GÜNDEM

İhh'dan "Ümmet Coğrafyasında Mazlum Bir Diyar Doğu Türkistan"  Paneli

 
 1269
İhh'dan "Ümmet Coğrafyasında MazlumBir Diyar Doğu Türkistan"  Paneli - Yalçın Köse- Bafra Haber / Samsun`un Bafra ilçesinde İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından "Ümmet Coğrafyasında Mazlum Bir Diyar Doğu Türkistan"  konulu panel düzenlendi.
Bafra Haber

 |  - Yalçın Köse- Bafra Haber / Samsun`un Bafra ilçesinde İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından "Ümmet Coğrafyasında Mazlum Bir Diyar Doğu Türkistan"  konulu panel düzenlendi.

Moderatörlüğünü Yolcu Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ömer İdris Akdin`in yaptığı Ankara Üniversitesi DTCF Öğretim üyesi ve Dünya Uygur Kongresi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erkin Emet ve Araştırmacı Gazeteci, Doğu Türkistan Vakfı eski Genel Sekreteri Hamit Göktürk`ün panelist olarak katıldığı panel İstiklal Marşı ve Doğu Türkistan Milli Marşının okunması ile başladı.

Panel öncesi ilk olarak Abdullah Ergin`in okuduğu Kuran-ı Kerim tilaveti ve  İHH tanıtım ile Doğu Türkistan Dramı konulu film gösterimi yapıldı.

Film Gösterimi ardından konuşma yapan İHH Bafra ilçe temsilcisi İlyas Altundaş, "Çin Birleşmiş Milletler`in daimi temsilcisi olduğu için Doğu Türkistan`daki yaptığı zulüm hep göz ardı edilmiş hiç kimse tarafından görülmemiştir. Doğu Türkistanlılar garip, yetim ve onlara sahip çıkılmayan mazlum bir millettir. Ümmet coğrafyasında kimsesiz bir millet olarak kalmıştır. Doğu Türkistan`daki yapılan zulümler ne ulusal basında nede uluslararası basında tek bir haber okuyamayıp sağlıklı bir bilgi alamıyoruz. O sebepten dolayı bu programı düzenlemeye karar verdik."  dedi.

Ömer İdris Akdin`in moderatörlüğünde başlayan panelde konuşma yapan Ankara Üniversitesi DTCF Öğretim üyesi ve Dünya Uygur Kongresi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erkin Emet, "Ben kendim o topraklarda doğdum, orada büyüdüm, üniversiteyi de orada okudum. Doktoramı Ankara`da okudum. Ben çocukluk yıllarımda oradaki zulme kendim şahit oldum. Oradaki zulmü yaşayarak büyüdük.  Çocukluk yıllarımızda dedelerimiz ninelerimiz namaz kılarken bizi kapıların önünde "Bekle polis geldiği zaman bana işaret vereceksin ben seccadeyi gizleyeceğim."  derdi. Biz öyle yerlerde büyüdük geldik.

Türkiye`ye geldikten sonra televizyonlarda seyrediyorum. Bir balina sahile vuruyor, insanlar onu kurtarmaya çalışıyor. Tabi onlara da değer vermek lazım ama 24 milyon Müslüman Türk yaşıyor Doğu Türkistan`da. Dünyanın onlardan hiçbir haberi yok.  Son yıllarda Çin`in büyümesi ile beraber Çin`in iç problemleri dünyadaki Müslümanlara yapılan haksızlıklar yavaş yavaş dünyanın gündemine gelmeye başladı. Bugün Doğu Türkistan meselesi dünyadaki en önemli meselelerin arasında uluslar arası öneme sahip bir konuma gelmiş durumda."  ifadelerinde bulundu.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • İhh'dan "Ümmet Coğrafyasında Mazlum Bir Diyar Doğu Türkistan"  Paneli içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0