GÜNDEM

Emrah Coşkun: Motosiklet Bafra`da Sevimsiz Bir Şey Haline Geliyor

 
 1336
Emrah Coşkun: Motosiklet Bafra`daSevimsiz Bir Şey Haline Geliyor - Yalçın Köse- Bafra Haber / Bafra Motosiklet Kulübü (BMK) Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Coşkun, Bafra`da motosiklet sporunu, bilinçsiz motosiklet kullanımını değerlendirerek Bafra`da ki insanların trafikte motosikletleri ve sürücülerini dikkate almadıklarını söyledi.
Bafra Haber

 |  - Yalçın Köse- Bafra Haber / Bafra Motosiklet Kulübü (BMK) Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Coşkun, Bafra`da motosiklet sporunu, bilinçsiz motosiklet kullanımını değerlendirerek Bafra`da ki insanların trafikte motosikletleri ve sürücülerini dikkate almadıklarını söyledi.

BMK Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Coşkun, Bafra Motosiklet Kulübünü tanırak klüp hakkında, "Bafra Motosiklet Kulübünü kurmaya kalktığımızda bir karar verdik. Biz zaten bir grubuz geziyoruz, başka guruplarda var biz bir araya gelelim, birlikten kuvvet doğar misali birlikte gezer, tozar bunların yanı sıra Bafra ile ilgili yapabileceklerimizin yanı sıra bilinçli motosiklet kullanımını birilerine aşılamış oluruz. Başlangıçta 20-25 kişi olarak başladık ve şuan 35 kayıtlı üyemiz var."  dedi.

Motosiklet Bafra`da Sevimsiz Bir Şey Haline Geliyor

Bafra`daki bilinçsiz motosiklet sürücüleri hakkında konuşan Emrah Coşkun şunları söyledi:

Bafra`da fazlasıyla motosiklet var ama genelde ehliyet almak, kask takmak çok zor geliyor.

Öncelikle yakın köyler var, biniyor adam motosikletine geliyor Bafra`ya, ne ehliyeti var, ne kaskı var ne plakası var. Motosiklet onun eli ayağı ama onu bisiklet gibi görüyor. Bindiği aracın değerini bilmiyor. Onu normal bir bisiklet gibi düşünüyor.  Yakalanıyor 600-700 liraya bir ehliyet almak dururken 50 liralık bir kask almak dururken gidiyor bin beşyüz lira ceza yiyor. Ondan sonra polisle tartışıp kendisi sıkıntıya kalıyor.  Ondan sonra motosiklet Bafra`da sevimsiz bir şey halini alıyor.

Bunların içine elden taksitle herkes motosiklet satıyor. Adam motosikleti alıyor, takıyor buna abartı egzozunu, yapabileceği kadar apaçiliği yapıyor insanları rahatsız ediyor. Biz bile motosikletçi olarak rahatsız oluyoruz.

Biz dernek önünde oturduğumuz zaman bizim motorlarımızı şekilli gördükleri zaman neler yapmıyorlar. Ön kaldıran mı ararsın, motoru bağırtan mı ararsın biz bile şikayetçiyiz o tiplerden.  Bizi zaten kolay kolay şehir içinde motor kullanırken göremez insanlar, bizimkiler daha çok hobi amaçlı olduğu için ulaşım amaçlı küçük motosikletleri kullanabiliyoruz. Onların yüzünden daha çok biz sıkıntıya giriyoruz, motosiklet tehlikeli bir spor, aslında trafik kazalarının yüzde 80`ni araç sürücülerinden kaynaklanıyor. Adam aradan çıkarken motosiklet ya bekler diyor. Motosiklet sürücülerini fark etmiyorlar bile.  Motosiklet durur, motosiklet beklesin gibi durumlardan dolayı bu kazalar çıkıyor.

