GÜNDEM

Beton Yol Mu, Asfalt Yol Mu?

 
 1080
Beton Yol Mu, Asfalt Yol Mu? - Bafra`nın Samsun Büyükşehir Belediyesine bağlanması ile beraber "BETON YOL" ile tanıştık. Büyükşehir ilk olarak Dedeli Köyünün yolunu daha sonra da Keş Cenneti yolunu beton ile kapladı. Peki beton yol mu, asfalt yol mu? İnternetten yapılan araştırmalar beton yol ile asfalt yolun maliyetinin hemen hemen aynı ama beton yolun daha uzun ömürlü olduğunu ortaya koyuyor. Bu konu ile ilgili iki paylaşımı yayınlıyor ve takdiri sizlere bırakıyoruz.
Bafra Haber

 |  - Bafra`nın Samsun Büyükşehir Belediyesine bağlanması ile beraber "BETON YOL" ile tanıştık. Büyükşehir ilk olarak Dedeli Köyünün yolunu daha sonra da Keş Cenneti yolunu beton ile kapladı. Peki beton yol mu, asfalt yol mu? İnternetten yapılan araştırmalar beton yol ile asfalt yolun maliyetinin hemen hemen aynı ama beton yolun daha uzun ömürlü olduğunu ortaya koyuyor. Bu konu ile ilgili iki paylaşımı yayınlıyor ve takdiri sizlere bırakıyoruz.

Beton Yollar, Asfalt Yollara Göre Mevsimsel Hasara Uğramaz
Betonun dayanıklılığının en çok önem kazandığı mevsim kış aylarıdır. Asfalt yolların % 61`i ağır kış koşullarında bozulmaktadır. Aynı koşullarda betonun bozulma oranı en fazla % 5.5`tir.

Beton Yollar Uzun Ömürlüdür
Beton kaplamanın en önemli üstünlüğü uzun hizmet ömrü ve üstün dayanıklılığıdır. Örneğin A.B.D`de eyalet karayolu performansları yıllar içerisinde izlenerek kaydedilen bir araştırmada, beton yolların servis ömürleri en az 20-25 yıl civarında olurken kaliteli asfalt yollarda 6-14 yıl olmaktadır.

Beton Yolun İlk Yapım Maliyeti Asfalttan Düşüktür
Yaptığımız araştırmada ülkemizde beton yol yapım maliyetinin sanılanın aksine asfalta göre daha ucuz olduğu da ortaya çıkmıştır. 2004 yılı verilerine göre, ilk yapım maliyetleri karşılaştırıldığında kaliteli bir asfalt yolun araç yoğunluğuna göre kilometre maliyeti 436 - 622 milyar TL arasında değişmektedir. Yolun beton yol olarak inşa edilmesi halinde ise kilometre maliyetleri 369 - 570 milyar TL arasında değişmektedir. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı`nın kriterlerine göre yapılan bu maliyet hesapları beton yolun asfalt yola göre % 20 - 30 arasında daha ucuz olacağını göstermektedir.

Beton Yolların Taşıma Gücü Yüksektir
Beton yol, üzerine gelen yükleri asfalta göre çok daha geniş bir alana yaydığından çökme olmaz. Zemin kötü olsa dahi asfalta nispeten hasar oluşmaz, araç trafiğini hasarsız taşır.

Beton Yollar Her Mevsimde ve Her Koşulda Yapılabilir
Asfalt uygulaması düşük sıcaklıkta ve yağışlı havalarda yapılamadığından, yapım ve onarım mevsimi kısadır. Beton yol ise asfaltın aksine ıslak zemin de dahil olmak üzere, hemen her iklim koşulunda yapılır. Asfalt kaplamaların belirli bir sıcaklıkta dökülmesi ve silindirle sıkıştırılması gerekmektedir. Beton kaplamalar ise vibratörlerle sıkıştırılmakta olup, ısı kaybı gibi bir sorun söz konusu değildir.

% 100 Yerli Malzeme ile Yapılır
Beton yollar, Türkiye`nin kendi kaynaklarından yapılır. Bugün Türkiye`nin dört bir yanına dağılmış 39 çimento fabrikası ve 568 adet beton tesisi bulunmasına rağmen, asfalt (bitüm) temin edilen yalnızca 5 adet rafineri bulunmaktadır. Kullanılan asfaltın önemli bir kısmı ise ithal edilmektedir.

* Beton Yolda Kullanılan Malzemeler Petrol Türevi Olmadığından Çevre Kirliliğine Yol Açmaz
* Yüzey Sürtünme Katsayısı Asfalta Göre Daha Fazla Olduğundan Beton Yollarda Fren Mesafesi Kısadır
* Esnek Olan Asfalta Ağır Taşıtların Araç Lastikleri Gömüldüğünden (dönmeye karşı asfaltta direnç fazladır) Daha Fazla Yakıt Tüketilir.
* Beton Yollar Açık Renkte Olduğundan Gece Görüşünü Kolaylaştırır

Sonuç olarak; Karayolları Genel Müdürlüğü ve Belediyeler gibi yol yapımından sorumlu kurumlar avantajlarını göz önünde bulundurarak beton yolları ciddi şekilde araştırmalı, öğrenmeli ve değerlendirmelidir. Ülkemiz havaalanlarında beton yol yapım tecrübesine sahip çok sayıda müteahhitlik firması bulunmaktadır. Ayrıca, Birliğimiz, ilgili makamlara beton yol uygulamasını göstermek amacıyla 2004 yılında İstanbul İkitelli Mahmutbey`de ve Beton 2004 Kongresi kapsamında deneme beton yol uygulaması yapmıştır. TÇMB`de 2004 yılında Afyon`da 3 km uzunluğunda bir beton yol yapmıştır. Asfalt ve beton yolu karşılaştırmak amacıyla bu beton yolun paralelinde bir de asfalt yol yapılmıştır. Ancak, asfalt yol çok geçmeden bozulmaya başlamıştır. Ülkemiz uzun yıllardır beton yol yapımına başlayacak altyapıya sahiptir. İlgili makamlar artık çeşitli bahanelerle devam ettirdikleri alternatifsiz yol yapım politikalarını bırakmalı, üstünlükleriyle tüm dünyada uygulanan beton yol yapımına geçmelidir.

