Yunanistan Gezimiz 6: Sarışaban, Gümilcine, Çukurkahve Ve Yunanistan`a Veda

Yunanistan gezimiz 6 sarisaban gumilcine cukurkahve ve yunanistana veda
Kilkis’teyiz... Anne ve Babası Bafralı olan mübadele sonucu buraya yerleşen Avukat Theodoros Pavlidis, dostum Veteriner hekim baba ve annesi Samsun Lâdik mübadili olan Niko Papadobulos,  Kilkis Belediye Başkan Yardımcısı anne ve babası Kapadokya Mübadili olan Dimitris Cantakis ve Kilkisliler tarafından karşılandık.
Kilkis şehrinin dükkânlarında ve caddelerinde verilecek konserimizin afişleri ve halkın içten ilgisi bizleri çok memnun etti.
Akşam verilecek olan konser ve gösterilere hazırlık yapmak için Kültür merkezlerinin bulunduğu Belediye binasına geldik. Görevli olmayan arkadaşlarımız akşama kadar Kilkis’te serbest gezi yaptılar.

Bafra Musiki Cemiyeti ve Kültür Bakanlığımızın saz üstatları ile cemiyetimizin saz ve ses sanatçılarımız provalarını yaparken, Bafra Musiki Cemiyeti Fotoğraf Kulübü üyelerimiz fotoğraflarını sergileyecekleri salon girişini Belediye Başkan Yardımcısı Dimitris Cantakis’in yardımları ile hazırlıklarını yaptılar.
Fotoğraf Kulübü yönetim kurulu üyeleri Konser verilecek olan salonun girişine Bafra’mızdan götürdükleri fotoğrafları sergilemek için hazırlıklarını yaparken Kilkis Belediye Başkan yardımcısı Dimitris Bey bir işçi gibi canla başla çalışmalara ortak oluyordu. 
Bafra’mızı çok güzel bir şekilde fotoğraflayan ve sergilerini içtenlikle gezdiren Fotoğraf sanatçılarımıza teşekkür ediyoruz. Sergileri ve seçtikleri fotoğrafları bizleri gururlandırdı ve Kilkis halkı çok memnun oldular.
Yine Anne ve babası Ladik mübadili olan dostum Veteriner hekim Niko Papadobulos  ile uzun uzun sohbet etme imkanı buldum. Çok güzel Türkçe konuşan Niko 1964 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Hekimlik fakültesinden mezun olmuş.
Kilkis’ten ayrıldığımız saatlere kadar yanımdan ayrılmadı. En kısa zamanda kendisini Bafra’da misafir etme arzumu bildirdiğimde nasip çok gelmek istiyorum, hele babam ve annemin geldikleri Lâdik şehrini çok merak ediyorum dedi. Ankara’dan sınıf arkadaşı olan Prof. Dr. Hayati Çamaş ile telefonla beni görüştürdü, kendisini ziyaret etmemi ve selamını iletti. İlk fırsatta Ankara’ya gidişimde değerli hocamı ziyaret ederek sohbetini dinlemek üzerimizde bir vazife oldu.
Kilkis Televizyonu ve basın mensupları ile söyleşiler yapıldı bilgiler verildi. Kültür alışverişinde bulunuldu.
 Kültür merkezinde bulunan salon Kilkis halkı tarafından doldurulmuş, ayakta kalanlar gecemizi seyretmek için heyecanla bekliyorlardı.
Kilkisli sanatçılar ve gruplar tarafından yapılan gösteriler sonunda Bafra Musiki Cemiyetimizin ve Kültür Bakanlığı sanatçılarımızın ortak verdikleri konser büyük alkışlarla memnuniyet verici idi.
Konser sonucunda ilgililere karşılıklı hediyeler takdim edildi. Konuşmalar yapılarak dostluk mesajları verildi. Kendileri de Bafra’mıza davet edildiler.
 Kilkis Belediye Başkanlığı tarafından ekibimize büyük bir restoranda yemek verildi. Sanatçılarımızdan Yalçın Danışmaz ve saz ekibimiz tarafından Türk sanat musikisinin en güzel örnekleri ile gecemiz sona erdi.
Namık Anarat, Ecz. Saffet Arslan bey ile Avukat Theodoros Pavlidis’e Kilkis’te yapılan bu güzel dostluk örneğinin mimarı olarak kendilerine Teşekkür ediyorum. 
