SAMSUN

Çarşamba'da İsabella Üzüm İlk Mahsulünü Verdi

 
 183
Çarşamba'da İsabella Üzüm İlk Mahsulünü Verdi - Samsun'un Çarşamba ilçesinde geçen yıl dikimi yapılan isabella türü üzüm ilk mahsulünü verdi
Bafra Haber

 |  - Samsun'un Çarşamba ilçesinde geçen yıl dikimi yapılan isabella türü üzüm ilk mahsulünü verdi

2014 yılı Nisan ayında Çarşamba ilçesi Şeyhgüven Mahallesi'nde Kamuran Kılıç ve Ali Kablan, isabella türü üzüm dikti. Çiftçilerden Kamuran Kılıç'ın fidanlarının dikildiği toprak yapısı kumlu-tınlı, Ali Kablan'ın ise sarı-sertti. Kamuran Kılıç'a ait kumlu-tınlı topraktaki fidanlar ilk yıldan beklentinin üzerinde dönümden 600 ila 700 kilogram üzüm verdi.

İsabella üzümün Çarşamba ilçesinde alternatif ürün olacağına inandığını belirten üzüm kontrolörü Ziraat Mühendisi İsa Şahin, "Normalde isabella ürünlerde ilk yıl mahsul beklemek çok doğru değildir. Ama bizim geçen yıl dikimini yaptığımız kumlu ve tınlı toprak dediğimiz topraktaki 1000 metrekarelik arazide ilk yılda mahsul aldık. Diğer sarı-sert topraktaki ürünümüzde ise kök gelişimi kumlu topraktaki gibi hızlı olmadığı için mahsul alınamadı. Gelecek yıl bu tarlamızdan da mutlaka ürün alacağız" dedi.

Şahin şu bilgileri verdi: "İsabella üzüm türünün ilçemizde alternatif ürün olması için kaymakamlık ve diğer yetkili kurumlarla iş birliği içinde çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Bu yıl Kamuran Kılıç'ın arazisine has ürün hasadı yapılması bizleri de şaşırttı. Bu projemiz OMÜ Ziraat Fakültesi ve Tarım İl Müdürlüğü destekli bir çalışma olup, ürün yelpazesini daha da genişletmek için uğraşımız sürmektedir."

İsabella üzümün tam verimli hasadı olması halinde, dönüm başına 2 bin 500 kilogram üzüm verdiği belirtildi.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Çarşamba'da İsabella Üzüm İlk Mahsulünü Verdi içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0