20. Yıl
Gücü Hizmetinizde
EDİTÖR
BAFRA
ASAYİŞ
ŞİKAYET KUTUSU
SAMSUN
GÜNDEM
VEFAT
SPOR
YAZAR
GALERİ
VİDEO
ETİKETLER
VİP
Giriş Yap
Kayıt Ol
EDİTÖR
BAFRA
ASAYİŞ
ŞİKAYET KUTUSU
SAMSUN
GÜNDEM
VEFAT
SPOR
YAZAR
GALERİ
VİDEO
ETİKETLER
YORUM MERKEZİ
17 Nisan 2025, Perşembe
Namaz Vakitleri
Nöbetçi Eczane: YıldırımEczanesi
Üyelik
BAFRA HABERLERİ
GÜNDEM
EĞİTİM
VEFAT
EDİTÖR
SİYASET
SPOR
BAFRA BELEDİYESİ
SİVİL TOPLUM
ASAYİŞ
SAMSUN HABERLERİ
ALAÇAM
19 MAYIS
YAKAKENT
SAĞLIK
YURT VE DÜNYA
PORTALLAR
FOTO GALERİ
YAZARLAR
YORUM MERKEZİ
TOP 10
POPÜLER
VİDEO GALERİ
ARŞİV
KURUMSAL
KÜNYE
İLETİŞİM
GİZLİLİK
UYGULAMALAR
ANDROID
I-PHONE
TELEGRAM - Android
TELEGRAM - Apple
SAMSUN
Anasayfa
SAMSUN
Coğrafya uzmanı: "Kuzey Anadolu Fayı 1943’te büyük ölçüde enerjisini boşalttı"
Coğrafya uzmanı: "Kuzey Anadolu Fayı 1943’te büyük ölçüde enerjisini boşalttı"
15 Nisan 2025, Salı, 16:40
177
İhlas Haber Ajansı
| - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Bahadır, 4,6 büyüklüğündeki Taşova depremini değerlendirerek, "1943 yılın Lâdik merkezli büyük bir deprem yaşandı. Bu depremde Orta Karadeniz bölümünde Kuzey Anadolu Fayı büyük ölçüde enerjisini boşalttı. Bu sahada çok büyük bir deprem olacak demek çok doğru bir yaklaşım olmaz" dedi.
Haberin Fotoğrafları İçin Tıklayınız
Amasya’nın Taşova ilçesinde meydana gelen 4,6 büyüklüğündeki deprem Samsun’da da hissedildi. Bu deprem akıllara, "Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki şehirlerde deprem olacak mı, olursa etkileri nasıl olur?" sorularını getirdi.
Depremle ilgili değerlendirmelerde Doç. Dr. Muhammet Bahadır, "Deprem dediğimiz olay çok büyük bir doğal afettir. Ülkemiz aktif tektonik hatlar üzerinde yer alan bir ülke durumundadır. Ülkemizin birçok yeri deprem açısında risk barındırıyor. Kuzey Anadolu Fayı, Doğu Anadolu Fayı ve Batı Anadolu Fay zonları başta olmak üzere, çok büyük ölçekli depremler yaşayabiliyoruz. Son yaşanan Taşova depremi ise küçük ölçekli bir depremdir. Ortaya çıkarmış olduğu ise küçük bir enerji birikimidir. Burada önemli olan nokta ise ’Kuzey Anadolu Fayı’nın bu segmentinde büyük bir deprem olur mu?’ sorusunu akıllara getiriyor. 1943 yılın Lâdik merkezli büyük bir deprem yaşandı. Bu depremde Orta Karadeniz bölümünde Kuzey Anadolu Fayı büyük ölçüde enerjisini boşalttı. Kuzey Anadolu Fayı’nın şöyle bir özelliği var:
Kronoloji
k bir deprem silsilesi görüyoruz. Bu sahada çok büyük bir deprem olacak demek çok doğru bir yaklaşım olmaz. Türkiye’nin her an her bölgesinde belirli bölgelerimiz hariç, büyük bir deprem yaşama ihtimalimiz var. Şu an elimizdeki mevcut teknolojik verilere bakıldığında depremin yeri ve zamanını maalesef net olarak belirlemek mümkün değil. Onun için yapabileceğimiz en önemli şey, depreme hazırlıklı olmalıyız. Bunun için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yaptığı önemli bir çalışma var. Samsun geneline baktığımızda 2 bin 188 riskli yapı var. Bu oldukça yüksek bir rakam. Normalde şehirlerimizi kentsel dönüşüme sokuyoruz. Eski binalarımızı yıkıyoruz. Yerine yenisini yapıyoruz. Bu oldukça maliyetli bir iş. Bu nedenle yapacağımız binaları kuralına ve kanuna uygun olarak yaparsak, binaların hem ömrü uzayacak hem de deprem gibi doğal afetlerden etkilenme oranı azalacaktır" diye konuştu.
Kronoloji
0
0
0
0
0
0
0
BafraHaber Yorum
Coğrafya uzmanı: "Kuzey Anadolu Fayı 1943’te büyük ölçüde enerjisini boşalttı" içeriğine yorum yapmaktasınız
Yorum Yap
Toplam Yorum 0