BAFRA

Zembil Ustası Canan Çakır’a Vefa

 
 1937
Zembil Ustası Canan Çakır’a Vefa - Unutulmaya Yüz Tutmuş Zembil Örücülüğünü Yeniden Canlandıran Usta: Canan Çakır’ın Ardından
Bafra Haber

 |  - Unutulmaya Yüz Tutmuş Zembil Örücülüğünü Yeniden Canlandıran Usta: Canan Çakır’ın Ardından

Bafra’nın coğrafi işaretli ürünü olan zembilin yeniden canlanmasını sağlayan Canan Çakır, 83 yaşında hayata veda etti. Geleneksel el sanatları arasında önemli bir yere sahip olan zembil örücülüğünü yaşatmak için büyük emek veren Çakır, birçok kadına meslek kazandırarak onların ekonomik olarak güçlenmesine katkı sağladı.

Bafra Umut Derneği Başkanı Hülya Yangın Ertekin, Canan Çakır’ın vefatının ardından duygu dolu bir yazı kaleme aldı. Ertekin, Çakır’ın Bafra’nın kültürel mirasını geleceğe taşıyan önemli bir isim olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Canan Çakır Usta’nın vefatından dolayı derin üzüntü duyuyorum. Geleneksel el sanatlarımızdan biri olan zembilin yaşatılmasına büyük katkılar sunan, birçok kadına gelir kaynağı oluşturarak onların hayatına dokunan değerli ustamızın emeği unutulmayacak. Onun sayesinde Bafra’nın kültürel mirası olan zembil, gelecek nesillere taşınmaya devam edecek."

Zembil Ustası Canan Çakır’a Vefa

Göltepe köyünde yaşayan ve 10 yaşından itibaren zembil yapan Canan Çakır, kındıra ve mısır yeleğinden ürettiği çanta, sepet, terlik, ekmeklik, yemek altlığı, vazo ve kalemlik gibi ürünlerle geçimini sağlıyordu. El emeğiyle yaptığı bu ürünleri, insanların gittikleri yerlere götürmesi için makul fiyatlarla sattığını belirterek, “Bunlar el emeği, göz nuru, paha biçilemez” sözleriyle zembile olan sevgisini dile getiriyordu.

Zembil sanatının yaşatılması için büyük çaba harcayan Canan Çakır, 2009 yılında Bafra Halk Eğitim Merkezi tarafından Göltepe Köyü'nde açılan zembil kursunda öğretici olarak görev yaptı. Ardından 2010 yılında Buğday Derneği Başkanı Victor Ananias’ın öncülüğünde, Halk Eğitim Merkezi ile Avrupa Birliği projesi desteğiyle Bafra’da zembil örücülüğü projesi yürütüldü. Bu süreçte birçok kadın, zembil örerek hem meslek edindi hem de gelir elde etti.

Bafra Umut Derneği’nin “BAFRASTA” projesi kapsamında işsiz ev kadınlarının zembil örerek satış yapmasını sağlayan Canan Çakır, kadınların aile ekonomisine katkıda bulunmasına öncülük etti. Ayrıca Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki kadın mahkumlar, Bafra Halk Eğitim Merkezi kursiyerleri ve Bafra Kaymakamlığı’nın ADEM projesinde eğitim gören kadınlar da onun sayesinde zembil örerek gelir elde etti.

Bafra’nın geleneksel el sanatlarını yaşatmaya adanmış bir ustayı kaybetmenin üzüntüsü yaşanırken, Canan Çakır’ın emekleri ve bıraktığı miras her zaman hatırlanacak.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Zembil Ustası Canan Çakır’a Vefa içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 3
User defaultYorum Id: 238489
24 Mart 2025
10:57
  • Yorum Id: 238489
  • 24 Mart 2025
  • 10:57

Allah rahmet eylesin. mekanı cennet olsun.

User defaultYorum Id: 238324
22 Mart 2025
17:29
  • Yorum Id: 238324
  • 22 Mart 2025
  • 17:29

Allah rahmet eylesin. nur içinde yat güzel insan

User defaultYorum Id: 238307
22 Mart 2025
10:29
  • Yorum Id: 238307
  • 22 Mart 2025
  • 10:29

Allah rahmet eylesin yakından tanıdığım iyi bir insandı mekanı cennet olsun