EĞİTİM

Cami Bahçesinde Organ Bağışı Topladılar

 
 193
Cami Bahçesinde Organ Bağışı Topladılar - Yalçın Köse- Bafra Haber / Samsun`un Bafra ilçesi Altınkaya Anadolu Lisesi öğrencileri " Ã‹Å"Gençlerle el ele projesi` kapsamında Büyük Cami`nin bahçesinde açtıkları stantla organ bağışı topladılar.
Bafra Haber

 |  - Yalçın Köse- Bafra Haber / Samsun`un Bafra ilçesi Altınkaya Anadolu Lisesi öğrencileri " Ã‹Å"Gençlerle el ele projesi` kapsamında Büyük Cami`nin bahçesinde açtıkları stantla organ bağışı topladılar.

Altınkaya Anadolu Lisesi öğrencileri İngilizce öğretmenleri Naim Okay`ın koordinatörlüğünde `Gençlerle el ele projesi` kapsamında Bafra Büyük Cami bahçesinde Cuma namazı öncesi stant açarak organ bağışı topladılar.

Gerek bilimsel gerekse dini açıdan organ bağışı ve naklinin bir sakıncası olmadığını hatta sevap olduğunu öğrenen gençlerin, ailesinden veya çevresinden en az iki kişiyi etkileyerek organ bağışına ikna etmesini amaçlayan Ekim 2014`te başlayan proje kapsamında yapılan onlarca etkinlikten bir tanesini de Büyük Cami`de yapıldı.

Öğrencilerin bir kısmı cami bahçesinde stant kurarak bağış formlarını doldururken bir kısmıda camiye gelen insanlarla konuşarak onları ikna etti.

Çok sayıda bağışın toplandığı etkinlikte, Cuma hutbesi yapan İlçe Müftüsü İsmail Çiçek organ bağışının ve naklinin caiz olduğunu ifade ederek şunları söyledi;

Allah-u Teala insanın öldürülmesini asla istemiyor Allah insanı yarattığı yaşamasına izin verdiği ruhunu üflediği bir insanı ortadan kaldıran bir insan için bütün insanlığı ortadan kaldırıştır. Peygamberimi o işi başlatan Kabil`e o kadar kızıyor ki bütün insanların katillerin bir günahını da Kabil`e gidiyor, bu ölüm illetini başlattığı için.

Bir canı öldürmek bu kadar kötü ise bir canı diriltmek o kadar güzel bir iş olsa gerek. Organ bağışı bu anlamda insanların kendi elleri ile kendi cümleleri ile başka bir insanı diriltmeleri anlamına geliyor. Bazen akıllara şu soru geliyor, peki Allah bu bedeni bana emanet etti ben bu bedene ihanet etmiş olmaz mıyım? Allah sana bu bedeni yaşadığın sürece emanet etti. Siz sadece diyorsunuz ki ben öldükten sonra eğer bir başka insanı yaşatabilecek isem benim organlarımı kullanılmasını arzu ediyorum diyorsunuz. Bunun örneklerini hadislerde de görüyoruz. Peygamberimiz diyor ki; Allah bir hastalık yaratmış ise muhakkak onun devasını da yaratmış o zaman hastalılarınız için tedavi arayınız. Bu gün böbreği olmayan için tedavi organ naklinden başka bir şey değildir o yüzden organ naklide yapılması gereken bir şeydir.

1980 yılında yapılan müzakere sonucu organ bağışının caiz olduğunu söylemiş isteyen organ bağışı yapabilir eğer siz organlarınızı bağışladınız o sizden sonra o organlarıyla kötülük işlese yanlış yola gitse bundan sorumlu değilsiniz. Biri sizin kolunu kesip hırsızlık yapsa siz bundan sorumlu olabilir misiniz? Hayır, insan kendi zihni ile düşüncesi ile yaptığı şeyden sorumludur dolayısıyla siz sorumlu olmayacaksınız.

Organ bağışında bulunan vatandaşlardan Bayram Bıçakçı yaptığı konuşmasında, "Benim Şahsım acısından düşündüğüm, öldüğümüzde ruhumuzu teslim ediyoruz vücut toprak oluyor. Bütün organlarımızla birlikte bizim esas ruhumuz diğer âleme gidiyor bu organlarımızın toprak olmaması için değerlendirmek için bu arkadaşlar çalışıyor. Gördünüz bu ekipler bu arkadaşlar senin çürüyecek organlarını hayata tutturuyor ve senin organlarının sayesinde sana hayır hasenat yazılıyor."    dedi.

Yapılan etkinliğe öğrencilere destek vermek amacıyla Bafra İlçe Sağlık Müdürü Aytaç Akın ve Bafra İlçe Müftüsü İsmail Çiçek katıldı.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Cami Bahçesinde Organ Bağışı Topladılar içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0