GÜNDEM

Samsun’un tapu senedi mezar başlıkları kayıt altına alınacak

 
 1239
Samsun’un tapu senedi mezarbaşlıkları kayıt altına alınacak - Samsun’un tüm mahallelerinde yapılacak çalışma ile süslemeleri, yazıları ve mimari özelliklerinin yanında tarihi bilgiler de veren mezar taşları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) öncülüğünde kayıt altına alınacak.
İhlas Haber Ajansı

 |  - Samsun’un tüm mahallelerinde yapılacak çalışma ile süslemeleri, yazıları ve mimari özelliklerinin yanında tarihi bilgiler de veren mezar taşları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) öncülüğünde kayıt altına alınacak.

OMÜ Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Öğr. Üyesi, Prof. Dr. Yavuz Bayram ve 10 kişiden oluşan ekip, Samsun’un 17 ilçesi bin 251 mahallesindeki mezarlıklarda çalışma yapacak. Yapacakları çalışmalarla mezar taşları kayıt altına alınacak. İlgisiz kalan, yok olmak üzere olan milletlerin tapusu haline gelmiş mezar taşları bu sayede dijital ortama aktarılacak.

"Mezarlıkları tarayarak Osmanlı Türkçesi yazılmış başlıkları tespit edeceğiz"
Projeden bahseden Prof. Dr. Yavuz Bayram, "Bizim Samsun’la ilgili bir projemiz var. Üniversitemiz bu konuda tam destek veriyor. Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yer alacağı bir proje olacak. Samsun’daki bütün mezarları gezeceğiz. Bin 251 mahalle var. Hepsini tek tek gezeceğiz. Mezarlıkları tarayarak Osmanlı Türkçesi yazılmış başlıkları tespit edeceğiz. Daha sonra tasnif ederek tescilleme işlemini yapacağız. Proje 3 yıllık projedir. Biz bunları tespit etmeksek etrafını saran bitkilerle bu başlıklar hiç gözükmeyecek. Bu mezar taşları bizim gizli hazinelerimizdir. Bu hazineleri biz her geçen yıl kaybediyoruz. Bu hazinelerin kaybolmasını önlemek için bulmamız, tespit etmemiz ve dijital ortama aktarmamız gerekiyor" dedi.

"Mezar taşları o bölgenin tapuları hükmündedir""
Mezarlar ve mezarlıklar bir bölgenin, coğrafyanın kime ait olduğunu gösterdiğini ifade eden Bayram, "Bir belde de örneğin mezarları inceleyerek, o beldenin kimlere ait olduğunu, orada hangi toplulukların yaşadığını, hangi dine mensup olduklarını ayrıntılı bilgilerle elde ediyoruz. Mezarlıklarda bulunan mezar taşları, başlıklar o bölgenin tapuları hükmündedir. Tarihi kaynaklarda bunu görebiliyoruz. Dolayısıyla mezarlıklar çok önemli bir folklor, kültürel ve tarihi birikim açısında önemlidir. Bazen nüfusla ilgili de bilgi alabiliyoruz. Bazen mezar taşlarında yazılan yazılarda o dönemde hangi hastalıkların yaygın olduğunu öğrenebiliyoruz. Bir salgın yaşanmış mı gibi bilgileri mezar başlıklarından öğrenebiliyoruz. Tabii, bunun çok farkında olduğumuz söylenemez. Hocalarımızın yaptıkları çalışmalarda, onların ortaya koyduğu somut verilerle Samsun’da Osmanlı döneminden kalma mezar taşlarının olduğu gösteriliyor. Samsun merkezinde, Çarşamba’da, Bafra’da mezarlıklar olduğunu gördük. Bunların dışında da özellikle Osmanlı Türkçesi ile yazılmış mezarlıklar var. Samsun’daki mezar taşlarının ilk olarak tespit edilmesi lazım. Çalışmaların Samsun’un tamamını kapsaması gerekiyor. Sadece belirli bir yerlerde değil. Çarşamba, Bafra, Vezirköprü ve merkez üzerinde çalışmalar yapılmış ama Ladik, Alaçam, Terme, Salıpazarı gibi bütün 17 ilçenin taranması gerekiyor" diye konuştu.

  • BafraHaber Yorum
  • Samsun’un tapu senedi mezar başlıkları kayıt altına alınacak içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 2
User defaultYorum Id: 238730
27 Mart 2025
13:52
  • Yorum Id: 238730
  • 27 Mart 2025
  • 13:52

rus imparatorluğunun 1.5 milyon cerkes in kendi topraklarından sürülerek tehcir ve soykırıma ugratildigi rus ayısı putin ve devlet örgütü o cerkeslerin toplu mezarları köyleri ve baskentleri olan socide 2014 de kış olimpiyatları düzenlemişti.m.o.10000 evet yanlış okumadınız 10000 yıl öncesine giden tarihleri köyleri mezarları enson kalan üç beş mezar tasida yokedilerek bir tarih bir halk yok sayılmak istenmişti.evet o mezar taşları bir ülkenin tapusudur geçmişi gelecegini çizer.

User defaultYorum Id: 238732
27 Mart 2025
13:59
  • Yorum Id: 238732
  • 27 Mart 2025
  • 13:59

Çok gecikmiş olsa da eserlerimizi kayıt altına almak ve koruyup tanıtmak için faydalı olmasını temenni ediyor, araştırma ekibine kolaylıklar diliyor, haberiniz için size de teşekkür ediyorum. maalesef yok ediyoruz. bafra da büyük cami heziresi dışında osmanlı mezarı niçin kalmadı. emirefendi mezarlığı ve hele mezar taşları nasıl heba edildi. sadece mezarlar mı osmanlı çeşmeleri, hanları, hükümet konağı, konakları hele hele şu evliya çelebinin hamamı nasıl bir bir kayboldu kayboluyor. papazın evine, efrahim ağa konağına, zangoçun evine gösterilen hassasiyet islam eserlerimiz niçin gösterilmedi.