GÜNDEM

Çiftçiye Kırsal Kalkınma Desteği Müjdesi

 
 834
Çiftçiye Kırsal Kalkınma Desteği Müjdesi - Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliği yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bafra Haber

 |  - Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliği yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 Ekonomik Yatırımlar Destekleme Programı Kapsamında;

Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni tesislerin yapımı, Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesi, Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımı, Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere; alternatif enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı, Tarımsal üretime yönelik modern sabit yatırımlar, Hayvansal orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, hibe desteği kapsamında değerlendirilecek.

Tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmeyecek.

Hazırlanacak proje başvuruları gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak.

Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulmuş diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekir.

Ekonomik yatırımlara yönelik proje konularına başvurabilecek gerçek ve tüzel kişilerin idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olması gerekir. Köylere hizmet götürme birliklerinin ortak oldukları şirketler ise bu kapsam dışındadır. Ancak bu şirketlerdeki köylere hizmet götürme birliklerinin hisse oranı en fazla % 49 olacaktır.

Ekonomik Yatırımlar İçin Son Başvuru Tarihinden Önce Kurulan;

Kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler ve bunların aralarında oluşturdukları ortaklıklar,

Tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ile bunların üst birlikleri,

Ekonomik yatırım konularına tüzel kişilik olarak başvurabilirler.

Ekonomik yatırım konularında yatırım tutarı ve destekleme oranları

Ekonomik Yatırım Konularında Hibeye Esas Proje Gideri;

Bitkisel ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlardan yaş meyve sebze

tasnif, paketleme ve depolama yatırımları için 3.000.000 Türk Lirası, bunun dışında kalan yatırımlar için 1.000.000 Türk Lirası,

Hayvansal ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlara 3.000.000 Türk Lirası,

Su ürünleri işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlara 3.000.000 Türk Lirası,

Hayvansal orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlara 1.000.000 Türk Lirası,

Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlara 1.000.000 Türk Lirası,

Soğuk hava deposu yapımına yönelik yeni yatırımlara 1.000.000 Türk Lirası,

 Çelik silo yapımına yönelik yeni yatırımlara 1.000.000 Türk Lirası,

Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere; alternatif enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı veya elektrik üreten tesisler ile güneş verüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımına yönelik yeni yatırımlara 1.000.000 Türk Lirası,

Tarımsal üretime yönelik modern sabit yatırımlardan mantar yetiştiriciliği ve kültür balıkçılığına yönelik sabit yatırımlara 1.000.000 Türk Lirası, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelik sabit yatırımlara 1.500.000 Türk Lirası, küçükbaş ve kanatlı hayvan yetiştiriciliğine yönelik sabit yatırımlarda 1.000.000 Türk Lirasını geçemez.

Hibeye esas proje tutarının %50`sine hibe yoluyla destek verilir. Diğer %50`si oranındaki tutarı başvuru sahipleri kendi kaynaklarından temin etmekle yükümlüdür.

 Proje bütçesi KDV (Katma Değer Vergisi) hariç hazırlanır.

 Proje toplam tutarının; yukarıda belirlenen hibeye esas proje tutarını aşması durumunda, artan kısma ait işlerin proje sahiplerince ayni katkı olarak finanse edilmesi ve yatırım süresi içerisinde tamamlanması gerekir. Bu durumun hibe başvurusu ile beraber taahhüt edilmesi şarttır.

Küçük ve orta ölçekli ekonomik faaliyetlere yönelik yatırım tesislerinin desteklenmesi amaçlandığından, başvuruda belirtilen proje toplam tutarı ile yatırım konusunun tam olarak gerçekleşmesi sağlanmalıdır.

Başvuru Süresi

Tebliğin yayımı (26 Ekim 2014 ) tarihinden itibaren altmış gün içerisinde elektronik ağ üzerinden yapılır.

Son başvuru tarihi bitiminde elektronik ağ başvurular için veri girişine kapatılır.

Yapılan başvurular son haliyle işleme alınır.

Başvurulacak Yerler

Program ile ilgilenen gerçek ve tüzel kişiler başvurularını www.tarim.gov.tr internet adresinden yapabilirler.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Çiftçiye Kırsal Kalkınma Desteği Müjdesi içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0