SAMSUN

Kuş Cenneti`nde Avcı Katliamı

 
 915
Kuş Cenneti`nde Avcı Katliamı - Türkiye`nin en büyük sulak alanlarından Samsun Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti`nin sazlık alanlarında çıkan yangının sebebi belli oldu
Bafra Haber

 |  - Türkiye`nin en büyük sulak alanlarından Samsun Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti`nin sazlık alanlarında çıkan yangının sebebi belli oldu

3 gün önceki yangını, göllerde ağ kuran balıkçıların sazlıkları ateşe verip hayvanların canlarını kurtarmaya çalışırken ağa takılmalarını sağlamak için çıkarttıkları tespit edildi. Yolu olmadığı için acil müdahalenin yapılamadığı, kanatlı hayvanların çığlıklarının duyulduğu trajik olayın ardından incelemelerde bulunan Samsun Valisi İbrahim Şahin ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, bölgenin tamamını her türlü avcılığa kapattıklarını açıkladı.

Sazlık alanlarında çıkan yangınla ilgili Samsun Valisi İbrahim Şahin ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, incelemelerde bulundu. Su ürünleri kooperatifi binası çatısına çıkarak dürbünle gözlem yapan Vali Şahin ile Başkan Yılmaz, yangınla ilgili yetkililerden detaylı bilgi aldı. İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ercan Yaşin, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü Samsun Şube Müdürü Murat Demir, 19 Mayıs Kaymakamı Abdullah Şen, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin ve uzmanlarla birlikte yangının olduğu bölgeye giden Vali Şahin ile Başkan Yılmaz, bölgede yol olmadığı için botla ulaşım sağladılar. Heyet 65 dönüm sazlık alanla birlikte yanmış kanatlı hayvan ve tüylerini görünce büyük üzüntü yaşadı.

KAÇAK YAPILAR TESPİT EDİLDİ

İnceleme sırasında araçla ulaşımın olmadığı bölgede çeşitli büyüklükte yapılar da gören heyet, adaya ayak bastığında ise şok yaşadı. Balıkçıların alem yapmak için teneke barınaklar inşa ettiklerini gören bürokratlar, tapulu araziler üzerine inşa edilmiş ancak kimsenin yaşamadığı 2 adet bina tespit etti. Adayı gezerek gözlem yapan Vali İbrahim Şahin ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, incelemelerinin ardından geniş katılımlı toplantı yaptı. Kuş gözlem kulesinde toplantıda ise radikal kararlar alındı.

KUŞ CENNETİ`NDE AVCILIK DÖNEMİ BİTTİ

Samsun Valisi İbrahim Şahin başkanlığında gerçekleşen toplantıda, 342 kuş türüne ev sahipliği yapan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, her türlü avcılık faaliyetine kapatıldı. Bundan böyle hiç kimse gerekçesi ne olursa olsun avcılık ve balıkçılık yapamayacak. Taşıt ulaşımının olduğu veya olmadığı tüm alanlar üzerinde kaçak ve teneke barınaklar acilen yıkılarak bölge temizlenecek, bölgede yol boyunda gözü rahatsız eden, çirkin görünümlü kulübeler ve geçici yapılan binaların tamamı kalkacak. Asker, polis ve zabıtalardan oluşan güvenlik birimleri ile bölgede kaçak avcılara göz açtırılmayacak.

