Eğitimci efsane müdür Selim Kurnaz 2

Egitimci efsane mudur selim kurnaz 2

Değerli okurlarım, bildiğiniz gibi ilk bölümde Edebiyat öğretmenimiz Selim Kurnaz ‘ın okul hayatından bahsetmiştim. Merakla takip etmeniz ve tarafıma, Bafra Lisesinde okuyan çok arkadaşlarımızın ve tanıyanların memnuniyetlerini bildiren yazı ve telefonlarınızı aldım. Teşekkür ediyorum.

Bu arada İstanbul’da meydana gelen, bizleri üzen dirliğimizin ve birliğimizin üzerinde oynanan oyunlar Türkiye’de yaşayan bu toprakları vatan bilen her görüşteki insanlarımızı yasa boğmuştur. Başta Şehitlerimizin aileleri olmak üzere hepimizin sabırla sükûnetle sağduyu içersinde olmamız gerekmektedir. Bizleri kaosa sokmak isteyenlere en güzel cevap bu vatanın bölünmeyeceği mesajını vermektir. Nerden gelirse gelsin terörü lanetliyoruz. 

Şehitlerimize Allah rahmet eylesin, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz…

Evet, konumuza dönersek değerli insan öğretmenimiz Selim Kurnaz 1956 yılında İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsünden mezun olmuş ve 29 Eylül 1956 günü Trabzon Lisesine Türkçe Edebiyat öğretmeni olarak atanmıştır. Bu arada Ülkü ve Bülent isimlerini verdiği iki çocuğu olmuştur. 

SELİM KURNAZ BAFRA ORTAOKULU SINIF ARKADAŞI GALİP ANARAT’A VERDİĞİ HATIRA FOTOĞRAFI 

Değerli okurlarım o yıllarda Trabzon Lisesi orta kısmında öğrencisi olan Edebiyatçı Yazar Ahmet Özer beyin hatıraları ile yazımıza devam etmek istiyorum. 

Ahmet Özer beyin şahsıma vermiş olduğu bilgilere de ayrıca teşekkür ediyorum.

(Edebiyat Nöbeti dergisi Kasım-Aralık 2016 sayısı Sahife 9-12) 

 “Selim Kurnaz, öğretmenliğinin yanı sıra eli kalem tutan bir kişiydi. Mart 1961’de İstanbul’da Ekin Basımevi’nde yayımlanan Tütüne Övgü adlı yapıtı, mutluluğumuza pencere açmıştı. Kitabın desenleri, resim öğretmenimiz, günümüzün ünlü ressamlarından Prof. Dr. Fikri Cantürk’ün imzasını taşır. Kitap yayımlandığında hocamızın evinde gitmiş, aldığım kitapların satışı konusunda o yaşımda Trabzon’daki kimi kitapçılara ricada bulunmuştum.

Tütüne Övgü’den önce 1960’ta onun Mitoloji ve Tarihten Seçmeler 1, Orta Dereceli Okullar İçin Testlerle Türkçe Bilgileri adlı iki kitabı yayımlanmıştı.

Tütüne Övgü’nün arka kapağında, yazarın Mitoloji ve Tarihten Seçmeler II, Mitoloji ve Tarihten Seçmeler III, Konularına göre Türk Atasözleri, Trabzon Manileri, Tutkuna ce!(şiirler) ve Türkçede Fiil adlı dosyaları, çıkacak yapıtları arasında gösterilmişti. Doğrusu bu dosyaların kitaplaşıp kitaplaşmadığı konusunda yeterli bilgiye sahip değilim. Edebiyat Nöbeti’ni tutan dostlarımın, onun doğup büyüdüğü kentte, bu konuyu benden çok daha iyi araştıracaklarına inanıyorum.

Önceki yazılarımdan birinde de söz etmiştim. Selim Kurnaz Trabzon’da yayımlanan Hâkimiyet (1956-1964) gazetesinde ürünleriyle yer alan bir öğretmenimizdi.  Gazetenin kurucusu gazeteci-şair Ömer Turan Eyuboğlu üzerine geniş oylumlu bir araştırma kitabı hazırlarken öğretmenimizin ürünleriyle karşılaşmaktan mutlu olmuştum. Gazetenin 3 Temmuz 1957 tarihli sayısında kendisiyle yapılan söyleşi, onun yazınsal emeğini, mesleki birikimini ayrıntılı olarak açıklamaya yönelikti. Bu söyleşide kendisinin ilk ürünlerinin 1953’te Samsun’da yayımlanan Yenises gazetesinde yer aldığını belirtmiş, ayrıca bir gazetede “İlkokullarda Test Tatbikatı” başlıklı bir yazısının da tefrika edildiğini vurgulamıştı.”