Saat 00.30 Kilkis’ten ayrılarak Yine Kilkis’in Mahallesi olan 90 Km. uzaklıktaki Serez Mahallesi Siderpikadaki Olimpik otele hareket edildi.
20 Mart 2016 Pazar sabahı kahvaltılarımızı yaptıktan sonra saat 09.10 sularında hareket ederek Saat 11.45 Kavala yolu üzerinde bulunan ailesi Samsun’da mübadele ile buraya göçmüş Anastassia ve eşinin işlettiği Pastahanede mola verdik ve bol bol Kavala Kurabiyesi aldık.
Saat 12.20 Sarışaban şehrindeyiz. Şehir gezildi. Mübadele hatıraları yeniden canlandı sohbetler edildi fotoğraflar çekildi.
Saat 13.15 İskece’deyiz.. Rehberlerimiz İskece hakkında bilgiler verdiler. Her yıl yapılan karnavallarının dünyaca meşhur olduğu ve Pardavakos denilen meşhur, denize girilebilen sahil ve plajları olduğu bilgisini aldık.
Saat 14.15 Gümülcine’deyiz. En çok Türk nüfusunun olduğu ve mübadeleye tabi tutulmamış bir şehir. Buradan Kahvelerimizi aldık. İsmi ile meşhur olan Çukur kahvede kahvelerimizi içtik gezimizin geniş bir değerlendirmesini yaptık, Çukur kahve önünde güzel bir musiki ile dostlarımıza veda ederek ayrıldık.
Saat 16.10 İpsala sınır kapısındayız.
Saat 17.40 İşlemlerimiz yapıldıktan sonra kuvvetli alkışlar ve Türkiyem şarkısı ile Vatanımızın topraklarına girdik. 
Saat 20.00 -21.00 İstanbul. Rehberlerimiz Vasilis Klimantakis ve eşine veda ederek Samsun’a yolumuza devam ettik.
21 MART 2016 Pazartesi Saat 08.00 Samsun’dayız. Beraber olduğumuz Kültür Bakanlığı sanatçılarımız ve Kültür Müdürlüğümüz Şefi Uğur Dede ile vedalaşarak Bafra’ya hareket ettik.
Saat 09.00 Bafra’dayız.
Sevinçi, hüznü, hasret ve gurbeti yaşadığımız bu gezimiz çok verimli sona erdi. İki ülke arasında çok güzel bir kültür alışverişinin yanında köklü dostluklara imza atıldı. 
Bu gezimizin yapılmasında emeği gecen Kültür Bakanlığımızın temsilcilerine, Bafra Kaymakamlığına, Bafra Belediye Başkanlığına, Bafra Musiki Cemiyeti Başkanı Namık Anarat ve ekibine, Bafra Balkan Türkleri derneği yetkililerine, Selanik Başkonsolosluğu Atatürk evi yetkililerine, Yeni Bafra Kültür Derneği Başkanı Chatzisowridis Pavlos ve Yeni Bafra halkına,  Kavala Tütün Müzesi Müdürlüğüne, Kilkis Belediye Başkanlığına, bu köprünün kurulmasında şahsen emeği gecen Bafra’dan Ecz. Saffet Arslan, Yunanistan Kilkis’ten Avukat  Theodoros Pavlidis’e, Kilkis Belediye Başkan yardımcısı Dimitris Cantakis’e, Dosttum Veteriner Hekim Niko Papadobulos’a, Gezimiz süresince bizlere sabırla hizmet veren rehberlerimiz Vasilis Klimantakis ve Yeşim Aksaç ile hatıraları heyecanları ve dostluklarını esirgemeyen her iki yakanın mübadil kardeşlerimize, Metro Otobüs İşletmesi yetkili ve bizleri ağırlayan kaptanlarımıza,  teşekkürü bir borç biliyor dostluklarımızın devamını diliyorum.
Yeni gezilerimizde ve yazılarımızda buluşmak üzere gönlünüzce hoşluk içersinde HOŞÇAKALIN…
İdris ANARAT
  • BafraHaber Yorum
  • Yunanistan Gezimiz 6: Sarışaban, Gümilcine, Çukurkahve Ve Yunanistan`a Veda içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0