GÜNDEM

ZİRAAT FAKÜLTESİ DEKANI PROF.DR. ERDOĞAN SELÇUK: "TARIM ARAZİLERİ AMAÇ DIŞI KULLANILIYOR"

 
 459
ZİRAAT FAKÜLTESİ DEKANI PROF.DR. ERDOĞANSELÇUK: "TARIM ARAZİLERİ AMAÇ DIŞI KULLANILIYOR" - Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Profr. Dr. Erdoğan Selçuk, Türkiye'de verimli tarım toprakları üzerindeki düzensiz yapılaşmanın hızla devam ettiğini hatırlatarak, bunun önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.
İhlas Haber Ajansı

 |  - Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Profr. Dr. Erdoğan Selçuk, Türkiye'de verimli tarım toprakları üzerindeki düzensiz yapılaşmanın hızla devam ettiğini hatırlatarak, bunun önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Toprakların, tarım sektörü için vazgeçilmez bir üretim faktörü olduğu kadar sanayi ve kentleşme için de aynı derecede önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Erdoğan Selçuk, bu durumun toprakların çeşitli kullanımlar arasındaki dağılımın iyi yapılmasını zorunlu kıldığını ifade etti. Türkiye topraklarının toplam alanının 77 milyon 797 bin 127 hektar olduğunu ve toprak varlığının yüzde 35.6'sının işlenen araziler, yüzde 28'inin çayır ve meralar, yüzde 30.2'sinin orman-funda ve çalılık araziler, geri kalan kısmsını ise su yüzeyleri, yerleşim alanları ve diğer arazilerin oluşturduğunu açıklayan Dekan Prof. Dr. Erdoğan Selçuk, "Başta sanayileşme ve kentleşme olmak üzere, turizm, karayolları, demiryolları, enerji ve boru hatları, barajlar, hava alanları ve spor tesisleri gibi yatırımlar, tuğla-kiremit ocak ve fabrikaları, açık maden ocakları tarım alanlarının amaç dışı kullanımında önemli rol oynayan faktörlerdir. Türkiye'de işlemeli tarıma uygun arazi varlığı 26.5 milyon hektardır. Ancak, bu oran hızlı düşüyor" dedi.

"TARIM ARAZİLERİNİ KORUMA YASASI ÇIKARTILMALI"
Türkiye'de tarım alanlarının amaç dışı kullanımının özellikle Çukurova, Gediz, Bursa, Menemen, Salihli, Adapazarı, Mersin, Tarsus, Kemalpaşa, Trakya ile Samsun'un Çarşamba ve Bafra Ovaları gibi verimli tarım alanlarının bulunduğu bölgelerde yoğunlaştığını dile getiren Prof. Dr. Erdoğan Selçuk, mevcut yasalarının bu durum karşısında işe yaramadıklarını kaydetti. Türkiye'de amaç dışı arazi kullanımını önlemek için mutlaka 'Tarım Arazilerini Koruma Yasası' çıkartılması gerektiğini ifade eden Dekan Prof. Dr. Erdoğan Selçuk, bu konuda gelişmiş batılı ülkelerden örnek verirken sunları söyledi: "İngiltere'de 1946 yılında çıkartılan özel bir yasa ile birinci sınıf arazilerin mutlaka tarıma bırakılması şartı getirilmiştir. Yine Almanya'da tarım arazilerini korumak amacıyla, verimli toprakların alım-satım işleri Tarım Bakanlığı'nın iznine bağlanmıştır. Diğer bazı ülkelerde de tarım topraklarını korumayı amaçlayan önlemlerin çok önceden alınmasına karşılık Türkiye'de bugün halen tarım arazilerinin büyük bir savurgunlıkla kullanıldığını görmek bizleri üzüyor. Verimli tarım alanlarının yalnızca tarımda kullanılması, sanayi tesisleri ile şehir yerleşiminin verimsiz topraklara kaydırılması büyük önem taşımaktadır".
  • BafraHaber Yorum
  • ZİRAAT FAKÜLTESİ DEKANI PROF.DR. ERDOĞAN SELÇUK: "TARIM ARAZİLERİ AMAÇ DIŞI KULLANILIYOR" içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0