SİYASET

Nuh Filmine Tepki

 
 961
Nuh Filmine Tepki - Saadet Partisi Bafra İlçe Başkanlığı`ndan Nuh Filmine Tepki
Bafra Haber

 |  - Saadet Partisi Bafra İlçe Başkanlığı`ndan Nuh Filmine Tepki

Saadet Partisi Bafra İlçe Başkanlığından yapılan bir açıklama ile Türkiye`de sinema salonlarında vizyona giren "Nuh: Büyük Tufan" filminin yasaklanması gerektiği savunuldu.

 Hz. Nuh (as)'a çirkin iftiraların atıldığı filmin İslâmi hassasiyetlere aykırı olmasına rağmen Türkiye'de vizyona girdiğini vurgulayan il yönetiminin açıklamasında, "Film 5 ülkede gösterime girmeden yasaklandı, Türkiye`de gerekli izinler hemen alındı. ABD`de İslâmi değerlere hakaret eden filmler furyasına bir yenisi daha eklendi. Hollywood yapımı "Nuh: Büyük Tufan" filminde Nuh (a.s)`a çirkin iftiralar atılıyor. En ufak bir meselede Twitter ve Youtube gibi sosyal paylaşım siteleri hiç düşünmeden kapatılırken Hz. Nuh`a çirkin isnatlarda bulunan bu film için gerekli hassasiyet gösterilmiyor" İfadelerine yer verildi.

"Bakanlık bu filme nasıl izin verdi?" diye sorulan açıklamada "Filmde İslam`a aykırı olan hususlardan bir diğeri ise peygamberin yüzünün gösterilmesi. İslam`da peygamberlerin resimlerinin çizilmesi ve tasvir edilmesi yasak. Film, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Malezya ve Endonezya gibi Müslüman ülkelerde büyük tepki çekip, vizyona girmeden yasaklanırken, Türkiye`de yetkililerin dikkatini bile çekmedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın izni ile vizyona konan iftiralarla dolu bu filmin gösterimine bir an önce son verilmeli. Türkiye`de de gösterime giren "Nuh: Büyük Tufan" filminde Allah`ın nebisi Nuh (a.s)`a atılan iftiralar sınırları aşıyor. Türkiye`de sessiz sedasız gösterime giren filmde Nuh a.s`ın Allah`ın isteğiyle torununu öldürmeye karar verdiği, ancak daha sonra Allah`ın isteğine karşı gelerek öldürmekten vazgeçtiği anlatılırken aynı zamanda Nuh a.s`ın eşiyle özel hayatı da uygunsuz bir şekilde filmde resmediliyor. Her şekilde hezeyanlar ile dolu olan film, İslâmi değerleri aşağılamasına rağmen Türkiye`de de vizyona girdi. "Nuh: Büyük Tufan" filmi Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Malezya ve Endonezya gibi Müslüman ülkelerde vizyona girmeden yasaklanırken, Türkiye`de yetkililerin dikkatini bile çekmedi. Film, Kültür ve Turizm Bakanlığı`ndan gerekli izinleri alarak gösterime girdi" İfadeleri dikkat çekti.

Saadet Partisi Bafra İlçe Başkanlığı`nın açıklamasının devamı şöyle oldu:

Hz. Nuh`un Mahremine Bile Saldırılıyor

"Filmde Nuh (a.s)`ın Allah`ın isteğiyle torununu öldürmeye karar verdiği, ancak daha sonra Allah`ın isteğine karşı gelerek öldürmekten vazgeçtiği şeklinde dini ölçülere hiçbir şekilde uymayan bölümler yer alıyor. Filmde peygamberlik makamına hakarete varan sahneler yer alırken, Hz. Nuh`un oğlunun babasına suikast girişiminde bulunduğu iftirası da filimde genişçe işleniyor. Ayrıca Hz. Nuh`un mahremi de filmde ahlâka uygun olmayan bir şekilde canlandırılıyor.

