SAMSUN

Samsun'da Kuş Gribi Vakası Yok

 
 87
Samsun'da Kuş Gribi Vakası Yok - Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven, Samsun'da kuş gribi vakasına rastlamadıklarını söyledi
Bafra Haber

 |  - Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven, Samsun'da kuş gribi vakasına rastlamadıklarını söyledi

Son zamanlarda Türkiye'nin bazı yerlerinde ortaya çıkan kuş gribi vakalarıyla ilgili değerlendirmede bulunan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven, kuş gribi konusunda çok dikkatli ve titiz davrandıklarını belirtti. Güven, "Samsun ilimizde 2006 yılından bu güne kadar kuş gribiyle ilgili hiçbir hastalık çıkışımız mevcut değildir. Kuş gribi hastalığın ülkemizin belli şehirlerinde çıktı. Bu da bizi tedirgin etti acaba böyle bir şey var mı diye. Samsun göçmen kuşların yoğun olarak dinlendiği bir geçiş alanı. Buralardan aldığımız numuneler, bildirimler, laboratuvara gönderdiğimiz örneklerde hiçbir kuş gribi vakasına bugüne rastlamadık. Pozitif gelen hiçbir laboratuvar onayımız olmamıştır. Bu konuda bakanlığımızın denetlemelerinin yanı sıra ihbar üzerine yapılan denetlemeler de var. Bütün saha kontrolümüz altında. Rutin denetlemelerimiz her zaman devam ediyor. Yaptığımız incelemelerde herhangi bir sorun mevcut değil" dedi.

"SAMSUN'DA KUŞ GRİBİ RİSKİ MEVSİMSEL OLARAK YOK DENECEK KADAR AZDIR"

Samsun'da 288 adet ticari kümeste 750 bin kanatlı hayvanın yetiştirildiğini belirten Güven, "Bütün işletmelerden her ay aldığımız belli bir miktarda svapları Ankara'daki Veteriner Kontrol ve Araştırma Laboratuvarı'na gönderiyoruz. Buna ek olarak köylülerden gelen ihbarları değerlendirip aldığımız maraz maddeleri Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü'ne gönderiyoruz. Samsun'daki kümeslerde biyo-kimya önlemleri üst düzeyde. Kuş gribi virüsü 20-25 derece aralığın da 4-5 günde etkisini kaybetmektedir. Bu yıl hava sıcakları mevsim normallerinin altında olduğu için bu risk ortamı ortaya çıktı. Havaların ısınmasıyla beraber bu risk azaldı. Ama herhangi bir karşı müdürlük olarak her türlü hazırlığımız mevcuttur. Bu konuyla ilgili 'Acil Kuş Gribi Eylem Planı'nı hazırladık ve kamu kuruluşlarına bu planı gönderdik. Herhangi bir vaka sırasında ilçelerimizde yeterli sayıda eğitimli elemanımız mevcuttur. Şu anda müdürlük olarak her türlü malzememiz hazır olup, imha itlaf ekiplerimiz malzemelerini kullanmaya hazır bir şekilde beklemektedirler. Kuş gribi vakasında şehrimizde mevsimsel olarak risk yok denecek kadar azdır" şeklinde konuştu.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Samsun'da Kuş Gribi Vakası Yok içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0