Ahmet Özer bey yazısını şu ifadeler ile tamamlıyor.

“Bitirirken anımsadığım bir konuyu yazmak istedim: Oğlum doğduğunda adını ben koymuştum. Erkek torunumun doğumuna çok az kala oğlum aramış, “Baba torununa Selim adını koymayı kararlaştırdık.” demişti. “Çok iyi yaptınız, çok sevindim” diye yanıt vermiştim. Doğrusu oğlum bu adı taşıyan bir öğretmenimin olduğunu bilmiyordu. Şimdilerde sekiz yaşındaki torunuma her seslenişimde Selim öğretmenimi de anmanın mutluluğunu yaşıyorum.

Bafra’da anısına bir anma töreni yapılsa, tanımayanlara tanıtılsa ne çok sevinirim.”

AHMET ÖZER

Evet, Selim Kurnaz Edebiyatçı, Eğitimci, Öğretmen, Şair, İdareci, Yazar topluma yardımcı olmak isteyen çocuklarına olduğu kadar öğrencilerine de bir baba şefkati ile yaklaşan bir kişiydi. Bizler belli yaşlara gelip geçmişimize doğru yolculuklar yaptığımızda bizleri yetiştiren bu elleri öpülesi öğretmenlerimize ne yazık ki ancak ölümlerinden sonra kıymet veriyoruz.

1961 yılına kadar Trabzon Lisesinde görev yapan Selim Kurnaz’ın Meltem adında bir kızı daha dünyaya gelmiştir.

Bu idealist genç öğretmen Trabzon’da yalnız öğrencileri ile değil toplumun her kesimi ile ilgilenmiş, gazete ve dergilerde makaleler yazmış aynı zamanda kitaplar çıkartmıştır. Şiir ve Edebiyatın yanında Tarih ile yakından ilgilenmiş 1960 yılında yayınlanan “ Mitoloji ve Tarihten Seçmeler” adlı eserinin önsöz kısmında şunları söylüyor;

“Bu metinler, tarih derslerindeki sıkıcı havayı dağıtarak, tarih öğretimini ilgi çekici bir duruma getirmek gereğini gütmektedir”

Öğrencileri ile branşı haricinde her dersi ile ilgilenen onların yetişmesi için fedakârlıklarda bulunan Selim hoca 1961 yılında doğduğu, büyüdüğü, ilk ve orta tahsilini yaptığı Bafra’da görev yapmak arzusu ile tayinini Bafra Lisesine ister. 

1961 yılı ile 1971 yılları arasında Bafra Lisesi sıralarında okuyan her öğrencinin Selim hoca ile muhakkak anısı, hatırası vardır. Bende aynı zamanda babam Galip Anarat’ın hatıralarını dinlerken tanıdığım Selim Kurnaz ile 1963-1964 yıllarında karşılaştım. Türkçe derslerimize gelen hocamız ile anılarımızı uzun uzun paylaşacağız.

Değerli okurlarım önümüz günlerde 10 yıl görev yaptığı Bafra hatıralarında buluşmak üzere şimdilik hoşça kalın.

İdris Anarat

  • BafraHaber Yorum
  • Eğitimci efsane müdür Selim Kurnaz 2 içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 1
User defaultYorum Id: 164531
07 Aralık 2022
08:30
  • Yorum Id: 164531
  • 07 Aralık 2022
  • 08:30

Değerli selim kurnaz hocamız benim de trabzon lisesşnin erkek orta okulu kısmında 1956 dan itibaren, mezun oluncaya kadar türkçe ve edebiyat öğretmenimdi. o yıllarda bizlere kitap okumasını sevdiren çok değerli bir hocamızdı. hakkında yazabileceğim çok şeyler daha var ama burası yeri değil sanırım. 3a sınıfında iken sınıf öğretmeniz olarak kendisi ile birlikte topluca çekilen bir fotoğrafımız var bende, hala sakladığım.bu yazıdan vefat ettiğini anlıyorum. ruhu şad olsun değerli hocamızın.