GÜNDEM

Başkası Adına İhale Dosyası Alınması

 
 84
Başkası Adına İhale Dosyası Alınması - Billboard Davası ile ilgili yazı dizimizin ikinci bölümü olan gerekçeli karar kısmı.
Bafra Haber

 |  - Billboard Davası ile ilgili yazı dizimizin ikinci bölümü olan gerekçeli karar kısmı.

BAŞKASI ADINA İHALE DOSYASI ALINMASI

ESAS HAKKINDA MÜTALAA:
ihale evraklarının 50 TL karşılığında belediyeden alınması eyleminde ihale dosyasını ihaleye çıkan kurumdan alan kişilerin gerçek kimlikleriyle başvurma zorunluluklarının dahi bulunmadığı, bu haliyle makbuz üzerindeki isimden hareketle ihale dosyasından aldığı değerlendirilen ismail Şimşek isimli şahsa ulaşılamamış olmasının bu kişi adına makbuz düzenleyen açısından Resmi Evrakta Sahtecilik suçunu oluşturmadığı...

 

GEREKÇELİ KARAR:

İsmail Şimşek adlı şahsa 50 TL karşılığında (112379 nolu makbuz kesilerek) ihale dosyası verildiği, sonradan yapılan araştırmada bu isimde dosyayı alan kişinin tespitinin yapılamadığından bahisle sahtecilik suçundan cezalandırılmaları istemiyle kamu davası açılmış ise de;

ihaleye ilgisi olanların konu hakkında inceleme yapabilmek ve gerektiğinde başvuru yapabilmek için 50 TL karşılığında ücretini ödeyerek aldıkları ihale dosyası verilirken, kimlik, adres ve iştigal durumlarının (bunu veren memur tarafından) kontrol edileceğine dair bir hüküm bulunmamaktadır.

Bu yöndeki araştırma şartname alabilmek için değil, ihaleye katılımla ilgili öngörülmektedir.

Yine ihale dosyasından suret alanların gerçek kimlik beyanında bulunacaklarına ilişkin bir emredici hüküm olmadığı gibi, uygulamada ticari rekabetin gereği bazı kişi ya da şirketlerin ihaleye katılım aşamalarının gizli kalması çabalarının da bulunduğu bilinmektedir.

 

Ayrıca tüm sanıkların kendisini ismail Şimşek olarak ifade eden kişinin gerçekte bu isimde biri

olmadığından haberdar oldukları halde, ihale dosyasını vererek İsmail Şimşek adına tahsilat makbuzu kestirdiğini bildiklerine dair her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delil bulunmamaktadır.

Bu nedenle sanıkların atılı sahtecilik suçundan. CMK`nun 223/2-e maddesi gereğince beraatlarine karar verilmesi gerekir.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Başkası Adına İhale Dosyası Alınması içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0