Alaçam’da Keşfettiğim Zafer Tanrıçası

Alacam da kesfettigim zafer tanricasi


Hikayemiz bundan 5 ay kadar önce Alaçam’ın Karşıyaka Mahallesinde, Alaçam’ın o muhteşem yerel mimari örneklerini inceleyip, fotoğraflarken başladı.  Bir konutun bahçesinde duvara dayalı vaziyette duran, sokaktan bakıldığında net görünen ve oldukça ağır olduğunu tahmin ettiğim objenin kültürel miras olabileceğini değerlendirdim. Taşın yönü duvara dönük olduğu için uzaktan niteliğini kestirmek imkansızdı. Belki bir kitabe, belki bir mezar taşı.

Envanterde kayıtlı böyle bir eser bulunmadığı için yapılacak en mantıklı iş yetkililere haber verip mimari parçanın “Taşınmaz Kültür Varlığı” kapsamında ise tahrip olmadan korunmaya alınmasını sağlamaktı. 

Ve güzel haber… 

Samsun Müzeler Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma neticesinde “tamamı toprağın üzerinde görülen, in-situ konumda olmayıp doğal ortamından uzaklaştırılmış ve mermerden yapılmış mimari parçanın (Boyu: 1.62 m, Eni: 0.93 m, Yüksekliği: 0.23 m ölçülerinde ) en altına kazma tekniğiyle 1871 tarihi atıldığı, en üstte ise iki kolda melek figürü (Zafer Tanrıçası NİKE) ve ortada çelenk içinde haç motifinin kabartma tekniğiyle işlendiği, taşın tamamını kaplayan yazı dizininin büyük bir bölümünün ise deforme olduğu ve söz konusu taşın, bu özelliği ile bir kilisenin kitabesi veya Rum vatandaşlarına ait mezar taşı ya da kitabesi olabileceği kanaatinde oldukları” belirtilmiştir. Ve sonuç olarak; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 07.02.2012 tarihli ilke kararına istinaden, söz konusu mimari parçanın detaylı fotoğraflarının çekildiği, harita üzerindeki konum ve koordinatlarının belirlendiği ve mimari parça hakkındaki nihai görüş için, konunun Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne iletildiği belirtilmiş ve devamında Bahse konu mimari parça bulunduğu yerden alınıp Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesine teslim edilerek, Eski Kaymakamlık Binası kitabesinin yanı başında sergilenmeye başlanmıştır.

Bize düşen görev: 

UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) tanımıyla bulundukları ülke tarafından korunması garanti edilen ve “üstün evrensel değere” sahip olan bütün kültürel ve doğal varlıklara “dünya mirası” denir. Dünya Mirasına sahip çıkmak ve gelecek kuşaklara aktarımını sağlamak görevimizdir. 

İki adet müzesi olan ilçemizin (Tütün Müzesi/ Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi) vatandaşlarımız tarafından ilgi görmesi ve zenginleştirilmesi,  ayrıca Yakup Durmuş Müze Evinin bir an önce uygun olanaklara kavuşturulması dileğiyle..

Erkan Avşaroğlu

8 Kasım 2024, Bafrahaber.com

  • BafraHaber Yorum
  • Alaçam’da Keşfettiğim Zafer Tanrıçası içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 8
User defaultYorum Id: 229696
12 Kasım 2024
08:59
  • Yorum Id: 229696
  • 12 Kasım 2024
  • 08:59

“hadi gel yıkalım şu süleymaniye’yi desen, iki kazma kürek, iki de ırgat gerek, ancak hadi gel yapalım şunu geri desen, bir sinan, bir de süleyman gerek.”

User defaultYorum Id: 229374
08 Kasım 2024
20:46
  • Yorum Id: 229374
  • 08 Kasım 2024
  • 20:46

Çok iyi bir iş çıkardınız. yakup durmuş müze evine de destek olunması gerekiyor .

User defaultYorum Id: 229383
08 Kasım 2024
23:17
  • Yorum Id: 229383
  • 08 Kasım 2024
  • 23:17

Belki herkes okullu oldu ama kafa boş bak adam ne diyor aferim... sosyolog diyor ki biz diyor, toplum değiliz. köy, kabaca, kabile, en iyi ihtimalle cemaat.... öğretmenler odasında oturuyorum gelen bir günaydın arkadaşlar der. bir köşede iki üç kişi kahvaltı yapıyor. birine sesleniyor. gel diyor. içeride 20 kişi var. son umudu orada kaybettik. kültür ve medeniyet yüksek olacak ki bunu yansıtasin !!! ne tarihi ne sanatı, ne aktarması (((((

Daha Fazla Yorum