GÜNDEM

Dr. Aytaç Akın`dan Dünya Hemofili Günü Mesajı

 
 810
Dr. Aytaç Akın`dan Dünya Hemofili Günü Mesajı - Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın  17 Nisan Dünya Hemofili Günü dolayısıyla açıklamada bulundu.
Bafra Haber

 |  - Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın 17 Nisan Dünya Hemofili Günü dolayısıyla açıklamada bulundu.

Dr. Aytaç Akın "Hemofili genetik bir hastalık olduğundan, günümüzde kesin bir tedavisi yoktur." dedi.

Aytaç Akın açıklamasına şu şekilde devam etti:

"Dünya Hemofili Günü" İlk kez 17 Nisan 1989 yılında gerçekleştirilmiştir." Bu günde halkın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve farkındalık yaratılmasına yönelik faaliyetler kapsamında eğitici kampanyalar, çeşitli eğlence programları ve medya desteğiyle tanıtılmaya çalışılmaktadır.

Hemofili, kanınızın normal olarak pıhtılaşmadığı bir durum olup nadir görülen bir kanama bozukluğudur. Hemofili genellikle kalıtsaldır. Bu önemli hastalık ömür boyu devam eder. Yaklaşık her 5.000 erkek bir görülür. Bu hastalıkta kadınlar taşıyıcıdır. Taşıyıcı olan bir annenin erkek çocuğuna %50 oranında hemofili hastalığını geçirme olasılığı vardır. Hemofili hastalığı kişiden kişiye geçmez.

Hemofili hastalarında vücudun değişik kısımlarında aşırı kanamalar olur ve bu faktör 8 ve 9`un kan seviyesine bağlı olarak değişir. Erkek çocuklarda genellikle 1-2 yaşlarında çarpmalar ve düşmeler sonrası, kol ve bacak derilerinde morarmalar ile diz ve dirsek gibi eklemlerde, ağrılı şişlikler ortaya çıkar. Bu şikâyetlerin nedeni, deri altına ve eklem içine olan ve durmayan kanamalardır. Bir türlü durdurulamayan burun kanamaları, dişeti kanamaları, sünnet sonrası kanamalar ve kesilen yerin geç iyileşmesi, dikkati çeken diğer şikâyetlerdir. Hemofili hastalarında kanama, hastalığın şiddetine bağlı olarak hayat boyu devam eder. 
 Hemofili hastaları ve özellikle de çocuk hastalar, bisiklete binmek gibi basit aktivitelere katılamadıkları veya futbol ve basketbol gibi sporları yapamadıkları için, daha düşük kalitede bir yaşam sürmektedirler. Ayrıca vücutlarında çok kolay çürük ve kesikler meydana gelmekte, bu yaralanmalar tıbbi müdahale gerektirecek kanamalara, yol açabilmektedir.

Hemofili genetik bir hastalık olduğundan, günümüzde kesin bir tedavisi yoktur. Ancak kanama durumunda faktör 8 veya 9, dışarıdan verilerek kanama durdurulur. Çeşitli faktör 8 ve 9 ilaçları vardır, bunlar damar yoluyla verilir. Kullanılan faktör preparatları, ya toplanan insan plazmalarından elde edilir, ya da çok gelişmiş teknolojiler kullanılarak, plazma dışı kaynaklardan üretilir. İnsan plazmasından elde edilen faktör kullanımı ile, geçmiş yıllarda rastlanan mikrop bulaşma riski, günümüzde daha titiz yöntemlerin kullanılmasıyla oldukça azalmıştır. Hafif vakalarda Desmopressin (Octostim ®) adlı ilaç kullanılabilir. Hemofili hastalarının diş çekimleri ve sünnetlerinde, fibrin yapıştırıcı kullanılan diğer bir ilaçtır. Faktör 8 ve 9 konsantreleri kullanıma girmeden önce, insan plazması tedavi amaçlı kullanılırdı. Ancak son yıllarda kullanımı giderek azalmıştır. 
 Ciddi hemofili hastalarında kanama oluşmasını engellemek için, düzenli olarak faktör verilerek, kan faktör düzeyi belli bir seviyede tutulmalıdır. Faktör kullanan hemofili hastalarının bazılarında zamanla faktör etkisiz hale gelir, bu hastalara "˜inhibitörlü hasta` denir. İnhibitörlü hastalarda verilen faktörle, kanamanın durdurulması çok zordur. Bu nedenle; bu hastalarda son yıllarda kullanıma giren faktör 7 veya daha farklı tedaviler kullanılır. Faktör 7, faktör 8 yolağını by-pass ederek, pıhtı oluşumunu sağlar. Son yıllarda genetik tedavi ile faktör yapımını sağlayan genin, hastalara verilmesini sağlayan tedavi yöntemleri üzerinde, yoğun çalışmalar yapılmaktadır.
Sonuç olarak, hemofili hastalarındaki kanamaların, eksik faktör ya da plazma verilerek tedavi edildiğini, son yıllarda ağır hemofili hastalarda koruyucu (proflaktik) faktör uygulamalarının kullanılmasıyla, eklem deformitelerinin önüne geçildiğini ifade ederek, hemofili hastalarının sosyal faaliyetlere katılabileceğini, yanlarında preperat bulundurarak seyahate çıkabileceğini ve çarpmalı ya da fiziksel temaslı sporların dışında yüzme, yürüyüş gibi sportif aktiviteler yapabileceğini belirtebiliriz. 

 

 

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Dr. Aytaç Akın`dan Dünya Hemofili Günü Mesajı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0