Neyzen Tevfik ve Bafra Kolay Köyü (1)

Neyzen tevfik ve bafra kolay koyu 1
Neyzen Tevfik ve Bafra Kolay Köyü (1)
 
Rahmetli Edebiyat öğretmenimiz Coşkun Gökçay sayesinde hayatını öğrendiğim ve o yıllarda akrabalık ilişkilerimizin olduğunu büyüklerimden dinlediğim Neyzen Tevfik Kolaylı’ya karşı bende oluşan sevgi 1971 yılında Ankara’da beni onu araştırmaya yöneltti.

Önca Rahmetli Şefik Kolaylı (Neyzenin kardeşi) ile irtibat kurdum ve şu anda bende bulunan secere ve bilgileri ondan elde ettim. Rahmetli Şefik Amca çok iyi niyetli hassas yardımı seven ve akrabalarını hiç bir zaman unutmayan bir kişiydi. Kolay köyümüzde 1971 yılında akrabalarını alarak (Hacı Molla Ali Anarat, Hüseyin Tekin, Osman Şahin v.s.) Ankara ‘da Şefik Kolaylı ile tanıştırdık.
 
Şefik Kolaylı Beyefendi ile kurulan bu irtibatlar sonunda Bafra Kolay Köyünde bulunan Neyzen Tevfik İlkokuluna yardımlarını sağladık kitap eğitici yayınlar v.s gibi.
 
Rahmetli Şefik Kolaylı ile Ankara Küçük Esat’taki evinde ilk ziyaretimizde memnuniyetini ifade etti ve Ahmet Çizmeli Aeyin hazırlamış olduğu secerenin bir suretini bana verdi. Benim çok meraklı göründüğümü söyleyerek bunun devamını benden istedi. Bugün bu secereyi devam ettirdim.
 
Şefik Kolaylı Baytar mektebinde tahsilini yapmış ve Mehmet Akif Ersoy ile birlikte okudukları Baytar mektebinden mezun olmuş. İlk tahsilini yapmaya gittiğinde kendisine okula kayıt yaptırırken Okul Müdürlüğüne getirilen Amasyan Efendi bir de soy ismi isteyelim demesi üzerine (o zamanlarda soy ismi kanunu yok) Şefik amca babasına mektup yazarak durumu anlatmış. Babası ise kendisine aslen Bafra’nın Kolay köyünden olduklarını soy ismi olarak Kolaylıoğlu yazdırmasını istemiş ve bunun üzerine soy ismi kanunu çıkınca Şefik Amca Bafra’daki akrabaları ile de anlaşarak Kolaylı soyadını almıştır. Bu aynen kendi ifadesidir. Bunun ispatı olarak da kendisinin soy ismi kanunu çıkmadan evvel almış olduğu Baytarlık diplomasıdır.

1971 yılında TRT radyoları ve Ankara dâhilinde TV’de yapılan bir programda Neyzen Tevfik Kolaylı’nın Bodrumlu olduğu söylenmesi üzerine bir gün sonra buna itiraz etmek üzere TRT’nin yolunu tuttuk ve itirazımızı da Şefik Amcanın yardımı ile başardık. Daha sonraki bir programda Bafra’nın Kolay köyünden olduğunu yayınlattık.
 
Yine Ocak 1989 yıllında Tercüman gazetesi yazarlarından Yüksel Baştunç Beyin Neyzen’i anlatan (en uçtaki adam) dizisinde yayınlamış olduğu soyadı hakkındaki fikri babam Galip Anarat’ı çok üzdü ve Yüksel Baştunç Beye hemen bir mektup yazarak araştırmadan bu konuyu yazdığını ve doğruların tamamını belgeleri ile birlikte kendisine bildirmesi üzerine durum düzeltildi.

1990 yılında Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Cemil Ciğerim benimle irtibat kurdu. Kendisine güvenerek tüm belgelerimi teslim ettim ve bir yazı dizisi yayınladı. Kendisini Kolay köyünde misafir ettim.
 
TRT kurumunun Zekai Tunca Bey ile beraber Kolay köyünü ziyaret etmeleri esnasında Babam Galip Anrarat ile bir röpörtaj yapıldı ve TRT radyolarından yayınlandı.
 
Yine Altınova gazetesi yazarlarından Bilal Murtazaoğlu babam Galip Anarat ile yaptığı röpörtaj 01.08.1989 yılında gazetede yayınlanmıştır.
 
2010 yılında değerli hocam Sultan Sarı hanımefendi benimle irtibat kurarak Bafra’da kendilerini misafir ettim imkânlarım dâhilinde Yüksek Lisans tezini hazırlarken Neyzen’i bir daha andık ve paylaştık…
 
Bu çabalar bizim Neyzen Tevfik Kolaylı’yı tanıtmaya şahsen aile olarak göstermiş olduğumuz bir mücadeledir.
 
Bugün Bafra’mızın değerli idarecileri Başta Kaymakamımız ve Belediye Başkanımız ile Musiki Cemiyeti Başkanımız olmak üzere Bafra Haber Ali İhsan Başaloğlu’nun girişimleri Neyzeni yaşatmaları hem bir akrabası ve de bir Bafra Kolaylı olarak bizleri çok memnun etmiştir kendilerine teşekkür ediyorum…
İdris Anarat
1 Nisan 2015
  • BafraHaber Yorum
  • Neyzen Tevfik ve Bafra Kolay Köyü (1) içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0