Gemiye İnanmayanların da Bindiği Yalanı

Kur`ân`ı Kerim`de Nuh (a.s) kıssasının yer aldığı ayetlerde, çok uzun seneler gönderildiği kavmi Allah`ın dinine davet eden Hz. Nuh`un bu davetine kavminin büyük bir çoğunluğunun uymaması üzerine Hz. Nuh Allah`a şu şekilde dua eder: "Nuh: " Rabbim! Dedi, yeryüzünde kâfirlerden hiç kimseyi bırakma! Çünkü sen onları bırakırsan kullarını saptırırlar, yalnız ahlâksız nankör insanlar doğururlar. "Rabbim! Beni, anamı babamı, evime inanmış olarak gireni, inanan erkek ve kadınları bağışla; zalimlerin de yalnız helâkini artır."" (Nuh Suresi, ayet: 26-27-28) "˜Nuh (a.s)`ın bu duasının ardından Allah bu duaya icabet eder ve Hz. Nuh`a bir gemi inşa edip, kendisine inanlarla beraber bu gemiye binmesini emreder. Filmde Hz. Nuh`un kendisine inananlarla beraber inşa ettiği gemiye inanmayanların da bindiği anlatılıyor. Bu iftirayı Kur`ân`ı Kerim, Hz. Nuh`un duasında kendisine inanmayan karısı ve çocuğunu da helak etmesini anlatarak yalanlıyor. Hz. Nuh`un karısı ve çocukları için bağışlanma dilemesine karşılık Allah bunu şu şekilde reddediyor: "Ey Nûh! O, asla senin âilenden değildir. Onun yaptığı, iyi olmayan bir iştir. O hâlde, hakkında hiçbir bilgin olmayan şeyi benden isteme. Ben, sana cahillerden olmamanı öğütlerim" (Hûd 46)

Kur`an İle Çelişiyor

Filmde gerçeklikle uyuşmayan bir başka sahne ise Nuh (a.s)`ın oğlunun babasını öldürmek için plân yaptığı iftirası. Dini kaynaklarda kesinlikle bulunmayan bu olayın filmde yer alması iftiranın ne derecelere ulaştığını gösteriyor. Kur`ân`ı Kerim`de Hz. Nuh`un oğlunun inanmayanlardan olduğu belirtiliyor fakat babasına karşı bir suikast teşebbüsüne giriştiğine dair bir ibare yer almıyor. Hz. Nuh oğlunu gelecek olan tufana karşı şu şekilde uyarırken: "Gemi, dağlar gibi dalgalar arasında onları götürüyordu. Nûh, ayrı bir yere çekilmiş olan oğluna, "Yavrucuğum, bizimle beraber sen de bin, inkârcılarla birlikte olma" diye seslendi. Nuh (a.s)`ın uyarısına oğlunun cevabı "yüzme biliyorum" ve "bir dağa çıkar ve tufandan korunurum" olmuştu. Kur`ân`ı Kerim`de Hz. Nuh`un oğullarından herhangi birisinin babasına karşı bir öldürme girişimiyle alakalı hiçbir delil bulunmazken filmde buna dair bir sahne yer alıyor.

El Ezher Yasaklanması Yönünde Fetva Verdi

Mısır`da bulunan El Ezher Üniversitesi de filmin Müslüman ülkelerce yasaklanmasına yönelik bir fetva yayınlandı. Söz konusu fetvada filmin "dindar insanların duygularına bir provokasyon" olarak değerlendirildi. İslâmi ilimlerde verdiği eğitim ile tüm Müslümanlarca otorite kabul edilen El Ezher`in bu fetvasının ardından filmin başka ülkelerce de yasaklanması bekleniyor.

"Bir Peygamberin Yüzünün Gösterilmesi İslam`da Yasaktır"

Filmi yasaklayan ülkeler buna gerekçe olarak filmde peygamberin resmedilmesi ve İslâm dinine aykırı sahneleri gösterdiler. Malezya Film Sansür Kurulu Başkanı Abdül Halim Abdül Hamid, filmin yasaklanmasıyla alakalı yaptığı açıklamada, "Bir peygamberin yüzünün gösterilmesi İslam`da yasaktır. Eğer film Malezya`da gösterilseydi çok fazla tepkiye yol açabilirdi" dedi.

5 Ülkede Yasaklandı

Söz konusu film 3 ülkede vizyona girmeden yasaklandı. Birleşik Arap Emirlikleri (Abu Dabi, Dubai, Acman, Füceyre, Resü`l-Hayme, Şarika ve Ummül-Kayveyn), Katar, Bahreyn, Malezya ve Endonezya`da yoğun tartışmalar sonucunda yasaklanan film, Türkiye`de ise Hz. Nuh`a atılan tüm iftiralara rağmen gösterilmeye devam ediyor."

 

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Nuh Filmine Tepki içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0