Trafik Uygulamalarından Memnunuz

Trafik Polislerinin yapmış olduğu motosiklet uygulamalarından memnun olduklarını belirten Emrah Coşkun, "Biz polis tarafından yapılan trafik uygulamalarından çok memnunuz. Adam gibi kullanmayana istedikleri kadar ceza yazsınlar. Ben kulübümüzdeki arkadaşlarıma da dedim. Belli bir seviyeye geldiğinde kulüp polisle iş birliği yapıp, bizim kulübümüzde  böyle böyle birisi var, benim uyarılarıma rağmen plakasını takmıyor. Kaskını takmıyor, şehir içerisinde trafiği rahatsız edici, şekilde kullanıyor, arkadaşlarımızın yüzlerine karşı söylüyorum, isteyenin zoruna gitsin, çekip gitsin. Biz örnek olmayacaksak burada durmanın anlamı yok. Biz bir çok kez özellikle geceleri motorlarımızı uzak bir yerde durdurup sonra elde getiriyoruz. Kimse rahatsız olmasın diye.  2 motor aynı anda çalışmıyor buradan giderken.

Topluluğun içerisindesin sonuçta herkesi kontrol edemiyorsun, adama söylüyorsun. Bizim aramıza katılanlar ve katılacak olanlardan insanların şikayetçi olduğu ve olacağı insanlarda olacak. Önemli olan o insanları dışlamak değil, yavaş yavaş uyarılarla düzeltmek. Bizim yanımızda bir yapar iki yapar 3.de kendiliğinden bırakır. İnsanları birden düzeltmek mümkün değil. Abartılmadığı sürece bir müddet göz yummak gerekebiliyor."  dedi.

BMK, Motosiklet Sürücülerini Uyardı

Emrah Coşkun motosiklet sürücülerini uyararak şunları söyledi:

Aslında sürücüler  kaskını taksa, motosikletin plakasını filan adam gibi takıp düzgün gezse, hiç bir sıkıntı yaşamayacak. Motosikletin ruhunda var ön kaldırmak yada lastik yakıp hız yapmak ama  trafiğe kapalı alanlarda evlerden uzak yerlerde önde kaldırılır yada bu tarz haraketler yapılır. Kimseye motorda şunları yapamazsın diyemezsin hepsi motosikletin ruhunda var ama her şeyin bir yeri zamanı var. Adam gibi kullanıp düzgün öğrenecekler yada bırakacaklar. Motosiklet olunca onların altında bütün sorumlusu dernek olduğumuz için ve göz önünde biz olduğumuz için BMK oluyor. Biz burada 10 bin liralık motoru olan adamlar değiliz, 500 liralık motoru olan bile gelsin. Motosiklete olan bakış açısı değişir. Kapımız herkese açık. Gelsinler çayımızı çorbamızı içsinler burada ne siyaset nede başka bri şey konuşulur. Burada sadece motosiklet konuşuluyor.

Kulübümüze katılanlardan daha önce hiç plaka takmayan arkadaşlarımız vardı. Plaka takmayı başladılar, uyara uyara plaka takmaya başladılar. Şehir içinde dikkkatli olun, sıkıntıya kalmayalım, hepsinin kendi iyiliği için konuşuyoruz. Bizim BMK yelekleri ile kesinlikle yanlış bir hareket yapamazlar. 1 yaparlar 2 yaparlar mimlendiyse bizimle işi yoktur.  Bizim kalabalık olmaya ihtiyacımız yok.  Çoğumuz hızlı motorlara biniyoruz, hız yapılır, onun önüne geçemezsin ama  hem kendini riske atmayacaksın, hem çevrende trafiği riske atmadığın sürece belli hızlara çıkarsın. Ama insanları ve trafiği tehlikeye atacak, rahatsız edecek  şekilde yapamazsın.

Kimse Trafikteki Motosikletin Haklarını Bilmiyor

Trafikte trafik sürücüsü ve motosikletin kanunen haklarının bilinmediğini belirten Coşkun, "Bafra`da motosiklet çok büyük bir nimet. Herkes düzgün bir şekilde kullansa, keşke herkes motosiklet ve bisiklet kullansa. Yollar o kadar dar ki zaten bir yere giderken giriyorsun yola oradan çıkamıyorsun. En azından motosikletle aralardan geçiyor bir şekilde ulaşabiliyorsun erken gideceğin yere o güzelliği var. Bisiklet ve motosikletin yaygın olması çok güzel.

Motosiklet Kulübünü açtığımızda kimsenin motosiklet haklarını bilmediğini fark ettik. Aslında trafikte ilk yaya sona bisiklet ev ondan sonra motosikletin geçiş hakkı var normalde. Ama hiç kimse bunu bilmiyor. Sanki bir yola bile motosikleti park ettiğimiz zaman kısa süreli, adam eliyle motosikleti kaldırıp arabasını park ediyor. Araç yerine koyulmuyor motosiklet en büyük sıkıntı orada."  dedi.

