SAMSUN

"Terlemede İlk Tedavi Seçeneği Kremler Veya Losyonlar"

 
 153
"Terlemede İlk TedaviSeçeneği Kremler Veya Losyonlar" - Sıcak ve nemli havalarda vatandaşların en büyük şikayeti arasında yer alan aşırı terleme konusunda uyarılarda bulunan Prof
Bafra Haber

 |  - Sıcak ve nemli havalarda vatandaşların en büyük şikayeti arasında yer alan aşırı terleme konusunda uyarılarda bulunan Prof

Dr. Nilgün Şentürk, "Aşırı terleme, altta yatan bir nedene bağlı ise ona göre tedavi planlanır. Eğer altta yatan bir neden yoksa terleme önleyici kremler veya losyonlar ilk tedavi seçeneğidir" dedi.

Terlemenin vücut ısısının ayarlanması için gerekli fizyolojik bir mekanizma olduğunu hatırlatan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Şentürk, önemli açıklamalarda bulundu.

Gün içinde yapılan bazı aktiviteler sırasında vücudun terleyerek oluşan ısıyı azaltmaya çalıştığını hatırlatan Prof. Dr. Nilgün Şentürk, "Terleme gereğinden fazla olursa kişileri rahatsız edebilir. Ayrıca kişinin sosyal ilişkilerini, iş yaşamını, ruhsal sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Fizyolojik terleme ihtiyacı dışında gelişen ve günlük hayatı etkileyebilecek kadar fazla olabilen terleme durumuna aşırı terleme (hiperhidroz) denir. Hiperhidroz bölgesel veya yaygın olabilir. Bölgesel hiperhidroz el, yüz, ayak ve koltuk altında ortaya çıkar. Genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde başlar. Sinirlenme, kaygı, stres ve heyecan terlemeyi arttırır. Ayrıca hipertiroidi, psikiyatrik hastalıklar, menapoz, şişmanlık, diyabet, böbrek üstü bezi hastalıkları kendini aşırı terleme ile gösterebilir. Aşırı terleme, altta yatan bir nedene bağlı ise ona göre tedavi planlanır. Eğer altta yatan bir neden yoksa terleme önleyici kremler veya losyonlar ilk tedavi seçeneğidir. En sık kullanılan alüminyum kloridli ajanlardır. Bu keremler kullanılırken uygulama bölgesinin tahriş olmamasına dikkat etmek gerekir. El ayak terlemelerinde kullanılan diğer bir yöntem de iyontoforezdir. Bu yöntem elektrik akımının oluşturduğu iyonların ter kanallarını belirli bir süre kapatarak etki eder 4-7 haftalık bir tedaviden sonra terleme tamamen kesilebilir. Tedavi sonrası terleme olmayan dönem 2-12 hafta kadar devam eder. Bu nedenle tedavinin tekrarı gerekir" diye konuştu.

Koltuk altı terlemelerinde botulinum toksin tedavisi kullanıldığını ifade eden Şentürk, "Tedavinin etkisi birkaç saat veya gün sonra ortaya çıkar ve 8-10 ay devam eder. Etkisi geçici olduğundan tedavinin tekrarı gerekir. Oldukça pahalı bir yöntemdir. Cerrahi tedavide göğüs-kalp-damar cerrahları tarafından özellikle el ve koltuk altı terlemelerinde endoskopik torakal sempatektomi tekniği uygulanmaktadır" şeklinde konuştu.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • "Terlemede İlk Tedavi Seçeneği Kremler Veya Losyonlar" içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0