SAMSUN

Kurtuluşa Giden Yolun Ayak İzleri Canlanıyor

 
 163
Kurtuluşa Giden Yolun Ayak İzleri Canlanıyor - 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Atatürk'ün 25 Mayıs 1919'da Havza'ya giderken kullandığı tarihi yolları turizme kazandırmak isteyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, harekete geçti
Bafra Haber

 |  - 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Atatürk'ün 25 Mayıs 1919'da Havza'ya giderken kullandığı tarihi yolları turizme kazandırmak isteyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, harekete geçti

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Tarihi verileri de ele alıp yerinde yapacağız bir takım düzenlemelerle tarih turizmine dönük olan şehrimizin alt yapısını güçlendirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Havza'dan Amasya'ya giderken kullandığı yolu ve yol üzerindeki eski tarihi kalıntıları ihya ederek hatıraları yaşatmaya hazırlanan Başkan Yılmaz, bunun için ilk adımı da attı.

ATA'NIN YOLUNDA YOLCULUK

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ndeki akademisyenlerle birlikte sabah saatlerinde belediye önünden hareket eden Başkan Yılmaz, Atatürk'ün Samsun'a geldiğinde Havza'ya giderken kullandığı güzerg h olan Mağmur Dağı ve Toybelen'den yukarıya doğru devam ederek geçilen güzerg htan önce Kavak'a, sonra Havza'ya ve devamında Suluova'ya kadar tarihi yol üzerinde incelemelerde bulundu. Gün boyu süren incelemelerde Başkan Yılmaz, Atatürk'ün geçtiği tüm yolların turizme kazandırılması için çalışma başlatılması talimatını verdi.

"BUNLARI YAPMAYINCA ŞEHİR YAVAN OLUYOR"

Kurtuluş şehri ve Atatürk ile bütünleşmiş olan Samsun'un turizm potansiyelini oluşturmak istediğini belirten Yılmaz, "Atatürk'ün şehri olan Samsun'da Ata'mızın kullandığı yol için Büyükşehir olarak harekete geçtik. Atatürk'ün Havza'dan Amasya'ya giderken kullandığı yolu ortaya çıkarıp yol üzerindeki tarihi kalıntıları ihya ederek tarih turizmi yaratacağız. Gerekirse Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ndeki hocalarımız ve Büyükşehir Belediyemiz tarihi verileri de ele alarak yerinde, mekanda bir takım düzenlemeler yapıp tarih turizmine dönük olan şehrimizin alt yapısını güçlendirmeyi hedefliyoruz. Çünkü bunlar olmadan şehir yavan oluyor" diye konuştu.

İŞTE ATATÜRK'ÜN KULLANDIĞI O YOLLAR

19 Mayıs 1919 yılında Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları 25 Mayıs 1919 günü kapalı ve hafif yağmurlu bir günde beraberlerindekiler ile birlikte üç hurda Mercedes marka otomobille Havza'ya gitmek üzere Samsun'dan hareket ederler. Otomobillerin eski olması nedeniyle yolculuk esnasında Mustafa Kemal Paşa'nın bindiği otomobil sık sık arıza yapar. En son ve en önemli arıza Havza'ya yakın Karageçmiş köyü civarında olur ve araç tamamen durur. O vakitte ve orada kalmak istemeyen Mustafa Kemal Paşa maiyetindekilerle birlikte yürümek ve yürürken de okumak için duygulu bir ses tonuyla yanındakilere "Dağ Başını Duman Almış marşını biliyor musunuz?" diye sorar. Kimseden ses çıkmaz.

GENÇLİK MARŞI İLK KEZ HAVZA YOLLARINDA OKUNDU

Birden Mustafa Kemal'den, "Dağ başını duman almış/Gümüş dere durmaz akar. Güneş ufuktan şimdi doğar/Yürüyelim arkadaşlar!..." sesi yükselir. Yavaş yavaş sesler, Mustafa Kemal Paşa'nın sesine katılır. Böylece Mustafa Kemal Paşa Gençlik Marşı'nı ilk kez Havza yollarında okumuş. Şimdi Samsun'dan Havza'ya, Havza'dan Amasya'ya geçen Mustafa Kemal'in kullandığı o yollar Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağı çalışmayla turizme kazandırılacak.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Kurtuluşa Giden Yolun Ayak İzleri Canlanıyor içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0