GÜNDEM

Down Sendromluların Eğitileceği "Can Suyu Kafe" Açıldı

 
 80
Down Sendromluların Eğitileceği"Can Suyu Kafe" Açıldı - Down Sendromluların eğitilmesi amacı ile Bafra Gençlik Merkezinde kurulan "Can Suyu" isimli kafeterya törenle açıldı.
Bafra Haber

 |  - Down Sendromluların eğitilmesi amacı ile Bafra Gençlik Merkezinde kurulan "Can Suyu" isimli kafeterya törenle açıldı.

Açılış törenine Bafra Kaymakamı Halis Arslan, Eşi Durdane Arslan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Göksel Başar, İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven, daire müdürleri, oda ve dernek başkanları, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve üyeleri, katkıda bulunan hayırseverler ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış töreninde konuşan Bafra Kaymakamı Halis Arslan, "Zor bir işti ve şu anda zoru başarmış durumdayız. Bu projenin hayat geçirilmesi için 6 aydır uğraş verildi. Bu projenin örneklerinden Ankara`da 2 tane, Bursa`da 1 tane ve 1 tane de Karabük`te var. Türkiye`de böyle bir kafeden 3 veya 5 tane örneği var. Biz de dedik ki bu örnekleri aşalım daha güzel ve mükemmelini yapalım, o bakımdan burada alt yapı mevcut idi." dedi.

2 tane devlet okulunda ve 5 tane de özel okulda olmak üzere 7 Down sendromlu kişi olduğunu belirten Kaymakam Halis Arslan, "Aslında rakam küçük ama başlangıçta 5 kişiyle başlayacağız, inşallah bu rakam giderek büyüyecek. Çünkü bizim insanlarımız görmediği şeye inanmıyor. Gözüyle görecek ve biraz da yaşayacak. Ondan sonra bakacak, inandıktan sonra destekleyecek. Bu nedenle bu mütevazı yerde öncelikle bu güzel mekanı tahsisi ve kullandırılması konusunda çabalarından dolayı Gençlik merkezi müdürü Fatih Hatipoğlu`na teşekkür ediyorum." dedi.

Hedeflerinin öğrenciler, gençler ve çocuklar olduğunu ifade eden Kaymakam Arslan, "Bir kısmı eğitim çağındaki çocuklar, bir kısmı ise eğitim dışı çocuklar. Ama biz bu defa burada eğitim dışında kalan çocukları hedef kitle olarak seçtik. Yakında okullar tatil olması nedeniyle orada okuyan çocukları da bu projeye dahil edeceğiz.
Konuşma yapan öğrenci ve veli çok güzel anlattılar. Bizler dört duvar arasında hapis olmak istemiyoruz dediler. Bizim amacımız da zaten buydu. Bu çocuklar içimizden birisi bunlar bizim kardeşimiz, çocuklarımız, bu anneler bizim annelerimiz. Dolayısıyla onların dertleri bizim dertlerimiz, onların sevinçleri bizim sevinçlerimiz.
Türk milleti kaderde ve kıvançta, ortak bölünmez bir bütündür. Bizi millet yapan öğelerden birisi de budur. Bu ortak özelliğimiz gereği burada bir olayı paylaştık." diye söyledi.

Arslan son olarak, "Bu paylaşmadaki rolü olan İlçe Milli Eğitim Müdürü M. Ali Katipoğlu`na ve bünyesinde bulunan kurum müdürlerine bu kutsal yolculukta başarılar diliyorum. Bu rakam giderek çoğalacak. Manevi çok büyük bir manası ve faydası olduğuna inanıyorum. Bizler okul dışındaki çocukları buraya almak suretiyle öğretmen nezaretinde bir eğitimden geçecekler. Akabinde belge aldıklarında iş sahibi olmuş olacaklar. Burada sistem çok güzel bir şekilde kuruldu. Bugünden itibaren eğitim safhasını başlatıyoruz. Pratik ve teorik eğitim, arkasında bunlar belgesi olan çocuklar olacaklar. Belki de buradaki eğitimden sonra kendilerine ait bir işyeri kuracaklar. Bu çocuklar sahipsiz değil, bunlara sahip çıkan herkese teşekkür ediyorum. Bu anlamda bu çocuklarımızın anneleri ile sık sık toplantılar yapılmıştır." dedi.

Bafra Kaymakamı Halis Arslan konuşmasından sonra Cansuyu kafeye destek verenlere teşekkür belgesi verdi.

Çocuklar adına konuşma yapan Seda Öztürk, "Bugün burada toplanmamıza vesile olan engelliler konusunun, hepiniz için özel bir anlam taşıdığına inanıyorum, ama sizde takdir edersiniz ki engellerle yaşayan biz engelliler için bu anlam daha büyük ve daha hayatidir. Engelliler gibi toplumun dezavantajlı kesimlerinin hakları konusunda yapılması gereken daha çok şey olduğunu biliyoruz.

Bizlerin hakları ve yaşamları için verilen mücadelelerin sadece akılla değil, yüreğinde ortaya konularak yapılması gerekir. İşte bu kafe akılla beraber yüreğin de birlikte ortaya konduğu bir mücadele örneğidir.

Bugünün modern dünyasında halen, dört duvarla çevrili evlere ve odalara mahkum edildiğimiz, toplum içine çıkamaz halde sosyal yaşamlarımıza devam etme mecburiyetinde kaldığımız bir dönemde, bu kafenin açılmasına vesile olarak bu fikri hayatımıza kazandıran başta Sayın Kaymakamımız ve eşine, ayrıca emeği geçen tüm hayırsever ve yetkililere engelli bireyler adına sonsuz teşekkür ediyorum. Umarım toplumun bir parçası olmak adına açılan bu pencere hiçbir zaman kapanmaz" dedi.

Veliler adına Saniye Toklu konuşmasında, "Engelli bireylerin hayatlarına farklı bir pencere açacak olan bu kafeyle birlikte, çocuklarımızın evlerinin dışına sosyalleşebilecekleri, toplumla iç içe olabilecekleri bir ortam sağlandığı için çok mutluyum. Engelli çocuk ve gençlerin özgüvenlerini artırarak, toplumla bütünleşmelerine ve toplumsal farkındalığın artmasına katkı sağlayacak olan bu oluşum, inşallah çocuklarımızın mesleki eğitim gördüğü ve maddi kazanç elde edebilecekleri bir ortama dönüştürülebilir ve kalıcı adımlar atılır." dedi.

Bafra Kaymakamı Halis Arslan, ve eşi Durdane Arslan, çocuklar ve davetli misafirlerin alkışlarıyla kafeteryayı açtı.

Engelli çocuklar ilk günde kendi elleriyle gelen davetlilere ikramda bulundular.

Saniye Toklu,  Bafra Kaymakamı Halis Arslan eşi Durdane Arslan`a günün anısına plaket taktim etti.

Daha sonra ise kafenin açılmasında destek veren Bafra Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavir Odası Temsilcisi İsmail Dağ`a plaket takdim etti.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Down Sendromluların Eğitileceği "Can Suyu Kafe" Açıldı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0