Ferruh KARAKULE
Türkiye Hazır Beton Birliği
Genel Sekreter

 

Afyonkarahisar`da 2004 yılında deneme amacıyla yapılan Türkiye`nin ilk beton yolu, onarım ve bozulma olmaksızın 11`inci yılını tamamladı. 4 bin gündür hizmet veren beton yolu inceleyen uzmanlar, yolun 14 yıl daha hizmet verebileceğini söyledi.

Karayolları Genel Müdürlüğü ile Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) arasında imzalanan protokolle Türkiye`nin ilk beton yolu deneme amacıyla 2004 yılı Eylül ayında Afyonkarahisar`da yapıldı. Çoğu ağır tonajlı günlük ortalama 30 binden fazla aracın geçiş yaptığı Afyonkarahisar- Ankara bölünmüş karayolunun, Afyonkarahisar`a gidiş yönünde 5 ile 7`inci kilometreleri arasına 2 kilometre uzunluğunda ve 12 metre genişliğinde inşa edilen beton yolun, karşı şeridine ise aynı yıl sıcak asfalt kaplama yapıldı. TÇMB tarafından finanse edilen Afyonkarahisar beton yolu 2004 yılında 1 milyon 260 bin liraya (o dönemin parasıyla 1 trilyon 260 milyar lira) mal olurken, karşı şeritteki asfalt yol ise Karayolları Genel Müdürlüğü`nce Afyonkarahisar- Ankara yolunun yapım işine dahil edildi. Aradan geçen 11 yılda onarım görmeyen beton yolda bozulma olmadı. Karşı şeritteki asfalt ise geçen yıl yenilendi. Yenilemeye rağmen kış döneminde bozulan asfalt yola bu yaz da yama yapıldı.

`14 YIL DAHA HİZMET VEREBİLECEK`

Beton yoldan geçen yıl alınan örnek sonuçlarını inceleyen TÇMB Eğitim Müdürü Sabit Uslu ile TÇMB üyesi ve Çimsa Çimento Proje Müdürü Gökhan Arıkoğlu, 4 bin hizmet gününü dolduran yolu kontrol etti. Beton yolda oluşan çatlakların rötre çatlakları olduğunu ve yolun konforunda ve taşıma gücünde herhangi bir bozulma veya deformasyon oluşmadığını söyleyen Gökhan Arıkoğlu, yolun ilk gün yapılan konfor ve kalitede 14 yıl daha hizmet verebileceğini kaydetti.

`EN İYİ ÖRNEK ESKİŞEHİR`

Beton yolların dünyada 100 yılı aşkın süredir kullanıldığını söyleyen Gökhan Arıkoğlu, Afyonkarahisar beton yolundan alınan tecrübelerle Eskişehir`de yapılan beton yolun Türkiye`nin en iyi örneği olduğuna dikkati çekti. Arıkoğlu, "En güvenilir ve uzun ömürlü üstyapı sistemi olan beton yolları Eskişehir`de de hayata geçirerek, Türkiye`de de beton yol yapımının yaygın olarak kullanılabileceğini, teknik ve ekonomik olarak irdelendiğinde beton yolun asfalta göre daha verimli ve kullanışlı bir alternatif olduğunu göstermek istedik" dedi.

`ASFALT YOLLA MALİYETİ AYNI`

Hem asfalt hem de betonun kullanıldığı karma yolların da yapıldığına dikkati çeken Gökhan Arıkoğlu, Afyonkarahisar`daki yolun beton yolun pahalı olduğuna ilişkin yanlış yorumları düzeltmek amacıyla yapıldığını aktardı. Beton yol ile asfalt yolun maliyetlerinin başa baş olduğuna işaret eden Arıkoğlu, şöyle dedi:

"Yol yapımında tek bir malzemenin kullanımı rekabet oluşmasına engel oluyor. ABD`de yapılan bir çalışmada; bir eyalette beton yolun kullanımı ne kadar fazlaysa o eyalette, hem beton hem de asfalt yolların daha ekonomik olarak yapılabildiği belirlendi. Benzer şekilde Türkiye`de de beton yolun yaygınlaşması, hem asfalt hem de beton yol yapımında rekabet oluşturacağından daha iyi, daha uygun fiyatlarla yol yapmak mümkün olacaktır."

`BETON YOL UZUN ÖMÜRLÜ VE DAYANIKLI`

Beton ve asfalt yolun artı ve eksileri olduğunu, ikisinin de farklı teknoloji olduğunu unutmamak gerektiğini belirten Arıkoğlu, "Beton yol uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Beyaz renkli olmasından dolayı gece konforlu bir yolculuk sunar. Beton yolda araçların daha iyi yol tutuşları olduğunu, daha az yakıt tüketildiğini akademik çalışmalardan biliyoruz. Üstelik beton yol kullanım ömrü dolana kadar ilk senenin konforunu koruyor" dedi. -

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Beton Yol Mu, Asfalt Yol Mu? içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0