GÜNDEM

Diyetisyen Emre Can Nas`tan Ramazanda Sağlıklı Beslenme Önerileri

 
 90
Diyetisyen Emre Can Nas`tanRamazanda Sağlıklı Beslenme Önerileri - Bafra Haber / Diyetisyen Emre Can Nas - Diyetisyen Emre Can Nas, oruç tutan kişiler için beslenmenin önemi ile iftar ve sahurda tercih edilmesi gereken besinlerle ilgili bilgi vererek, kilo alımını önleyecek önerilerde bulundu.
Bafra Haber

 |  - Bafra Haber / Diyetisyen Emre Can Nas - Diyetisyen Emre Can Nas, oruç tutan kişiler için beslenmenin önemi ile iftar ve sahurda tercih edilmesi gereken besinlerle ilgili bilgi vererek, kilo alımını önleyecek önerilerde bulundu.

Ramazan ayının yaz günlerine denk gelmesiyle oruç tutan bireylerin sağlıklarına ve beslenmelerine daha fazla dikkat etmesi gerektiğini belirten Nas, "Oruç vücudumuzda bir takım değişikliklere yol açar. Uzun süreli açlık sonucu metabolizma daha az enerji harcamaya başlar ve vücut hareketleri yavaşlar. Bu dönemde beslenmeye dikkat edilmediği takdirde kilo alınması kaçınılmaz olur."  dedi.

SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTMAYIN

"Ramazan ayında yapılan en büyük yanlışlardan biri sahura kalkmadan oruç tutmaktır. Bu, açlık süresinin uzamasına, kan şekeri ve tansiyonun düşmesine neden olur. Gün içerisinde halsizlik ve baş ağrısı ortaya çıkar. Uzun süren açlıkla birlikte vücuttan yüksek oranda su kaybedilir.Bu yüzden sıvı tüketimi büyük önem taşımaktadır. İftardan sonra 10-12 bardak su tüketilmelidir. İftarla birlikte sıvı alımına başlamalı ve sahura kadar aralıklarla içilmelidir. Çay ve kahve gibi içeceklerin suyun yerini tutmadığı unutulmamalıdır. Yeterli su tüketilmediği takdirde vücut su oranı azalmakta ve halsizlik, hazımsızlık, tansiyon gibi çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır."  diye belirtti.

İFTAR VE SAHURDA SAĞLIKLI BESİNLERİ TERCİH EDİN

Nas, "İftarda fazla ve hızlı yemek yenmesi sindirim sorunlarına yol açabilir.  Bu yüzden yemekler az porsiyonlarda yavaş yavaş ve iyi çiğnenerek tüketilmelidir. Yemeğinize çorbayla başlayıp bir müddet bekledikten sonra ana yemeğe geçmeniz sağlıklı olacaktır. Sahurda ise yağlı ve ağır besinler yerine daha hafif ve yağ oranı düşük besinleri tercih etmeniz doğru olacaktır. Protein ihtiyacının karşılanması ve uzun süreli tokluk sağlanması açısından protein içeren (süt, peynir, yumurta gibi) besinler tercih edilebilir. İftar ve sahurda sağlıklı besin seçimi kadar doğru pişirme yöntemi de önemlidir. Kızartma yerine ızgara, haşlama ve fırında pişirme yöntemleri kullanılmalıdır."  şeklinde konuştu.

TATLI İHTİYACINIZ İÇİN SÜTLÜ TATLILAR

Ramazan ayında tatlı tüketiminin arttığını belirten Nas, "İftar sonrası tatlı yeme isteğiniz varsa hamur işi tatlılar yerine dondurma, güllaç gibi hafif sütlü tatlıları tercih edin. Tatlınızı haftada 1-2 kez, yemekten en az 1-1,5 saat sonra iftar ile sahur arasında ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Diğer günlerde ara öğünlerinizde meyvelere yer verebilirsiniz."  dedi.

İFTARDAN SONRA YÜRÜYÜŞ

Gün içerisinde vücut hareketleri ve metabolizmanın yavaşladığını ifade eden Diyetisyen Emre Can Nas, "İftardan sonra en az 30 dakika yürüyüş yapın. Bu, yavaşlayan metabolizmanızı hareket geçirerek hazımsızlığı önleyecek ve daha sağlıklı kalmanızı sağlayacaktır."  uyarısında bulundu.

RAMAZAN AYI ZAYIFLAMA AYI DEĞİLDİR

Ramazan Ayı`nın zayıflamak için uygun olmadığını söyleyen Emre Can Nas, "Oruç tutarken amacınız zayıflamak değil sağlıklı beslenmek olsun. Unutmayın Ramazan ayı diyet ayı değil, ibadet ayıdır. Gün boyunca aç kalan vücudunuza vereceğiniz en güzel ödül iftardır."  dedi.

Son olarak, oruç tutmanın bazı gruplarda riskli olduğuna dikkat çeken Nas, "Oruç tutmak bazı gruplarda sakıncalıdır. Kronik hastalığı bulunanlar, gebeler, emziren anneler, şeker hastaları, çocuklar ve yaşlılar risk grubu içerisinde yer alır. Bu bireyler oruç tutmadan önce mutlaka hekimlerine danışmalıdır."  diye konuştu.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Diyetisyen Emre Can Nas`tan Ramazanda Sağlıklı Beslenme Önerileri içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0