Kaymakam Katırcı'nın protokol inadı

Özetle; Bafra Kaymakamı Ali Katırcı geldiği günden beri bayramlardaki çelenk sunma törenlerinde üçlü protokol olmasını istiyor ve bu üçlünün dışındaki yargı erkinin temsilcilerini yanında görmek istemiyor.

Özetle; Bafra Cumhuriyet Başsavcısını ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanını bayrak törenlerindeki protokole almıyor.

Bafralı bu sorun ile Bafra Kaymakamı Ali Katırcı zamanında tanıştı. Ali Katırcı`dan önce kimse Bafra`da böyle bir uygulama görmedi...

Aslında küçük bir araştırma sonucunda Türkiye`de böyle bir uygulamanın olmadığı görülmekte. Ortada bir mevzuat var ama mevzuatı herkes kendi penceresinden okuyor ve yorumluyor. Mevzuat ne derse desin, Vicdan sızlatıyor...

Devletin tepesine de hiç yakışmıyor...

Anayasal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti kuvvetler ayrılığı ilkesine göre yönetilmekte ve bu kuvvetler yasama, yürütme ve yargı erkleridir.

Bu erkler ise birbirine eşit ve birbirinden bağımsız.

Hal böyle olunca da yürütme erkinin başı olan kaymakam, yasama erki sayılabilecek Belediye Başkanı ve yargı erkinin temsilcileri arasında bir astlık üstlük ilişkisi yoktur.

Her üçü de birbirine denk ve bağımsızdır. Aslında protokol dediğimiz düzenin ilk üçü bu kuvvetlerin temsilcilerinden olması gerekirken, bir kolluk kuvveti olan asker yargının yerini almıştır.

Anayasal sistemde bir erk olmayan asker yargının yerini alınca da kargaşa yaşanmaya başlandı.

Kolluk kuvveti olarak yargının emrinde de olan komutan yargının temsilcisi -üstü- Başsavcının önünde yer almakta.

Kanunda yer almayan ancak yönetmelik ile ortaya çıkan bu sorun yargı temsilcilerine duyulan saygı sonucu sorun olmayarak protokollerde gereken titizlik gösterilerek, Türkiye`nin birçok yerinde özellikle yargı erkini temsilen Başsavcılar ve Mahkeme Başkanları bayrak törenlerinde ve diğer resmi törenlerde askerden sonra da olsa yerini aldı.

Yürütmenin başı olan Bafra Kaymakamı Ali Katırcı ise özellikle Bafra`da -Geldiği yer olan Didim`de böyle bir sorun olmamış- yargı erki ile küs olmayı tercih etti.

Kaymakam Katırcı, Başsavcıyı ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı`nı protokole almamak için elinden geleni de yapmakta. Son yaptığı ise bence tam bir aşağılama...

Devletin kaymakamı; Devletin savcısını ve hâkimini protokole almamak için Devletin parası ile üç kişilik bir sehpa yaptırdı... Bir protokol sehpası (Başka adı var mı bilmiyorum) Hem de ne sehpa! Fosforlu, janjanlı Reisicumhurlara layık bir sehpa. Ama Reisicumhur dahi kullanmıyor...

Amaç; Yüksek bir yere çıkarak yargı erkinin temsilcilerini aşağıda bırakmak..!

Amaç; Benim yerim burası, sizin yeriniz aşağısı demek..!

Protokole bu kadar önem veren Sayın Kaymakam arkasında olan bitene de hiç bakmadı. İkinci sırada amiri, memuru, müdürü, siyasi parti başkan yardımcısı, muhtarı hatta dernek başkanı dahi yer aldı…

Yargı erkinin temsilcisine de git memurunla, muhtarınla yan yana dur omuz omuza yer alma mücadelesi ver dedi.

Bu bir aşağılamadır. Yakışmamıştır. Stadyumda yapılan Cumhuriyet Bayramı törenindeki Başsavcı vekilinin yeri Bafra`ya yakışmamıştır. O fotoğrafta yeri geldiğinde astı durumundaki Emniyet Müdürü ve Jandarma Komutanı ön sırada yer alırken yargı erkinin temsilci arka sırada yer almıştır.

10 Kasım törenleri ile ilgili yaptığım Türkiye çapındaki taramalarda böyle bir sehpa görmedim. Siz de fotoğraflar da bu gerçeği göreceksiniz. İçinizden kaymakam haklı diyenler çıkacaktır. Onlara fotoğraflara bakın diyeceğim. 10 Kasım 2012 tarihli arşiv araştırmamda 25 ilçenin sadece 3 ilçesinde 3`lü protokol vardı. Bunun dışındaki 22 ilçede törenlerde en az 4 ve 5 kişi yerini almıştı.

Kanun, kural, mevzuat ne olursa olsun bu fotoğraflar dahi neyin ne olduğunu ortaya koymaktadır. Türkiye`de hiç görmediğimiz bir sehpayı Bafra`da gördük, Türkiye`de nadir olarak gördüğümüz 3`lü protokolü Bafra`da gördük.

Kaymakam Katırcı, Devletin tepesi ile küs olmayı tercih etti, Yargının temsilcilerini hor görmeyi tercih etti... Devletin ve hükümetin temsilcisi olarak herkesi bir araya getiren, hatta barıştıran olacağına kendisi bu sorunun kaynağı oldu. Resmi bayramlar halk ile beraber kutlanan törenlerdir, temsil konumunda olanlar bu bayramlara katılırken davetli değil görevlidir. Yargı erkinin temsilcilerinin resmi törenlere katılmaları görevleridir ve hak ettikleri yerde durmalıdırlar. Bu bağlamda Başsavcıyı ve Mahkeme Başkanını kendi yerlerinde görmek isteriz.

Kaymakam Katırcı`nın da bu protokol inadından vazgeçmesini temenni ederiz.

Ali İhsan Başaloğlu

Editör Not: Galeride son 10 Kasım törenindeki fotoğraflar yayımlanmıştır. http://www.bafrahaber.com/galeri/turkiyeden-bayrak-torenleri-376.html

  • BafraHaber Yorum
  • Kaymakam Katırcı'nın protokol inadı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0