekkeköy'e uzattığımız raylı sistem hattımızı şimdi de üniversiteye çıkaracağız. Hem köylerde hem de il merkezimizde yaptığımız değişim ve dönüşüm hamleleri ile şehrimizi geleceğe taşıyoruz" açıklamasında bulundu.

"Avrupa'nın yaklaşımları 'Nazi' yaklaşımıdır"

Yılmaz'ın ardından konuşan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Avrupa'ya yüklendi. Avrupa'nın Türk siyasetçilerinin konuşma yapmasına izin vermemesi hakkında konuşan Nurettin Canikli, "Bu yaklaşımlar demokratik ilkelerle bağdaşmaz. Bu tür ifadeleri kullanmak üzücü ama yapılanları gerçek boyutuyla tanımlamak için başka seçeneğimiz yok. Bunlar baskıcı yöntemlerdir. Tam anlamıyla 'faşist' uygulamalardır. Almanya, Avusturya için ifade etmek gerekirse, esasında tüm Avrupa için bir 'Nazi' yaklaşımıdır. Tekrar Nazi'nin uygulamalarının, 'Nazizimin' uygulamalarının içinde bulunduğumuz yüzyılda ortaya çıkmaya başladığının hem de kendilerinden daha rasyonalist, aklı başında kararlar ve adımlar beklediğimiz yöneticiler tarafından bunların gündeme getirilmesi, adeta desteklenmesi son derece üzüntü verici bir hadisedir" diye konuştu.

"FETÖ'ye koruma ve kollamanın önü açıldı"

Son dönemlerde başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde FETÖ ve diğer terör örgütü üyelerinin barınmasının önünün açıldığının altını çizen Nurettin Canikli, "Kendilerinin de terör örgütü olarak kabul ettiklere örgütlere, onların yandaşlarına her türlü desteği vermektedirler. Bunu bütün dünya biliyor. Kendileri de kabul ediyorlar. Bunlara her türlü finansal destek de sağlamak üzere koruma ve kollama durumunda olmuşlardır. Şimdi de son aylarda FETÖ'ye yönelik olarak onların, Almanya başta olmak üzere bütün Avrupa ülkelerinde barınmalarının önünü açmışlardır. Adeta kucak açmışlardır. Esasında Başta Almanya, Hollanda ve Avusturya olmak üzere insanlık suçu işliyorlar. Çünkü teröre ve teröriste destek vermek başka bir anlama gelmez. Destek verdikleri bu teröristler Türkiye'de sivilleri katlediyor. Devlete karşı inanılmaz tahrip edici, ülkenin birliğini, bütünlüğünü ortadan kaldırıcı faaliyetler içerisinde bulunuyorlar. Ve bunu onların verdiği destekler sayesinde yapıyorlar. Hem finansal destek hem silah hem de moral desteğiyle yapıyorlar. Yaptıkları fiil 'insanlık suçudur'. FETÖ de dahil olmak üzere eğer bu terör örgütlerine destek vermeseler, bu terör örgütleri Türkiye'deki yıkıcı faaliyetlerine devam edemezler. Batı'nın verdiği destek sayesinde bu gücü buluyorlar ve ülkenin birlik, beraberliğini bozmak için bu saldırıları yapıyorlar. Avrupa'nın artık aklını başına alması gerekir. Şu anda gerçekten sağduyulu bir yaklaşım göremiyoruz. Bunun sonu onlar açısından da iyi değil. Katillere destek veren ülkelere yarın çok acı sonuçlara neden olabilir. Bu bir tehdit değil tarihi bir geçektir. Geçmişe iyi baksınlar. Bir de bunlarla güvenlik açısından kader birliği yapmışız. Aynı ittifak içerisinde NATO'da faaliyette bulunuyoruz. Bu terör örgütlerinin Türkiye'ye zarar verdiğini bile bile destekliyor olmaları da dostane bir yaklaşım değildir. Türkiye'ye karşı düşmanca bir yaklaşımdır. Hollanda Başbakanının yaptığı açıklama da en üst seviyede bunların dile getirilmesidir" şeklinde konuştu.

"Böyle devam ederse AB'nin yıkılma süreci hızlanır"

AB'nin şu andaki tutumunu devam ettirmesi halinde yıkımının hızlanacağını ifade eden Canikli, "Avrupa'da kendi kanaatlerini paylaşmak isteyen arkadaşlarımıza bu imkanın sunulmak istenmemesi, kaba bir şekilde susturulması ve konuşma hakkı verilmemesi hiçbir evrensel değerle bağdaşmaz. Avrupa'nın da bu değerlerin savunucusu olduğu şeklindeki iddialarının da hiçbir altyapısı kalmamıştır. Avrupa son yıllarda çok ciddi siyasi ve ekonomik problemler içerisinde. Bir de buna sosyolojik olarak bir değişim etkilendiğinde AB'yi AB yapan, onları o potada tutan birliğin ortadan kalkması demektir. Yani bu tür yaklaşımlarla AB kendi ayağına kurşun sıkıyor. Kendi değerleri kendisi ayaklar altına alıyor. Bu değerler olmazsa, AB ülkelerinde aşırı uçların güç kazanması AB'nin dağılma sürecini hızlandıracaktır. Bu sosyolojik bir gerçektir. Çünkü aşırı milliyetçi uçlar desteklendiğinde onlar o ülkelerin politikalarına daha fazla yön verir hale geldiğinde, belirleyici olmaya başladığında bu aşırı milliyetçilik eğilimleri AB'yi dağılmaya kadar götürür. Başka bir deyişle bu süreci hızlandırır. O problemden kurtulmak da şu anda uyguladıkları politikadan değil de tam tersine daha kapsayıcı, evrensel değerleri öne çıkarıcı uygulamaların hayata geçirilmesiyle gerçekleşir" ifadelerini kullandı.

Canikli ayrıca Büyük Birlik Partisi'nin referandumda 'evet' vermesinin desteklenmesi gereken bir durum olduğunu sözlerine ekledi.

Büyükşehir Belediyesi ziyaretine ayrıca Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Samsun Milletvekilleri Ahmet Demircan, Fuat Köktaş, Orhan Kırcalı ve AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel katıldı. Ziyaret hediyelerin verilmesiyle sona erdi.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Başbakan Yardımcısı Canikli: "Tüm Avrupa İçin Bir 'Nazi' Yaklaşımıdır" içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0