"BU AVLANMA DEĞİL, TRAJEDİDİR"

Yangınla ilgili değerlendirme yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, böyle bir avlanma tekniğinin ve hukukunun olmadığını söyledi. Yangında sadece doğa ve hayvan severleri değil, insan olan hiç kimsenin kabul edemeyeceği ölçekte bir trajedi yaşandığını ifade eden Başkan Yılmaz, "Karşı sahile ulaşımın olmaması sebebiyle gerekli ekipmanlarla müdahale mümkün olmadı. Çaresiz kaldığımız olay sırasında kayıt altına alınan görüntüler, yüreklerimizi dağladı. Yangın esnasında en trajik olay, orada yaban hayatıyla ilgili sürüngenlerin, kanatlıların ve sulak alandaki hayvanların yanarken seslerinin duyulmasıydı. Böylesine insanlık dışı bir olayın sebebi ise adeta kanımızı dondurdu. Orada amatörce faaliyet gösteren balıkçıların, göl kenarına attıkları ağlara kara tarafından sazlık alanda yangın çıkararak avlamayı hedefledikleri hayvanların yangından kaçarak ağa takılmalarını sağlamak için bir avlanma tekniği olarak kullandıklarını öğrendik. Bu işin daha da trajik boyutuydu. Hiçbir avlanma yasası, yaban hayatını böyle hunharca, canını kurtarmak için kaçarken başka bir tuzağa düşürmeyi hiçbir av hukukunun kabul etmemesi lazım. Bu trajediyi yaşamış olmaktan dolayı son derece üzüntülü ve rahatsızız"  dedi.

"BİR DAHA BÖYLE BİR OLAY YAŞANMAYACAK" 

Alınacak tedbirler ve yaptırımlarla ilgili bilgi veren Başkan Yılmaz, "Bundan sonra yaban hayatını gerektiği gibi korumak, kontrolsüz, kural tanımaz şekilde avcılık adı altında masum bir takım gerekçeler göstererek bu alanda oluşmuş olan bir takım alışkanlıkların tümünün bittiğini kamuoyuna deklare ettiğimizi bildirmek istiyoruz. Buradaki barakalar, teneke işgalleri bir hukuk, kurallar zinciri içinde kaldırılacak. Biz burada bir yılkı atının, mandanın, kanatlı hayvanın sağlıkla bilgili bir sorunu olduğunda anında müdahale etmek için bir veterinerlik birimi kurup yabancı dili de olan bir veteriner işe aldık. Biz hayvanların sağlığı ile ilgili bu kadar hassasiyet içerisindeyken, insanların kamışları yakarak hayvanların canlı canlı yakılıp avcılık yapmalarına bir daha fırsat vermeyeceğiz"  diye konuştu.

"24 SAAT KONTROL ALTINDA TUTULACAK" 

Samsun Valisi İbrahim Şahin ise yangının cinayet olduğunu ifade ederek, bölgede oluşturulan güvenlikle ilgili altı yapıyı güçlendirip birimlerin sayısının artırılacağını açıkladı. Vali Şahin, "Yangınla ilgili bölgeleri yakından gördük ve inceledik. İnsanlar, "ËœBalık yakalayacağız ve kara avcılığı yapacağız` diye belli bir yeri ateşe vererek, hayvanları diri diri yakarak cinayet işledi. Avcılığın kuralları var. Beni en çok üzen ise elektrik ile balık avlanmasıdır. Bu şekilde canlıları öldürmek kabul edilebilir bir şey değildir. Kimse kendisini haklı göremez"  şeklinde konuştu.

Kuş Cenneti`nin sahip çıkılması gereken bir miras olduğunu kaydeden Vali Şahin, "Hem 19 Mayıs ilçesi hem de Bafra ilçesi girişinde Jandarmamızın kontrollerini 24 saat rahat yapabileceği ve kalabileceği mekanlar oluşturuldu. Bundan böyle bu noktalardan tüfeğini omzuna alan herkes veya balık tutmaya gelen herkes giremeyecek. Ava yasak olan bölgelerde asla avlanma yapılmayacak. Bu konuda kararlıyız. Ruhsatsız binalar yıkılacak. Yangının olduğu bölgede avcıların yaptığı kulübeler sökülüp atılacak. Güvenlik birimlerimiz bölgeyi sürekli tarayıp kontrol altında tutacak"  ifadelerini kullandı.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Kuş Cenneti`nde Avcı Katliamı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0