Düşmenin Bile Bir Tekniği Var

Kulübümüz adına konuşursak mesela, Şükrü Şimşek adına bir hocamız var. İngiltere`de Rosso  Eğitimi adına bir motosiklet eğitimi var. Bu eğitim İngiliz Kraliyet Ailesinin motosiklet ekibine verilmiş bir eğitim. Bunu vermelerindeki amaç, adamlar sağlık amaçlı bir motosiklet ekibi kurmuşlar, ancak motosiklet yolda giderken kaza yapıyor. Bakmışlar olacak gibi değil eğitim kurmuşlar ve o Şükrü hocamız Rosso Eğitimini almış birisi. Buraya geldi arkadaşlarımıza ön bilgilendirme yaptı, motosiklet kullanımı ve ekipman kullanımı hakkında. Bu bir tanışmaydı, küçük bir eğitimdi. Bunu 2-3 gün sürecek bir eğitim haline çevireceğiz şimdi. O şekilde olduğu zaman daha çok bilinçlenecek herkes. Motosiklet eğitimi denince akla hemen, ben motosikletin üzerinde durmayı biliyorum, gaz kolu giren işte daha neyin eğitimi olacak diye düşünüyor. O kadar önemli püf noktaları var ki şaşırırsınız. Düşmenin bile şeyin bir tekniği var.

Cross Pistini Yaparsak Avantajımız Olacak

Kaymakam`dan aldığımız sözümüz var. Cross pisti için uğraşıyoruz. Eğer o Cross pistini yaparsak şöyle bir avantajımız olacak; Motosiklet kültürünün içinde apaçilik olarak görülen ön kaldırma , lastik yakma gibi faaliyetlerde var. İstesek de istemesek de  böyle bir şey var. Bunu biz ana yolda yapamayacaksak, mahalle arasında yapamayacaksak, bunun için pist lazım. Herkes şikayetçi ama hadi gelin bunun için beraber bir pist yapalım dediğimizde herkes başından savıyor.  Kaymakam beyden pistin sözünü aldık. En büyük amacımız pist zaten, bri de şöyle bir katkısı olacak pistin, croos yarışları ile ilgili festivaller yapacağız. Bu festival olduğu zaman çevreden gelecek 2 bin tane motosiklet, çadırlı bir festival olacak insanlar 2-3 gün burada kalacaklar, yiyecekler, içecekler Bafra`nın turizmine katkısı olacak.Aslında çok büyük bir nimet ama inşallah desteklerini söz verdikleri gibi esirgemez kimse.

Bafra`nın Efsane Motosikletçileri Var

Bizim yaşımız genç, Bafra`da daha tecrübeli abilerimiz var.  Asıl daha fazla tecrübesi olan Bafra`da yıllarını vermiş kişiler ne hikmetse, bize uzaktan bakıyorlar. Hep bize uzaktan bakıyorlar, kendilerine de İnternet aracılığıyla hep davet gönderdik ama hiç bir şekilde yaklaşmıyorlar. Gelmeleri ipin ucundan onların tutması lazım, onların daha fazla destek olmaları lazım çünkü, hem bu işin ticaretini yapan ve hobi olarak yapan o kadar çok kişi var ki. Hem ticari anlamda onlara katkı hem hobilerini gerçekleştirme anlamıyla destek olmaları gerekmektedir. Şuanda aramızda genç arkadaşlarımız çok bu güzel bir şey ama yola çıktığımızda büyüklerin arkamızda olduğunu bilsek daha çok şey başarırız.

Bafra`da, Türkiye`de yapılamaz şeyleri motosikletle yapan adamlar var. Örnek olarak Bekir Akça. O adamı herkes tanıyor. Zamanında Bafra`da böyle bir adam varmış. Efsane motosikletçi. Şimdi bir Kenan Sofuoğlu deyince herkes  tanıyor ama onun kadar ünlü olan Bekir Akça abimiz var.

 

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Emrah Coşkun: Motosiklet Bafra`da Sevimsiz Bir Şey Haline Geliyor içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0