SAMSUN

Elma-armut Karalekesi Hastalığına Dikkat

 
 114
Elma-armut Karalekesi Hastalığına Dikkat - Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, bölgede iklim ve mevsim koşulları nedeniyle uyanmaya başlayan elma ve armut bahçelerinde 'karaleke hastalığı' riskinin arttığını söyledi
Bafra Haber

 |  - Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, bölgede iklim ve mevsim koşulları nedeniyle uyanmaya başlayan elma ve armut bahçelerinde 'karaleke hastalığı' riskinin arttığını söyledi

Kadir Güven yaptığı açıklamada, "Bölgemizde iklim ve mevsim koşulları nedeniyle uyanmaya başlayan elma ve armut bahçelerinde karaleke hastalığı riski artmıştır. Hastalık nemli, serin hava bahar aylarında meydana gelir. Bu nedenle ürün kayıpları olabilir. Zarardan dolaylı meyve veya çiçek sapı enfeksiyonları ya da ağaçta büyüme ve verim azalabilir. İlk lezyonlar yaprak altında meydana gelir. Mücadelede başarı temel entegre mücadele prensiplerini uygulama ile başlayacaktır. İlimizdeki farklı bölgelerde bulunan elektronik tahmin ve erken uyarı cihazlarından alınan veriler de hastalık riskini göstermektedir. Bu veriler doğrultusunda ilimizdeki elma ve armut üretimi yapan ve cep telefonları müdürlüğümüzde kayıtlı olan çiftçilerimize toplu mesaj yoluyla kısa mesaj gönderilmiştir. Yağışlar, yüksek nem ve uygun sıcaklıklar hastalığın gelişimini hızlandıran etmenlerdir" dedi.

Güven, karaleke hastalığı ile mücadelede kültürel önlemleri şöyle sıraladı:

"Yere dökülen yapraklar sonbaharda toplanıp yakılmalı veya derince gömülmelidir. Sıracalı dallar budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Ağaçlar yapraklardaki nemin daha hızlı kuruyabilmesi için hava akımına izin verecek şekilde taçlanmalı ve uygun aralıklarla dikilmelidir. Düzenli budamalar yapılmalıdır. Elma ve armut bahçesi olan çiftçilerimizin zaman geçirmeden söz konusu hastalığa karşı, bahçelerini ilaçlamaları gerekmektedir. Özellikle aşağıda belirtilen dönemlerde, bahçelerin mutlaka ilaçlı bulundurması gerekmektedir. 1. ilaçlama çiçek gözleri kabardığında, 2. ilaçlama pembe çiçek tomurcuğu döneminde (çiçekler ayrı ayrı görüldüğünde). 3. ilaçlama çiçek taç yapraklan yüzde 70-80 dökülünce, 4. ve diğer ilaçlamalar meteorolojik koşulların (yağış, uygun sıcaklık ve nem) hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda, kullanılan ilaçların etki süreleri dikkate alınarak 7-15 gün ara ile farklı etkili aktifler ile tekrarlanmalıdır. İlk ilaçlamanın bakırlı ilaçlarla yapılması, daha sonraki ilaçlamalarda ise her defasında farklı etkili maddeye sahip ilaçların kullanılması hastalıkla mücadelede başarı oranını artırmaktadır."

Bölgedeki iklim koşullarının elma ve armut kara lekesi için oldukça uygun olduğunu belirten İl Müdürü Kadir Güven, "Üreticilerimizin verim kaybını en aza seviyede tutmak ve asgari ilaçlama ile etmenle mücadelede başarılı olmaları için kullanacakları zirai mücadele ilaçlarını reçete ettirerek kullanmaları ve detaylı bilgi almak içim en yakın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüklerine veya yetkilendirilmiş ziraat mühendislerine başvurarak gerekli bilgileri almaları kendileri ve ülke ekonomisi yararına olacak" şeklinde konuştu.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Elma-armut Karalekesi Hastalığına Dikkat içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0