SAMSUN

Ketem Meme Kanserine Karşı Bilinçlendirecek

 
 207
Ketem Meme Kanserine Karşı Bilinçlendirecek - Çarşamba Toplum Sağlığı Merkezi ve Çarşamba İlçe Sağlık Müdürlüğü, "1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı" münasebetiyle birçok etkinlik yapmayı hedeflediklerini açıkladı
Bafra Haber

 |  - Çarşamba Toplum Sağlığı Merkezi ve Çarşamba İlçe Sağlık Müdürlüğü, "1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı" münasebetiyle birçok etkinlik yapmayı hedeflediklerini açıkladı

Çarşamba İlçe Sağlık Müdürü ve Çarşamba Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ülkü Yıldırım, yıl boyunca yürüttükleri halka yönelik yapılan eğitimler, stant çalışmaları ve kanser tarama faaliyetlerinin "1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı" etkinlikleri kapsamında arttırılarak devam ettirmeyi planladıklarını söyledi.

Dr.Ülkü Yıldırım yaptığı açıklamada, "Meme kanseri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Her 8 kadından birinin hayatının belirli zamanlarında meme kanserine yakalanacağı bildirilmektedir. Meme kanserine karşı en iyi koruyucu yöntem erken teşhistir. Kanser yayılmadan önce teşhis edilirse yüzde 90'ya kadar varan oranlarda, kişi yaşam şansına sahip olur. Bu kapsamda tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de 2004 yılından itibaren Ekim ayı '1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı' olarak kabul edilmiş olup, eğitim ve taramalarla değerlendirilmektedir" dedi.

Meme kanserinin erken tespit edilebilmesi konusuna değinen Yıldırım, "Kanser taraması, kanser hastalığının tedavisinden çok daha kolay ve etkili bir yöntemdir. Erken evrelerde kanser vakalarını yakalamak için test ve muayeneler yapılmaktadır. Kadınların birçoğu kendi kendilerine yaptıkları muayenelerde, meme kanserini erken evrede yakalayabilmektedir. Yirmi yaş üzerindeki kadınlar, her ayın belirli döneminde kendi kendilerini muayene edebilirler. Bu muayene sırasında meme dokusunda farklılık olup, olmadığı araştırılır. Eğer bir değişiklik tespit edilirse derhal hekime başvurulmalıdır. Bir değişiklik saptanmasa bile, üç yılda bir kez hekim tarafından muayene edilmelidir. Meme muayenesi taraması için Çarşamba Toplum Sağlığı Merkezimize bağlı olarak faaliyet gösteren KETEM'e başvuran bayanlara klinik meme muayenesi yapılarak mamografi çekimi yapılır" şeklinde konuştu.

Dr. Ülkü Yıldırım, Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı etkinlikleri kapsamında yapılan faaliyetlerin yıl boyunca KETEM biriminde ücretsiz olduğunu vurgulayarak tüm bayanları kanserin erken teşhisi için tarama yaptırmak üzere KETEM birimine davet etti.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Ketem Meme Kanserine Karşı Bilinçlendirecek içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0