SAMSUN

Havza'nın Kaplıcaları, Vezirköprü'nün Doğal Güzellikleri Tanıtılacak

 
 130
Havza'nın Kaplıcaları, Vezirköprü'nünDoğal Güzellikleri Tanıtılacak - Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin şehrin turizm değerlerini gün ışığına çıkarıp tanıtmak amacıyla yürüttüğü çalışma kapsamında Havza ve Vezirköprü ilçelerine yapılacak yatırımlar da belli oldu
Bafra Haber

 |  - Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin şehrin turizm değerlerini gün ışığına çıkarıp tanıtmak amacıyla yürüttüğü çalışma kapsamında Havza ve Vezirköprü ilçelerine yapılacak yatırımlar da belli oldu

Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Samsun ve Çevresi Turizm Alt Yapı Birliği'nin (SAMTAB) hazırladığı eylem planları çerçevesinde zengin jeotermal su kaynaklarına sahip Havza'nın kaplıcaları, Vezirköprü ise önemli şahsiyetleri ve doğal güzellikleri tanıtılacak.

Samsun Valiliği'nin de destekleriyle yürütülen ilçe turizm eylem planı çalışmaları kapsamında Havza ve Vezirköprü ilçelerine 2015-2017 dönemini içeren Havza Turizm Eylem Planı ve Vezirköprü Turizm Eylem Planı ile her iki ilçedeki doğal, kültürel ve tarihi birikim ile jeotermal zenginlik yatırımlarla turizme kazandırılacak. Projelendirilen turizm yatırımlarına ilişkin ihalelerin kısa zamanda yapılması bekleniyor. Tüm turizm yatırımlarının ise 2017 İşitme Engeliler Olimpiyatı'na kadar tamamlanması öngörülüyor.

Kentin tarihi ilçelerinden Havza, turizm eylem planı çerçevesinde önemli 6 yatırıma kavuşacak. Öncelikle ilçenin giriş ve çıkışlarında bulunan sıvasız, boyasız ve bakımsız cephe görünümleri, kent estetiği açısından uygun bir görüntüye kavuşturulacak. İlçeye modern bir şehir havası kazandırma noktasında Havza Belediyesi, Samsun Büyükşehir Belediyesi ile koordineli çalışacak. İlçe merkezinde ve Hamamayağı'nda jeolojik etütlerin sonucuna göre en kısa zamanda sondajlar açılarak, özel sektörün yatırım yapması sağlanacak. Havza 25 Mayıs Termal Turizm Alanı, Kılavuz Ormanı içerisinde 125 dönümlük alanda turistik tesis yapılması için çalışmalar başlatılacak. İlçedeki kurtarılıp kullanıma açılabilecek eski ev ve konaklar araştırılacak, bu konakların satın alınıp restore edilerek turizm tesisine dönüştürülmesi sağlanacak. İlçeyle özdeşleşmiş Havza tiridinin turizme kazandırılması noktasında gerekli çalışmalar yapılacak.

VEZİRKÖPÜ'DE KÖPRÜLÜLER MÜZESİ KURULACAK

Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri bakımından turizmde Samsun'un en çok potansiyele sahip ilçelerinden biri olan Vezirköprü'de 13 turizm yatırımı gerçekleştirilecek. Diğer ilçelerde olduğu gibi Vezirköprü'nün giriş ve çıkışlarındaki estetiği bozan çirkin görünümler ortadan kaldırılarak, sıvasız, boyasız ve bakımsız cephe görünümlerine müdahale edilecek. Vezirköprü kavşağından ilçeye giriş yeniden projelendirilerek yapılacak. Vezirsuyu Tabiat Parkı'nda bulunan iskele, mescit, tuvaletler düzenlenecek, baraj gölüne yakın yerde kafeterya yapılacak. 1 adet yüksek standartlı gezi teknesi alınarak kanyon gezilerinin bu tekne ile yapılması sağlanacak. Mevcut tekne kolay barajına kaydırılacak. Tarihi bir Vezirköprü evi satın alınarak "Köprülüler Müzesi" olarak düzenlenecek. Kunduz zirvesinden aşağıya doğru giden 6 kilometrelik yol iyileştirilecek. Keltepe Mahallesi'ndeki yaylaya sökülüp takılan yapı elemanlarıyla mescit, piknik masaları, tuvalet vb. ihtiyaçlar karşılanacak. Tahtaköprü ve Sarıdibek Mahallelerinde yöresel el sanatları üretenlere iki tane yeni atölye yatırımlarının yapılmasının yanı sıra Vezirköprü ile özdeşleşmiş yiyecek ve içecekleri (tandır) ön plana çıkartılarak hediyelik ürün olarak pazarlanma noktasında gerekli çalışmalar yapılacak.

KÖPRÜLÜ MEHMET PAŞA'NIN HEYKELİ DİKİLECEK

17. yüzyıl Osmanlı sadrazamlarından biri olan Köprülü Mehmet Paşa, ilçe ile özdeşleşmiş ve zor bir devrede Osmanlı Devletini maharetle idare etmiş, kargaşaya son vererek devlete yeniden eski itibarını kazandırmış büyük bir devlet adamıdır. Arnavutluk'un Berat Sancağının Rudnik köyünde doğan Köprülü Mehmet Paşa, aslen Vezirköprülüdür. Gençliğinde Osmanlı sarayında hizmete alınan Köprülü Mehmet Paşa, Şam, Kudüs, Trablus eyaletlerinde valilik yapmış, 1650'de kendisine vezirlik rütbesi verilmişti. Sultan Dördüncü Mehmed Han (1648-1687) devrinde de 15 Eylül 1656'da sadrazamlığa tayin edilmişti. Büyükşehir Belediyesi, turizm eylem planı kapsamında ilçeye Köprülü Mehmet Paşa'nın heykelini dikecek.

Havza ve Vezirköprü ilçelerinin Samsun'un en eski ilçelerinden olduğunu ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Her iki ilçemiz, Samsun turizmi açısından son derece kıymetli kültür hazinelerine sahip. Görsellik, tabiat ve doğal güzellikleri bakımından Vezirköprü, termal kaynakları ve Milli Mücadele tarihi bakımından da Havza, şehrimiz için büyük bir velinimettir. Bu birbirinden değerli ilçelerimizi, sahip oldukları güzelliklerle birlikte turizme hazırlıyoruz. 2 yıl sonra Havza ve Vezirköprü, bambaşka ilçeler olacak. Planladığımız yatırımlara seçimin ardından hemen başlayacağız. Turizmde bu ilçelerimiz, Samsun'u göğüsleyecek. Turizm sayesinde şehrimizin ve ülkemizin ekonomisine büyük katkı sağlanacak. Havzalı ve Vezirköprülü hemşerilerimizden zaman istiyoruz. Yatırımlar tamamlandığında hiç bir şey eskisi gibi olmayacak" dedi.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Havza'nın Kaplıcaları, Vezirköprü'nün Doğal Güzellikleri Tanıtılacak içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0