GÜNDEM

Bafra'da Sivil Toplum Ve Gönüllülük Kültürü Konferansı

 
 900
Bafra'da Sivil ToplumVe Gönüllülük Kültürü Konferansı - Yalçın Köse- Bafra Haber / TEMA Vakfı Samsun İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, Bafra`da "Sivil Toplum ve Gönüllülük Kültürü"     isimli konferans verdi.
Bafra Haber

 |  - Yalçın Köse- Bafra Haber / TEMA Vakfı Samsun İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, Bafra`da "Sivil Toplum ve Gönüllülük Kültürü"     isimli konferans verdi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonunda düzenlenen panele Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksek Okulu Müdürü, Ali Kemal Ayan, TEMA Vakfı Samsun il temsilciliği yönetim kurulu üyesi Osman Turhan ile Alparslan Çolaklar, SÜRDER Başkanı ve TEMA Vakfı Bafra Temsilcisi Süleyman Özata, Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Panelde Ömer Faruk Sönmez sivil toplum kuruluşlarının (STK) yapısını işleyişini ve gönüllülük kavramını açıkladı.

Panelden Satır Başları:

Sivil Toplum Kuruluşlarının Tanımı

Sivil toplum kuruluşları, Toplumdaki çeşitli sosyal güçlerin bilinçli biçimde örgütlenerek kendi amaçları doğrultusunda toplumsal çıkarları iktidara iletmesini hedefleyen ve onunla karar verme işlemini paylaşarak kitlenin gerçek iradesini belirleyen ve yönetime yasallığını kazandıran çoğulcu guruplardır.

Sivil Toplum Kuruluşlarının 6 Temel Öğesi

Sivil toplum kuruluşlarının çoğu sosyal sorunlarla ilgili düşüncelerin etkisi ile vakıflar ve hayırseverler tarafından maddi yardım ile desteklenmektedir.  Ancak STK`ların 6 önemli ögesi vardır. Bunlar: Kar amacı gütmeme, gönüllülük, iktidar talebi yoktur, yatay ilişkiler ön plandadır, karar ve uygulamalarda katılımcı yaklaşım ve uzlaşma vardır.

STK`ların mali açıdan kar amaçlı şirketlerin yanında ufacık kalırlar. Güç kaynakları maddi değildir. Bu güç genel bir ifadeyle eğitimden kaynaklanmaktadır.

STK`ların En Büyük Sorunu

STK`ların en büyük sorunu gönüllü bulamamaktır. Özellikle büyükşehirlerden ilçelere doğru gittiğimizde gönüllü sayısı çok fazla azalmaktadır.

Gönüllülük, bireylerin toplumsal sorumluluk anlayışıyla çıkar gözetmeksizin bilgi, zaman ve beceri deneyim ve kaynaklarını kendi özgür iradeleri ile bir sivil toplum kuruluşunun yararına kullanması olarak tanımlana bilir.

Gönüllülük Kanada`da nufüs`un yüzde 70`i kadarken Ülkemizde çok düşük bir orandır. İnsanların daha önce kötü deneyimleri olmaları, beklentilerinin karşılanmaması, fazla sorumluluklarının olması ve bunu daha önce denediler veya Ülkeyi sen mi kurtaracaksın gibi sözlerle insanları olumsuz etkilenmesi gönüllü olmalarına engeldir.

Panelin ardından Bafra Meslek Yüksek Okulu Müdürü Ali Kemal Ayan, Ömer Faruk Sönmez`e plaket takdiminde bulundu.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Bafra'da Sivil Toplum Ve Gönüllülük Kültürü Konferansı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0